Nathan Aké viert zijn 2-0 voor Nederland tegen Estland.
Volledig scherm
PREMIUM
Nathan Aké viert zijn 2-0 voor Nederland tegen Estland. © ANP

Oranje symbool voor huidige generatie jonge Nederlanders

Het Nederlands elftal nam deze week op zijn eigen, uitgesproken manier stelling tegen racisme. Wat zegt dat over dit team – en wat zegt dat over deze generatie? 

Door Sjoerd Mossou

Nederland - Estland is dik een uur afgelopen, wanneer Frenkie de Jong en Memphis Depay afscheid van elkaar nemen in de catacomben van de Johan Cruijff Arena. Noem het een jongemannenknuffel; een innige omhelzing met ingebouwde schouderklop.

Een interlandperiode van negen dagen zit erop: de volgende dag vliegt de een naar Barcelona, de ander naar Lyon. Het is grappig te zien hoe verschillend ze zijn, uiterlijk gezien. Memphis draagt een kinky leren pak van Louis Vuitton, compleet met tierelantijntjes en bijpassende laarsjes. Zijn kapsel is kunstig en strak geschoren, zoals altijd tot in de puntjes getrimd. Frenkie de Jong ziet eruit alsof hij op een luie zondag languit op de bank gaat liggen. Zijn capuchontrui is oversized, effen van kleur, zonder een zichtbaar merk. Eenvoudige broek. Doorsnee gympen. Het blonde haar is ongekamd en steekt vrolijk alle kanten op.