Volledig scherm
© iStock/ThinkStock

Chauffeur van een slechtziende dame

Ze stond op de oprit van de A12 bij Ede naar Arnhem, in de stromende regen. Op het kartonnen bordje in haar hand stond ‘Doetinchem’. Het was een dame van een jaar of 50, schatte ik.

Veel tijd om na te denken had ik niet en voordat ik het wist, had ik mijn auto langs de weg staan. Voor de eerste keer in mijn leven stapte er een lifter mijn wagen in. Ik waande me even een taxichauffeur.

Onwennig
De eerste minuten voelden wat onwennig, maar mijn bijrijdster had weinig moeite om het ijs te breken. Ze kletste honderduit en bleek een ervaren lifter. Haar trip was begonnen in haar woonplaats Wageningen. Met een aantal tussenstops hoopte ze in de loop van de middag bij haar ouders in het Achterhoekse Aalten te arriveren. „Ik ben slechtziend geworden, vandaar dat ik zelf geen auto rijd”, verklaarde ze.

Privéleven
Binnen een kwartier kende ik een groot deel van haar privéleven: gescheiden, drie dochters, mantelzorger van haar moeder. En in het dagelijks leven knapt ze eigenhandig de binnenkant van haar woning op. Van schuren tot plamuren, bijna alles doet ze zelf.

Volgende chauffeur
Ik verbaasde me over haar openheid, maar vond het stiekem een bijzondere ervaring. Bij afrit Zevenaar zette ik haar af en vervolgde ik mijn eigen weg. Mijn ‘klant’ pakte haar kartonnen bord er weer bij, in afwachting van haar volgende chauffeur.