• Weer Weer Weer de komende dagen
  • TV-Gids TV-Gids TV-Gids
  • Digitale Krant Digitale Krant
  • shop Shop Shop
  • Adverteren
  • Klantenservice
  • Familieberichten
De Gelderlander logo
De Gelderlander logo
Regio
  • Regio
  • Nieuws
  • Sport
  • Play
  • Podcast
  • Feelgood
  • Puzzel
    • Wijzig
    • Alle artikelen
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Politiek
    • Economie
    • Show
    • Geld
    • Gezond
    • Bizar
    • Wetenschap
    • Auto
    • Wonen
    • Reizen
    • Alle artikelen
    • Nederlands voetbal
    • Vitesse
    • NEC
    • De Graafschap
    • Amateurvoetbal
    • Amateursport
    • Wielrennen
    • Overige sporten
    • esports
    • Vechtsport
    • Adverteren
    • Digitale krant
    • Webwinkel
    • Klantenservice
    • Familieberichten
  • Weer Weer
  • TV-Gids TV-Gids
  • Digitale Krant
  • shop Shop
Abonneren
Inloggen
  • Wijzig
  • Winterswijk
  • Net Binnen
  • 112 nieuws
  • Van de lezer
  • Uit-tips
  • Eten en drinken
  • Regiosport
  1. ‘En nu eet ik dat ei op dat net uit de kont van de kip kwam, best smerig’
    PREMIUM
    Column

    ‘En nu eet ik dat ei op dat net uit de kont van de kip kwam, best smerig’

    De kip weegt ongeveer 1,5 kilogram. Ze heeft geen tanden en beweegt zich voort op twee gammele poten en fladdert wat in noodgevallen. Dat een kip dus opeens met opengesperde klauwen op je af vliegt en in je gezicht bijt is zeer onwaarschijnlijk. Toch is ze bang voor kippen.
    Winterswijk
  2. Koolrolletjes met kastanjechampignons
    koken met marie

    Koolrolle­tjes met kastanje­cham­pig­nons

    Deze koolrolletjes zijn een leuk bijgerecht bij een maaltijd met verschillende Aziatische gerechtjes, of als hapje bij een borrelplank. Je kunt ze koud eten, maar je kunt ze ook even opbakken. Bind de rolletjes dan met keukentouw dicht, zodat ze niet uit elkaar vallen. Bak ze in een koekenpan, met een beetje olie, aan alle kanten even aan.
    Winterswijk
  3. De warme zomer was goed voor Nederlandse druiven: recordhoeveelheid geoogst in 2022

    De warme zomer was goed voor Nederland­se druiven: recordhoe­veel­heid geoogst in 2022

    De Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. In totaal is er 9837 hectoliter wijn geproduceerd, zo’n 30 procent meer dan een jaar eerder. De warme zomer heeft daaraan meegeholpen.
    Winterswijk
  4. Wortelsoep met sinaasappel en verse gember
    Koken met Marie

    Wortelsoep met sinaasap­pel en verse gember

    Deze soep is fris en verrassend door de geraspte sinaasappelschil. Gebruik bij voorkeur biologische sinaasappels en let erop alleen het oranje van de schil te raspen. Het wit smaakt bitter. Als alternatief voor de koriander kan peterselie gebruikt worden.
    Winterswijk
  5. Zijn prinselijke voorkomen schiet dagelijks raak bij vele mensen
    PREMIUM
    column
    1

    Zijn prinselij­ke voorkomen schiet dagelijks raak bij vele mensen

    Het meisje veert even op als ik binnen kom. Ze zit op een bank langs de muur in het lunchzaakje in de stad. Ze werkt hier, zie ik aan haar werkkleding. Het gesprek dat ze via Facetime heeft, beëindigt ze abrupt. Niet dat ik die reactie veroorzaak, dat doet de hond.
    Winterswijk
  1. Hoe landelijke pannenkoekdag ooit in de Achterhoek ontstond
    PREMIUM
    1

    Hoe landelijke pannenkoek­dag ooit in de Achterhoek ontstond

    Nationale Pannenkoekdag is inmiddels een landelijk fenomeen, maar weinigen weten dat de dag ooit is ontstaan in de Achterhoek.
    Aalten
  2. Restaurant Maan in Nijkerk: gedurfde zet van een talentvolle chef
    PREMIUM
    Recensie

    Restaurant Maan in Nijkerk: gedurfde zet van een talentvol­le chef

    Waar voorheen in de stal de koeien stonden te loeien, zit nu een knus restaurant met landelijke ambiance. Naast landwinkel Maaneschijn in buurtschap Appel bij Nijkerk vinden we chef en eigenaar Alexander van Maanen in restaurant Maan. Hoe logisch kan een naam zijn?
    Berkelland
  3. Zuster Sharon heeft altijd zin in lekker eten, ook midden in de nacht
    PREMIUM
    Koken & Eten

    Zuster Sharon heeft altijd zin in lekker eten, ook midden in de nacht

    WINTERSWIJK - In mijn rode autootje rijd ik de nacht door, als ambulant begeleider in de zorg. Ik houd van werken in de nacht. Van de rust, de tijd die je hebt voor de mensen en van de hectiek en spanning die de nacht soms brengt. Ik houd ook van eten in de nacht.
    Winterswijk

Net binnen

  1. 22-03 Vader vindt kind na 8 jaar terug • ‘Walgelijke’ actie van vrouw in Rabo-mantelpakje • Potentieel dodelijke schimmel
  2. 22-03
    PREMIUM
    Have A Nice Day? Dancefestival mag ondanks boze buren gewoon in Borculo gehouden worden
  3. 22-03
    PREMIUM
    ‘En nu eet ik dat ei op dat net uit de kont van de kip kwam, best smerig’
  4. 22-03
    PREMIUM
    Dassen leggen spoorverkeer plat: zijn de Veluwe en de Achterhoek ook aan de beurt?
  5. 22-03 ‘Vervuilde grond móét uit de kleiput’; buurt eist actie na onderzoek expert Wageningen
Bekijk alle artikelen
  1. Met Kruidt is chef-kok Jan Peree voor zichzelf begonnen: ‘Vurige smaakexplosies en brood van Jos’
    PREMIUM
    Voor jou geproefd

    Met Kruidt is chef-kok Jan Peree voor zichzelf begonnen: ‘Vurige smaakexplo­sies en brood van Jos’

    LICHTENVOORDE - Wie Lichtenvoorde zegt, zegt Zwarte Cross. Sinds twee jaar is hier restaurant Kruidt gevestigd. Een samentrekking van ‘kruid’ en ‘kruit’. Hiermee verwijst de naam van het restaurant naar zowel de groene smaakmakers in de keuken als naar de familie Groeneveld, grondleggers van Lesli vuurwerk en initiatiefnemers van Kruidt.
    Lichtenvoorde
  2. Tekort en dure groenten door mislukte oogst en hoge gasprijs: ‘Komkommer boven 2 euro verkoop ik niet’
    PREMIUM
    22

    Tekort en dure groenten door mislukte oogst en hoge gasprijs: ‘Komkommer boven 2 euro verkoop ik niet’

    Een mislukte oogst in Spanje en beperkte kweek in Nederlandse kassen als gevolg van de hoge gasprijs, leidt tot een tekort aan groenten. En dat merkt de Achterhoekse consument op de markt én in de groentewinkel.
    Winterswijk
  3. Koken met Marie: Wortelrepen met banaan en havermout

    Koken met Marie: Wortelre­pen met banaan en havermout

    Deze repen zijn een voedzame snack. Gebruik bananen die echt overrijp zijn, dat maakt de repen lekker zoet.
    Winterswijk
  4. De uitleg van concepten in de horeca schiet volledig door; de kok kookt en ik eet lijkt me voldoende
    PREMIUM
    8

    De uitleg van concepten in de horeca schiet volledig door; de kok kookt en ik eet lijkt me voldoende

    Goedenavond, zegt de bediening vrolijk aan tafel. Ze schenkt een glas wijn in. Of we ook water bij het eten willen? Ja, goed idee. Maar gewoon een karaf vullen zit er niet in.
    Winterswijk
  5. Varken Elsje ligt er geen minuut wakker van, maar een mening over haar heeft iedereen
    PREMIUM

    Varken Elsje ligt er geen minuut wakker van, maar een mening over haar heeft iedereen

    ,,Mag ik het varken aaien?” Het varken uit vooral veel dwingende geluiden die zoiets betekenen als: schiet op met die bak met brood. Aaien door een peuter lijkt me op dit moment geen goed idee.
    Winterswijk
  1. Koken met Marie: Preisoep met zoete aardappel en kerrie

    Koken met Marie: Preisoep met zoete aardappel en kerrie

    Deze preisoep is romig zacht van smaak. De aardappel geeft – naast een zachte, zoete smaak – een mooie kleur aan de soep. Eet deze soep eens als maaltijdsoep met een stevig brood en een salade erbij.
    Winterswijk
  2. Partij voor de Dieren hekelt subsidie aan restaurants met foie gras op het menu
    PREMIUM
    8

    Partij voor de Dieren hekelt subsidie aan restau­rants met foie gras op het menu

    De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Gelderland geen subsidie meer verstrekt aan restaurants die foie gras serveren. Zo zou geen geld moeten gaan naar de campagne Wild eten in de Achterhoek zolang het omstreden product op de kaart staat.
    Doetinchem
  3. Na 71 jaar is het klaar: dit Duivense bedrijf stopt met het maken van 'ouderwetse' gasfornuizen
    PREMIUM
    3

    Na 71 jaar is het klaar: dit Duivense bedrijf stopt met het maken van 'ouderwetse' gasfornui­zen

    Apparaten- en keukenbedrijf Pelgrim stopt volledig met de productie van kookplaten en fornuizen op gas. Het Duivense bedrijf ziet de vraag naar gasapparaten fors afnemen en richt zich voortaan alleen nog op het maken van elektrische kookplaten.
    Ulft, Gaanderen
  4. Eindelijk weer nøhlen en een afzakkertje in Nieuw-Dijk: ‘Kroeg sociaal middelpunt voor ons kerkdorp’
    PREMIUM

    Eindelijk weer nøhlen en een afzakker­tje in Nieuw-Dijk: ‘Kroeg sociaal middelpunt voor ons kerkdorp’

    ,,Mensen hebben het gemist, een beetje nøhlen en nog een afzakkertje nemen aan de bar”, zegt Maarten Kroesen, samen met zijn partner Hans Berendsen de nieuwe uitbater van De Viersprong in Nieuw-Dijk.
    Nieuw-Dijk
  1. Lezersmenu maart 2023: Stoer eten van de grill of de plaat bij Fox in Denekamp
    Uit in de regio

    Lezersmenu maart 2023: Stoer eten van de grill of de plaat bij Fox in Denekamp

    Een proeverij van zeven amuses. Keuze uit drie hoofdschotels: vlees, vis of kip. Glutenvrij of vegetarisch? Bijna alles kan bij restaurant Fox in Denekamp, waar Mark en Corinne Fox en hun witte en zwarte brigade gastvrijheid tot kunst hebben verheven. Je zou er bijna keuzestress van krijgen.
    Denekamp, Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo
  2. Koken met Marie | Boerenkoolpesto
    Koken met Marie

    Koken met Marie | Boerenkool­pes­to

    Pesto wordt vaak gemaakt van basilicum, maar er zijn heel veel bladgroenten waar je pesto van kunt maken. Probeer deze winterse variant bijvoorbeeld eens. Pesto van knapperig verse boerenkoolbladeren heeft, in combinatie met citroen, een mooie volle smaak.
    Winterswijk
  3. Ganzenlever blijft op de kaart ondanks groeiend protest: ‘We koken wel het hele alfabet’
    PREMIUM
    22

    Ganzenle­ver blijft op de kaart ondanks groeiend protest: ‘We koken wel het hele alfabet’

    Dierenactivisten staan met spandoeken voor restaurants, die foie gras op het menu hebben staan. De delicatesse is omstreden en op een aantal plekken in de wereld zelfs verboden. Maar de sjiekere restaurants hebben moeite om te stoppen met ganzenlever. Waarom? ,,De gasten vragen ernaar.”
    Gaanderen
  1. Bij dit restaurant in Deventer klapt de persoonlijkheid van het bord
    PREMIUM
    Recensie

    Bij dit restaurant in Deventer klapt de persoon­lijk­heid van het bord

    Eten wat de pot schaft, dat is het principe van restaurant Carotte in Deventer. En in die pot spelen seizoensgebonden groenten, die het liefst uit de buurt worden gehaald, de hoofdrol. Smaken komen daarentegen uit de gehele wereld. En mensen die écht niet zonder vlees of vis kunnen, hoeven niet te treuren.
    Berkelland
  2. Joann stijgt in de Gault&Millau-gids, Bruut blijft gelijk; Is Enschede toe aan meer top-restaurants?
    PREMIUM

    Joann stijgt in de Gault&Millau-gids, Bruut blijft gelijk; Is Enschede toe aan meer top-restau­rants?

    Enschede prolongeert het aantal koksmutsjes, de ‘sterren’ voor top-restaurants in de stad. Joann en Bruut staan ook dit jaar hoog genoteerd in de Gault & Millau-gids. Mooi, twee toppers in Enschede. Maar is het genoeg voor een stad met de ambitie om op ieder gebied te groeien? „Het is nog wel een beetje karig, ja.”
    Enschede
  3. In restaurant De Hoofdige Boer voelt het een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan
    PREMIUM
    RECENSIE

    In restaurant De Hoofdige Boer voelt het een beetje alsof de tijd heeft stilge­staan

    De naam De Hoofdige Boer komt uit een gedicht van A.C.W. Staring over een eigengereide boer. Dat eigengereide lijkt ook voor de derde generatie Holtslag te werken, dit jaar viert het hotel-café-restaurant in Almen namelijk zijn 70-jarige jubileum.
  4. Frietenbakkers niet schuldig aan overgewicht, zeggen ze zelf: ‘90 procent van calorieën komt uit supermarkt’

    Frietenbak­kers niet schuldig aan overge­wicht, zeggen ze zelf: ‘90 procent van calorieën komt uit supermarkt’

    ProFri, de vakvereniging voor frituurders, zegt het probleem van overgewicht in ons land in te willen dammen. Maar daarbij wijzen ze vooral naar de supermarkten, die zouden in de ogen van frietbakkers te veel ‘goedkope snacks’ aan jongeren aanbieden.

Webwinkel

  1. WEEKDEAL: Steelstofzuiger Smart Folding TT - CV11

    WEEKDEAL: Steelstofzuiger Smart Folding TT - CV11

    Van €229,00 voor €117,50
  2. Disney's AIDA Musical, met gratis luxe pauze arrangement (t.w.v. €15,50 p.p.)

    Disney's AIDA Musical, met gratis luxe pauze arrangement (t.w.v. €15,50 p.p.)

    Voor €64,60
  3. Libelle Zomerweek 2023

    Libelle Zomerweek 2023

    Voor €19,95
  4. Musical De Tocht incl. gratis programmaboek

    Musical De Tocht incl. gratis programmaboek

    Voor €39,50
  5. 6 weken gratis luisteren en lezen met Fluister

    6 weken gratis luisteren en lezen met Fluister

    Voor €9,99
Bezoek de webwinkel
  1. Foie gras is een sjieke naam voor een lever die door een zeer dieronvriendelijke methode is gegroeid
    PREMIUM
    Column
    2

    Foie gras is een sjieke naam voor een lever die door een zeer dieron­vrien­de­lij­ke methode is gegroeid

    Wie in New York foie gras serveert, riskeert een boete van 2000 dollar of een jaar gevangenisstraf. De stad, die bekend staat om de gastronomie, moet het vanaf nu doen zonder ganzenlever.
  2. Efteling-inrichting is best geinig, maar maakt de fouten in de keuken van deze Italiaan niet goed
    PREMIUM

    Efteling-inrichting is best geinig, maar maakt de fouten in de keuken van deze Italiaan niet goed

    Voor een vast bedrag zoveel Italiaans eten als je wilt. Voor de inrichting bij Trattoria Toscana in Lievelde is een compleet pretparkthema uitgewerkt, maar dat zegt nog niets over de keukentalenten.
  3. Deze ambiance verwacht je in een wereldstad, niet in Lelystad (en de prijs valt ook best mee)
    PREMIUM
    RECENSIE

    Deze ambiance verwacht je in een wereldstad, niet in Lelystad (en de prijs valt ook best mee)

    Hoge kwaliteit, zonder poespas. Bij MJ Café in de Bataviahaven in Lelystad kun je hoogwaardig lunchen en dineren, of wat drinken in de wijnbar met charcuterie, oesters en ongeveer 40 biertjes op de tap. En zo heel duur is dat helemaal niet.
  4. Diner in het bos bij Schenkerij Poortbulten
    Lezersmenu februari

    Diner in het bos bij Schenkerij Poortbul­ten

    Tussen de monumentale bomen van het Arboretum in De Lutte staat een glazen tempel: Schenkerij Poortbulten. Een benaming die lekker bekt, maar de lading niet helemaal dekt. Want bij Bas en Marcella Vunderink kun je behalve een bakkie doen en het glas heffen, ook fantastisch eten.
  5. Geen opvolgers voor de wijnbouw: ‘Een wijngaard is niet alleen maar romantiek’
    PREMIUM
    2

    Geen opvolgers voor de wijnbouw: ‘Een wijngaard is niet alleen maar romantiek’

    Wijnboeren kunnen geen opvolgers vinden waardoor wijngaarden verdwijnen. Zorgelijk, vinden wijnboeren in de Achterhoek. ,,Nu weten we hoe we goede wijn kunnen maken, maar hebben we geen opvolgers.”
  1. Sanne Kuipers over de trappisten: ‘Bier als vloeibaar brood’
    PREMIUM
    Kuipers & Kuipers

    Sanne Kuipers over de trappisten: ‘Bier als vloeibaar brood’

    Alle trappistbieren zijn abdijbieren maar niet alle abdijbieren zijn trappistbieren. Volgt u het nog?
  2. Marleen Kuipers over haar favoriete wijn bij een borrelplank op zondagmiddag: ‘Daar zeg ik geen Chardonnay tegen’
    PREMIUM
    Kuipers & Kuipers

    Marleen Kuipers over haar favoriete wijn bij een borrel­plank op zondagmid­dag: ‘Daar zeg ik geen Chardonnay tegen’

    „Ik houd absoluut niet van Chardonnay”. Het is een voorbeeld van een uitspraak die ik wel eens van wijnliefhebbers hoor. Natuurlijk heeft iedereen zijn persoonlijke voorkeuren, maar het is wel zonde om een bepaalde soort helemaal uit te sluiten.
  3. Baak gaat elke maand samen koken én eten, dorpsdiner slaat aan: ‘Nu al een wachtlijst’
    PREMIUM

    Baak gaat elke maand samen koken én eten, dorpsdiner slaat aan: ‘Nu al een wachtlijst’

    BAAK - In Baak zijn ze wel in voor een avondje samen eten met dorpsgenoten. Althans, dat blijkt uit de aanmeldingen voor de eerste editie van de Baakse Dorpskeuken. Het loopt boven verwachting goed met de reserveringen voor het nieuwe maandelijkse dorpsdiner.

Meest gelezen

  1. Miquel Lurling, hoofddocent van het de Wageningse Universiteit bij de kleiput in Winterswijk.

    ‘Vervuilde grond móét uit de kleiput’; buurt eist actie na onderzoek expert Wageningen

  2. De auto belandde na een botsing met een andere auto op zijn rug. Daarij raakte één inzittende gewond die ter plaatse aan de Vredenseweg kon worden behandeld.

    Auto belandt op zijn kop op verkeerseiland na botsing in Eibergen

  3. Burgemeesters willen betrokken zijn bij beslissingen over de spoedeisende hulp in hun regio.
    Play
    PREMIUM
    met video

    Grote zorgen over verdwijnen spoedeisende hulpen: ‘Stem van regio wordt nu niet gehoord’

  4. Christine Linneweever.
    PREMIUM

    ‘Paardenmeisje’ Christine Linneweever wil kinderen laten lezen: ‘Dat is zo’n verrijking van je leven’

  5. Nog één keer binnenkijken bij voormalige steenfabriek De Vlijt. De fabriek wordt gesloopt en daarom konden mensen voor één keer binnenkijken.
    PREMIUM

    Afscheid nemen van steenfabriek De Vlijt: ‘De sfeer was altijd goed, het was gewoon een heel mooi bedrijf’

Meest gedeeld

  1. Miquel Lurling, hoofddocent van het de Wageningse Universiteit bij de kleiput in Winterswijk.

    ‘Vervuilde grond móét uit de kleiput’; buurt eist actie na onderzoek expert Wageningen

  2. De auto belandde na een botsing met een andere auto op zijn rug. Daarij raakte één inzittende gewond die ter plaatse aan de Vredenseweg kon worden behandeld.

    Auto belandt op zijn kop op verkeerseiland na botsing in Eibergen

  3. Burgemeesters willen betrokken zijn bij beslissingen over de spoedeisende hulp in hun regio.
    Play
    PREMIUM
    met video

    Grote zorgen over verdwijnen spoedeisende hulpen: ‘Stem van regio wordt nu niet gehoord’

  4. Nieuwscafé van De Gelderlander in Winterswijk op vrijdag 17 februari.

    Woningtekort, steenuilen en de ramp met de Phoenix in Nieuwscafé van De Gelderlander in Winterswijk

  5. Nog één keer binnenkijken bij voormalige steenfabriek De Vlijt. De fabriek wordt gesloopt en daarom konden mensen voor één keer binnenkijken.
    PREMIUM

    Afscheid nemen van steenfabriek De Vlijt: ‘De sfeer was altijd goed, het was gewoon een heel mooi bedrijf’

In herinnering

  1. Dhr. J. Akkers
    Dhr. J. Akkers 22-03-2023
  2. Dhr. R. Voeten
    Dhr. R. Voeten 22-03-2023
  3. Dhr. R. van Leijen
    Dhr. R. van Leijen 22-03-2023
  4. Mathieu Kersten
    Mathieu Kersten 12-01-2023 Nijmegen
  5. Gerdy van Langen-Camps
    Gerdy van Langen-Camps 10-12-2022 Nijmegen
Alle herinneringen
De Gelderlander logo
Wil je elke dag de Dagelijkse nieuwsbrief van De Gelderlander ontvangen via e-mail?
  • Twitter
  • Facebook Facebook
Quote

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Tip de redactie Pijlen»

Apps

  • Android Playstore
  • Apple Appstore

Algemeen

  • Colofon
  • Auteursrecht
  • Abonnementsvoorwaarden
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacy statement
  • Cookie statement
  • Vacatures

Service

  • Klantenservice
  • Krant niet bezorgd?
  • Mijn account
  • Vakantieservice
  • Adverteren
  • Losse verkoop

Meer dG

  • Abonnee worden
  • Digitale krant
  • Nieuwsbrieven
  • Webwinkel
  • RSS
    • Colofon
    • Auteursrecht
    • Abonnementsvoorwaarden
    • Gebruiksvoorwaarden
    • Privacy statement
    • Cookie statement
    • Vacatures
    • Klantenservice
    • Krant niet bezorgd?
    • Mijn account
    • Vakantieservice
    • Adverteren
    • Losse verkoop
    • Abonnee worden
    • Digitale krant
    • Nieuwsbrieven
    • Webwinkel
    • RSS
    • Twitter
    • Facebook Facebook

    Volg ons ook op

    • Android Playstore
    • Apple Appstore

    Apps

  • AD logo
  • BD logo
  • ED logo
  • Tubantia logo
  • BN DeStem logo
  • PZC logo
  • De Stentor logo
  • De Gelderlander logo
  • ADR Nieuwsmedia logo
ADR Nieuwsmedia logo
  • DPG Media logo
    © 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden
  • Website van het jaar Populairste nieuwssite van het jaar 2019