Volledig scherm
Purper. © Roy Beusker

Veel zelfspot bij herrezen cabaretkwartet Purper

Lezers-recensenten bezoeken elders voorstellingen voor die in deze regio te zien zijn. Milou Smit uit Utrecht zag Purper op 16 november in Stadstheater Arnhem. Te zien op vrijdag 2 december in schouwburg Amphion in Doetinchem.

Purper is terug! Twintig jaar geleden stonden Erik Brey, Alfred van den Heuvel en Frans Mulder voor het laatst samen op het podium. Hoewel nieuwe aanwinst Diederick Ensink toen net uit de luiers was, doet hij qua muzikaal talent allerminst onder voor zijn collega's.

Persoonlijke verhalen
De mannen bespelen alle vier een indrukwekkende hoeveelheid instrumenten, maar Diederick spant de kroon door er vier tegelijk te bespelen. De persoonlijke verhalen en de liedjes die uit de verhalen voortvloeien zorgen voor een informeel contact met het publiek. Er wordt gerefereerd aan de actualiteit door onder andere Donald Trump aan te halen, maar het voornaamste thema is toch de generatiekloof tussen jong en oud.

Social media
De jonge Diederick biedt een verfrissende tegenstem, maar de voorstelling wordt voornamelijk geanticipeerd op publiek van boven de vijftig. Waar Ensink zich beklaagt over de stilte op social media rond Purper, zou Mulder zich het liefst volledig afsluiten van de digitale cultuur. De positie van de oudere generatie wordt met humor en zelfspot neergezet, waardoor de algemene sfeer zeker niet is: 'vroeger was alles beter'.

Verschillen
De verschillen, maar zeker ook de overeenkomsten en de wederzijdse interesse tussen de generaties wordt getoond. Mulder, Brey en Van den Heuvel bespreken de kwaaltjes die gepaard gaan met het ouder worden, maar ook de uitbundige kanten van een midlifecrisis. Zowel het plotseling en bovendien ongegrond vertrouwen in de seksuele prestaties als het onbevreesd laten tatoeëren van een authentieke Afrikaanse gnoe, worden bezongen door de vier heren.

Voor velen zal deze voorstelling een feest van herkenning zijn en allicht een korte trip down memory lane. En dat in een nieuw muzikaal jasje.

Ze waren het niet van plan. Echt niet. PURPER was voltooid verleden tijd. Punt. Maar kijk aan; ze komen terug! Kort en hevig. Zoals de seizoenen. Erik Brey, Alfred van den Heuvel, Frans Mulder en het nieuwe muzikale multitalent Diederick Ensink. In een splinternieuw programma met uiteraard ook een paar 'gouwe ouwe'. Dat wordt feest. Voor meer informatie en tickets: www.wereldtheater.com