-
koken met marie
Koolrolletjes met kastanjechampignons
Deze koolrolletjes zijn een leuk bijgerecht bij een maaltijd met verschillende Aziatische gerechtjes, of als hapje bij een borrelplank. Je kunt ze koud eten, maar je kunt ze ook even opbakken. Bind de rolletjes dan met keukentouw dicht, zodat ze niet uit elkaar vallen. Bak ze in een koekenpan, met een beetje olie, aan alle kanten even aan.Zevenaar -
De warme zomer was goed voor Nederlandse druiven: recordhoeveelheid geoogst in 2022
De Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. In totaal is er 9837 hectoliter wijn geproduceerd, zo’n 30 procent meer dan een jaar eerder. De warme zomer heeft daaraan meegeholpen.Zevenaar -
PREMIUMColumn
‘En nu eet ik dat ei op dat net uit de kont van de kip kwam, best smerig’
De kip weegt ongeveer 1,5 kilogram. Ze heeft geen tanden en beweegt zich voort op twee gammele poten en fladdert wat in noodgevallen. Dat een kip dus opeens met opengesperde klauwen op je af vliegt en in je gezicht bijt is zeer onwaarschijnlijk. Toch is ze bang voor kippen.Westervoort -
Koken met Marie
Wortelsoep met sinaasappel en verse gember
Deze soep is fris en verrassend door de geraspte sinaasappelschil. Gebruik bij voorkeur biologische sinaasappels en let erop alleen het oranje van de schil te raspen. Het wit smaakt bitter. Als alternatief voor de koriander kan peterselie gebruikt worden.Zevenaar -
PREMIUMcolumn1
Zijn prinselijke voorkomen schiet dagelijks raak bij vele mensen
Het meisje veert even op als ik binnen kom. Ze zit op een bank langs de muur in het lunchzaakje in de stad. Ze werkt hier, zie ik aan haar werkkleding. Het gesprek dat ze via Facetime heeft, beëindigt ze abrupt. Niet dat ik die reactie veroorzaak, dat doet de hond.Zevenaar
-
Koken met Marie: Wortelrepen met banaan en havermout
Deze repen zijn een voedzame snack. Gebruik bananen die echt overrijp zijn, dat maakt de repen lekker zoet.Zevenaar -
PREMIUM8
De uitleg van concepten in de horeca schiet volledig door; de kok kookt en ik eet lijkt me voldoende
Goedenavond, zegt de bediening vrolijk aan tafel. Ze schenkt een glas wijn in. Of we ook water bij het eten willen? Ja, goed idee. Maar gewoon een karaf vullen zit er niet in.Zevenaar -
PREMIUM3
Na 71 jaar is het klaar: dit Duivense bedrijf stopt met het maken van 'ouderwetse' gasfornuizen
Apparaten- en keukenbedrijf Pelgrim stopt volledig met de productie van kookplaten en fornuizen op gas. Het Duivense bedrijf ziet de vraag naar gasapparaten fors afnemen en richt zich voortaan alleen nog op het maken van elektrische kookplaten.Duiven
-
PREMIUM
Eindelijk weer nøhlen en een afzakkertje in Nieuw-Dijk: ‘Kroeg sociaal middelpunt voor ons kerkdorp’
,,Mensen hebben het gemist, een beetje nøhlen en nog een afzakkertje nemen aan de bar”, zegt Maarten Kroesen, samen met zijn partner Hans Berendsen de nieuwe uitbater van De Viersprong in Nieuw-Dijk.Nieuw-Dijk -
PREMIUM
Varken Elsje ligt er geen minuut wakker van, maar een mening over haar heeft iedereen
,,Mag ik het varken aaien?” Het varken uit vooral veel dwingende geluiden die zoiets betekenen als: schiet op met die bak met brood. Aaien door een peuter lijkt me op dit moment geen goed idee.Zevenaar -
Koken met Marie: Preisoep met zoete aardappel en kerrie
Deze preisoep is romig zacht van smaak. De aardappel geeft – naast een zachte, zoete smaak – een mooie kleur aan de soep. Eet deze soep eens als maaltijdsoep met een stevig brood en een salade erbij.Zevenaar -
PREMIUM8
Partij voor de Dieren hekelt subsidie aan restaurants met foie gras op het menu
De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Gelderland geen subsidie meer verstrekt aan restaurants die foie gras serveren. Zo zou geen geld moeten gaan naar de campagne Wild eten in de Achterhoek zolang het omstreden product op de kaart staat.Doetinchem -
Koken met Marie
Koken met Marie | Boerenkoolpesto
Pesto wordt vaak gemaakt van basilicum, maar er zijn heel veel bladgroenten waar je pesto van kunt maken. Probeer deze winterse variant bijvoorbeeld eens. Pesto van knapperig verse boerenkoolbladeren heeft, in combinatie met citroen, een mooie volle smaak.Zevenaar
-
PREMIUM22
Ganzenlever blijft op de kaart ondanks groeiend protest: ‘We koken wel het hele alfabet’
Dierenactivisten staan met spandoeken voor restaurants, die foie gras op het menu hebben staan. De delicatesse is omstreden en op een aantal plekken in de wereld zelfs verboden. Maar de sjiekere restaurants hebben moeite om te stoppen met ganzenlever. Waarom? ,,De gasten vragen ernaar.”Gaanderen -
Frietenbakkers niet schuldig aan overgewicht, zeggen ze zelf: ‘90 procent van calorieën komt uit supermarkt’
ProFri, de vakvereniging voor frituurders, zegt het probleem van overgewicht in ons land in te willen dammen. Maar daarbij wijzen ze vooral naar de supermarkten, die zouden in de ogen van frietbakkers te veel ‘goedkope snacks’ aan jongeren aanbieden. -
PREMIUMColumn2
Foie gras is een sjieke naam voor een lever die door een zeer dieronvriendelijke methode is gegroeid
Wie in New York foie gras serveert, riskeert een boete van 2000 dollar of een jaar gevangenisstraf. De stad, die bekend staat om de gastronomie, moet het vanaf nu doen zonder ganzenlever. -
PREMIUMcolumn
Hij vindt het belachelijk, naar Londen vliegen. Als het kan, moet je ‘meedoen met het klimaat’
‘Wil je ook een koffie?’ Ik bied de man een koffie aan en ga tegenover hem zitten. Het is autoshowroomkoffie, met een aantrekkelijke omlijsting van fijne barkrukken, een koekje en een verse krant, maar het blijft zo’n poederkoffie, concluderen we bij de eerste slok. Wel de start van een gesprek.
-
PREMIUM2
Geen opvolgers voor de wijnbouw: ‘Een wijngaard is niet alleen maar romantiek’
Wijnboeren kunnen geen opvolgers vinden waardoor wijngaarden verdwijnen. Zorgelijk, vinden wijnboeren in de Achterhoek. ,,Nu weten we hoe we goede wijn kunnen maken, maar hebben we geen opvolgers.” -
PREMIUM5
Cafetaria Het Dichtertje in Dichteren dicht: ‘Een hard gelag’
DOETINCHEM - Cafetaria Het Dichtertje in de Doetinchemse wijk Dichteren is dicht sinds zondag 15 januari. De oorzaak zijn de oplopende kosten zoals een drie keer zo hoge energierekening. -
PREMIUMcolumn
De mens met een verkleinde maag eet een kleine portie, de rest schuift de normale portie naar binnen
Een maagverkleining is voor sommige mensen met obesitas een levensreddende oplossing. Omdat je maag wordt verkleind tot ongeveer de grootte van een mandarijn. Dan eet je veel minder en val je af.
-
PREMIUMcolumn
Nadenken over de oorzaak van de dooi in de Alpen en of we daar zelf een aandeel in hebben, is ongezellig
Het gezin is op wintersportvakantie. Maar helaas, er ligt geen sneeuw. En de kinderen hebben na drie dagen wel genoeg van wandelen tussen de modderige alpenweiden. -
PREMIUM1
Voormalig godshuis verandert opnieuw van eigenaar en moet ‘hotspot van Arnhem’ worden
De vroegere evangelisch-lutherse kerk in Arnhem, de afgelopen jaren hotel en restaurant Bizar-Bazar, is verkocht. Een jong en ambitieus horecakoppel wil van het rijksmonument een eigentijds hotel en uitgaansplek maken. -
PREMIUMcolumn
Nu moet je bieten eten, de paprika’s van om de hoek duren nog een zomer lang
Heb je geen paprika’s? Nee, die groeien nu niet hier op het land. Boerenkool, groene kool, koolraap, knolselderij, pompoen, prei, rode kool, spruiten is wat er nu op het land staat en in de koelcel ligt. En bieten, de onverslaanbare groente als het gaat om vitamines en mineralen. In drie kleuren ook nog. -
met video
Kerstmenu voor minder dan 50 euro voor vier personen? Ja hoor, dat kan prima
Een makkelijk te maken kerstdiner voor vier personen onder de 50 euro. Een uitdaging, maar het is gelukt. De kosten van dit diner zijn 44,86 euro en meer dan anderhalf uur tijd kost het niet.
-
PREMIUM11
Restaurants met kerst overvol: ‘We zijn helemaal volgeboekt en gaan lekker knallen’
De restaurants die open zijn met kerst, hebben niet te klagen over reserveringen. Goedkoop is anders, maar ondanks de hoge prijzen zijn gasten blij dat ze weer uit eten kunnen gaan met kerst. Een deel van de zaken blijft echter dicht. -
PREMIUM8
Het is zover: ook Zevenaar heeft een restaurant waar ze geen kipsaté en ossenhaas op het menu hebben
Het is zover: ook Zevenaar heeft een restaurant waar ze geen kipsaté en ossenhaas op het menu hebben. Restaurant 1487 is piepjong maar maakt nu al veel beloften waar. -
PREMIUMColumn
Na twee dagen van ziek zijn en maar een heel kleine kans dat het dier opknapt, is euthanaseren de beste optie
Ik houd mijn hand voor de neus van het varken. Het dier ademt nog. Ik zit naast de kop met de grote flaporen en kroel geruststellend door zijn ruwe beharing.