Volledig scherm
Poster van de voorstelling van Van Muiswinkel en Van Oel. © PR

Over een redelijk saaie film

Lezers recenseren onder de noemer Kritisch Bekeken een voorstelling die later in de regio te zien is. Femke van Weperen ging naar Erik en Justus vertellen een FILM, van Erik van Muiswinkel en Justus van Oel.

De filmvertelling gaat over de broers Anton en Piet, die elkaar na jaren van geen contact ontmoeten in Zuid-Afrika. De voorstelling speelt zich af in drie verschillende lagen. Zo staan Erik en Justus in eerste instantie op het toneel als de twee jeugdvrienden die ze zijn. De rijke en bekende cabaretier Erik van Muiswinkel bespreekt verschillende dingen met zijn vriend, de onbekende scenarioschrijver Justus van Oel. Van Oel schreef tien jaar lang aan een scenario getiteld Vaderland, dat nooit verfilmd is. In plaats daarvan wordt het verhaal nu verteld en gedemonstreerd in het theater.

Tweede en derde laag
Wanneer Van Muiswinkel op een stoel klimt, is daar de tweede laag: het uitleggen van waar de film over gaat, het demonstreren van de voice-over of het uit de doeken doen van een aantal grappige weetjes over het scenarioschrijversvak. Deze zijstapjes zijn vermakelijker dan de derde laag: het spelen van de film zelf. Van Muiswinkel kruipt in de rol van de oudere verzuidafrikaanste broer Piet, inclusief accent. Van Oel is het jongere timide broertje Anton.

Filmbeelden
Op de gescheurde witte doeken die het decor vormen, worden verschillende filmbeelden geprojecteerd die de gebeurtenissen in hun 'film' van beeld voorzien. Deze beelden (een auto die op de weg rijdt, de tuin van een huis) zijn niet bepaald spannend te noemen, dus de focus ligt vooral op de beide heren.

Stemming
Samen zorgen deze drie vertellagen voor een wat chaotische structuur, waarbij de verhalen die de mannen vertellen te weinig echt goede grappen of interessante teksten bevat om er met de aandacht volledig bij te blijven. Wanneer op een bepaald moment de as van oma vanuit een vliegtuig uit een aardappel-urn naar beneden wordt gekieperd, komt de stemming er in. Helaas is dit direct ook het moment waarop de aftiteling wordt ingestart.

Femke van Weperen zag Erik van Muiswinkel en Justus van Oel op 27 oktober in Amsterdam. De show is op 19 november te zien in schouwburg Amphion in Doetinchem.