Volledig scherm
Introdans komt met Tutti naar De Storm in Winterswijk. © Hans Gerritsen

Magisch danstheater met het tintelende TUTTI

Lezers recenseren in de rubriek Kritisch bekeken een voorstelling die later elders in de regio te zien is. Jan Elgershuijzen bezocht TUTTI. van Introdans op 7 oktober in het Rabotheater in Hengelo. De voorstelling is te zien op 30 november in De Storm in Winterswijk.

Introdans viert het 45-jarig bestaan uitbundig met de voorstelling TUTTI. Een toepasselijke titel, want de 26 dansers van zowel het volwassenen - als het familie-ensemble staan herhaaldelijk gezamenlijk op het podium. Zij dansen drie premières van internationaal gevierde choreografen met als thema geloof, hoop en liefde.

Voorouders
De Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui eert zijn voorouders met In Memoriam. Hoogtepunt van dit bedwelmende ballet zijn de negen zich in trance brengende dansers door in wijd uitwaaiende rokken eindeloos rond te draaien. Het hallucinerende effect wordt nog krachtiger door de oerklanken van de zes man tellende Corsicaanse zanggroep A Filetta en de geprojecteerde rit door een eindeloze tunnel. Het daarna volgende duet tussen een vrouw en een op haar inslaande man komt heel confronterend over.

In Nowhere van de drie dimensionale Griekse kunstenaar Dimitris Papaioannou is het fascinerend om te zien hoe twee constant langzaam golvende reuze armen een koppel omtoveren tot een volkomen geloofwaardige Adam en Eva. Stil makende magie.

Vrolijk slotstuk
Het vrolijke slotstuk Cantata van Mauro Bigonzetti speelt zich af op een Italiaans dorpsplein. Met spetterende, opzwepende dans vermaakt de jeugd zich bij het geheimzinnige schijnsel van de maan. De jongens imponeren met hun stoerheid en kracht. De meisjes tonen hun wulpsheid. Ze trekken aan en stoten af. Vooral in de massale dansen doet de choreografie aan de legendarische balletten uit de West Side Story denken.

Met dit verschil dat hier aan het eind van het wervelende dorpsfeest een ieder zijn geliefde vindt. Dat de dansers ook nog zingen en acteren brengt de Italiaanse passie nog meer tot leven. Ook de muziek van de Italiaanse vrouwengroep Assurd levert een welkome bijdrage aan het overbrengen van de rauwe Italiaanse volkscultuur.

Met het tintelende TUTTI bewijst Introdans springlevend te zijn.

Introdans bestaat in seizoen 2016/17 45 jaar en viert dat op grootse wijze met TUTTI, een programma waarin beide Introdans-ensembles maar liefst drie premières van internationaal gevierde choreografen dansen. De Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui, de Italiaanse Mauro Bigonzetti en de Griekse Dimitris Papaioannou drukken ieder een heel eigen stempel op de hedendaagse danskunst. In TUTTI plaatsen zij serene schoonheid en verstilling naast hartstochtelijk aardse dans. ------------------------------------------------------------ In the 2016/17 season Introdans will have been around for 45 years. So the company is celebrating this in grand style with TUTTI, a programme in which both Introdans ensembles dance no less than three premieres by internationally celebrated choreographers. Flemish-Moroccan Sidi Larbi Cherkaoui, Italian Mauro Bigonzetti and Greek Dimitris Papaioannou each give their own, highly individual twist to contemporary dance art. In TUTTI they present serene beauty alongside passionate, earthy dance.