-
PREMIUMGouden Pollepel
De Brouwerij morst punten met flauwe kippenpoten, maar het dessert trekt alle smaakregisters open
Arco Prijn sierde deze pagina eerder. En met recht. Hij scoorde met ‘zijn’ Huis de Wiers in Vreeswijk een 8,9 in het Pollepel-klassement van 2017; goed voor goud. Zes jaar later morst Prijn punten in Vleuten, tijdens onze beproeving van De Brouwerij. -
Tapasbar El Mundo sluit zondag na 43 jaar voorgoed haar deuren (en afscheid inplannen kan al niet meer)
Het is al lang een van de populairste restaurants in Utrecht: tapasbar El Mundo. Aan het eind van de week sluit het restaurant aan de Voorstraat na 43 jaar haar deuren. Het tekort aan personeel is de druppel die de emmer deed overlopen. ,,Het is tijd voor iets nieuws.” -
PREMIUMgouden pollepel
’t Zusje in Veenendaal toont zich een allemansvriendin, maar niet door de appelcake
Van der Valk en McDonald’s wisten eens de toon te zetten met hun horecaketens. Ze kregen vele navolgers in het restaurantwezen, van Loetje tot Vapiano. In 2009 voegde Peter Smits zich bij deze ondernemers met ’t Zusje. Inmiddels staat zijn teller op 33. -
PREMIUM
Zahia (43) ‘vergat’ heftige heimwee door haar eigen cateringbedrijf: ‘Duizend hapjes? Geen probleem’
Als Zahia Hamad (43) vrolijk is, proef je dat aan haar maaltijden. Daar is de uit Palestina afkomstige Utrechtse heilig van overtuigd. Waar ze jaren terug werd verteerd door heimwee, heeft ze dankzij haar eigen cateringbedrijf haar draai gevonden in de Domstad. ,,Ik voel geen heimwee als ik kook.’’ -
PREMIUMGouden Pollepel
Al bij het voorgerecht staat restaurant Koenraad met 2-0 voor, maar niet elke vis blijft overeind
Eten op de Voorstraat in Utrecht? Dat wordt iene miene mutte, want de keuze is er reuze. Het lot bepaalde: nummer 14. En zo belandde ik dit keer bij Koenraad, een sterspeler in de stad. Zou 14 dan toch een geluksnummer zijn? Nee, puur toeval, maar da’s dus logisch.
-
Croquetten Boutique in Utrecht stopt ermee (maar nu nog niet): ‘We blijven voorlopig nog even open’
De Croquetten Boutique in de Bakkerstraat sluit op enige termijn haar deuren. Eigenaren Désirée Stroes en Brian Steevens hebben besloten om met de zaak te stoppen. ,,Maar lieve klanten, wees gerust! We zijn nog niet weg. Eerst moet zich een nieuwe ondernemer voor de locatie melden.” -
PREMIUMgouden pollepel
Bistro Jan valt met hete slakken en kruiden op wieltjes tussen een strandtent en een tuincentrum
De naam van kok Jacob Bakker viel eerder in deze rubriek. Hij hield er namelijk een interessante trektocht op na door Midden-Nederland. Van Figi tot Het Wapen van Rijsenburg en via La Cubanita naar DENGH. Hoog tijd voor een eigen zaak! Of toch niet, gezien de naam Bistro Jan? -
Antipasti, kazen en wijnen: Italiaans restaurant Bar Basta opent binnenkort in Drieharingstraat in Utrecht
Burrata met tomaat, vitello tonnato of gewoon een lekkere kaas: deze gerechten zijn binnenkort te bestellen in de Drieharingstraat in Utrecht. Daar opent het traditionele Italiaanse restaurant Bar Basta in februari zijn deuren.
-
Omstreden Waku Waku al maanden dicht, nu komt er een nieuw restaurant in pand aan het Vredenburg
Het pand van het omstreden restaurant Waku Waku in de binnenstad van Utrecht heeft een nieuwe huurder. In de loop van volgend jaar opent het Indiase restaurant Anjappar zijn deuren. -
Moderne Robin Hood geeft elke week gratis maaltijden weg (en met kerst is er natúúrlijk Viennetta)
Alles wordt duurder en voor veel mensen dreigt Kerstmis een onbetaalbaar feest te worden. Daar heeft de Nieuwegeinse stichting Robin Food iets op bedacht: een gratis kerstontbijt voor iedereen die dat nodig heeft. ,,Hier zit alles erop en eraan.” -
PREMIUMgouden pollepel
Tongtwisters bij Grieks restaurant Oli Mazí, maar over de smaak geen strijd: ‘Ronduit heerlijk!’
Je hebt barbaren die het Griekse kookboek als een Italiaans hoofdstuk beschouwen. Van die types die de tzatziki dansen en de sirtaki dippen. Foei! Zij moesten eens weten waar die gelaarsde buur zijn inspiratie voor de pizza en lasagne vandaan haalde. Oli Mazí in Utrecht (w)eet het. -
PREMIUM
Gonda en Ewoud trouwden tussen de kebabbroodjes in Utrecht (en dát terwijl ze er niet per se weg van zijn)
Een huwelijk tussen de kebabbroodjes. Als alle trouwlocaties vol zitten of ongeschikt zijn en je kunt niet langer wachten, waarom niet? Gonda Verhagen trouwde afgelopen zaterdag bij Karma Kebab in Utrecht met haar Ewoud Bloemendal. -
PREMIUM
Grootste flat van Nederland (met meer dan 100 nationaliteiten) heeft zijn eigen kookboek
De grootste flat van Nederland heeft zijn eigen kookboek. De monsterrenovatie van de Zeister L-flat – met meer dan honderd nationaliteiten – heeft méér dan een duurzame toekomst opgeleverd. Dankzij een groep bewoners zijn hun beste recepten samengebracht, vertelt wijkconsulent Etiënne Elmzoon van Woongoed Zeist.
-
PREMIUMDE GOUDEN POLLEPEL
In naam van Oranje, open die mond! Bij Brasserie 1560 wordt het állerlekkerste tot het laatst bewaard
IJsselstein. Stad van voetballer Cor Adelaar, stenenfluisteraar Lieke van Lexmond en politica Nicki Pouw. Hun namen verbleken bij die van Willem van Oranje. Vanavond zit ik op zijn stoel en aan zijn tafel bij Brasserie 1560. Nou ja, bij wijze van spreken. -
PREMIUMUtrecht in 1769
In dit kookboek uit 1769 staat het oudst bekende Nederlandse recept voor pepernoten
‘Nederlandsche koks en keukenmeiden, zie hier een boekje, klein en goed, welk velen uwer zal behagen, als ’t hen, eenvoudig volgen doet’: zo begint De Nieuwe Welvarene Utrechtsche Keuken-meid, confituurmaaksters en huisdoctores, een kookboek uit 1769. Recept 103 is een bijzondere: het oudst bekende Nederlandse recept voor pepernoten… -
Bier en appelsap: de leukste Utrechtse activiteiten en horeca voor kind én ouder nu op één plek te vinden
Bier voor de ouders en appelsap voor de kinderen. Met het nieuwe boek Bier en Appelsap: Lekker op Pad! dat dinsdag wordt gelanceerd is het vinden van leuke Utrechtse activiteiten en kindvriendelijke horeca makkelijk. Schrijfster Lisanne Davids (39) vertelt meer over het boek. -
PREMIUM
Volle puntzak friet voor 1 euro: Franklin biedt het aan als steun in moeilijke tijd én om MBO’ers te motiveren
Het leven is zoveel duurder geworden dat het geld deze laatste week van de maand bij sommige mensen al op is. De luxe om iets lekkers te kopen is er dan al helemaal niet meer bij. Zeister patatbakker Franklin Knoop wil dat toch mogelijk maken en biedt daarom aanstaande zondag een zak friet aan voor 1 euro. Maar er zit meer achter zijn actie…
-
Koken & Eten
Uit eten: bij een diner in een restaurant kun je steeds vaker een cocktail bestellen
Een mooie menukaart gaat altijd vergezeld van een stevige sectie met dranken. Als je chic gaat dineren draait die kaart vaak om wijn. Ga je wat meer gezellig happen, dan tref je veel bier aan. De laatste tijd ziet foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer opvallend vaak ook cocktails op het menu staan. -
PREMIUMGOUDEN POLLEPEL
Open keuken bij Asia Street Cooking, maar er is weinig theater te zien (en het bier is ook op)
Paradijs in Utrecht, Peking in Amersfoort, Lai Sin’s in Driebergen; het waren ooit bedevaartoorden voor de Chinese trek. Boeddha zij dank bestaat The Oriëntal Swan in Soesterberg nog steeds. En soms duikt er iets nieuws op aan het oosters firmament: Asia Street Cooking in Hoog Catharijne. -
PREMIUMGOUDEN POLLEPEL
Onbeperkt happen van een tijdloze Chinese bingokaart bij restaurant Darthuizen
Darthuizen was eens een heerlijkheid op de Heuvelrug, zeg maar buurtschap. 165 jaar geleden werd het opgeslokt door Leersum, dat op zijn beurt inmiddels ook al zestien jaar niet meer op eigen benen staat. Maar hoe heerlijk is restaurant Darthuizen eigenlijk?