Dutch GP in Zandvoort sowieso nog tot en met 2025 op de Formule 1-kalender: ‘Geen eenvoudige beslissing’
De organisatie van de Heineken Dutch Grand Prix en Formula One Management zijn het eens geworden over een contractverlenging voor nog eens twee jaar Formule 1 in Nederland. Na 2023 wordt er ook in 2024 en 2025 sowieso nog geracet in Zandvoort. ,,Natuurlijk zijn we heel blij en tevreden, maar dit was geen eenvoudige beslissing.”
Bovenop de oorspronkelijk afgesproken contracttermijn van drie jaar heeft de Grand Prix van Zandvoort definitief groen licht voor nog eens twee races, in 2024 en 2025. Dat die verlenging er al een tijdje aan zat te komen, was voor niemand een verrassing na het succes van tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen en de komst van Nyck de Vries als tweede Nederlandse Formule 1-coureur. Appeltje-eitje was de verlenging echter ook weer niet, benadrukte de organisatie meermaals, de laatste maanden.
,,Natuurlijk zijn we heel tevreden en blij met waar we nu staan. Maar dit was geen eenvoudige beslissing”, aldus GP-directeur Robert van Overdijk. ,,De stijgende kosten en de economische onzekerheid zijn een zorg. Net zoals de concurrentie van andere landen en grote steden. Maar de steun van het bedrijfsleven en de groeiende vraag van de fans, zowel uit Nederland als uit het buitenland geven de doorslag, in elk geval nog de komende drie edities.”
Stefano Domenicali
De belangstelling van de fan was nooit een punt van discussie in de onderhandelingen. Kaarten voor 2023 zijn al volledig uitverkocht, met 1,5 miljoen aanvragen was de belangstelling opnieuw gigantisch. ,,De GP van Nederland heeft zich snel op de kalender gevestigd als favoriet van de fans”, weet F1-president Stefano Domenicali, die de sport heeft zien veranderen na de terugkeer van Zandvoort op de F1-kalender. ,,De uitverkochte GP’s van de laatste twee jaar hebben de lat hoger gelegd op het gebied van organisatie, entertainment en duurzaamheid en we zijn verheugd onze relatie te verlengen. Er is enorme vraag naar F1-races, dus dit is het bewijs van het wat het team gedaan heeft om Zandvoort tot 2025 op de kalender te krijgen.”
Noem het gerust relatiemanagement. Zandvoort is niet zomaar een tussenstop op de F1-kalender, de badplaats streeft er met tal van groene en duurzame initiatieven ook naar om het F1-event van de toekomst te zijn. Daarom ook noemt sportief directeur Jan Lammers het wederom ‘uniek’ dat zijn Zandvoort ondanks gigantische concurrentie van (kapitaalkrachtige) toplocaties gewoon tussen wereldsteden als Las Vegas, Monaco en Sao Paulo op de kalender blijft staan. ,,En, zoals we dat intern zeggen, zijn we Ready for Tomorrow. We moeten en willen het F1 evenement van de toekomst neerzetten, dat is niet per se groter maar wel beter, intenser, meer beleving, duurzamer en inclusiever”, aldus Lammers.
De aanname dat er wel even een tientje extra op de kaartjes kan, is wat ons betreft wel erg kort door de bocht
Vermakelijkheidsbelasting
Waar het vanuit de top van de sport lofuitingen blijft regenen, verloopt de samenwerking dichter bij de huis met de gemeente Zandvoort sinds de komst van een nieuw college wat stroever. Uit recent onderzoek blijkt dat de Dutch Grand Prix in 2021 heeft geleid tot 22,3 miljoen euro aan extra uitgaven in Zandvoort en 44,5 miljoen in de hele Metropoolregio Amsterdam. De verwachting is dat dit jaar, met 30% meer bezoekers de economische impact in de regio nog hoger ligt.
Ondanks die prachtige cijfers overweegt het nieuwe college nu of er ook nog een vermakelijkheidsbelasting van een aantal euro op de tickets voor de Grand Prix kan worden geheven om ‘stijgende beheerkosten te betalen’ en inwoners van het kustdorp niet op te laten draaien voor de kosten die gastvrijheid voor evenementen en toerisme met zich meebrengen. Dat idee zou natuurlijk een flinke financiële tegenvaller voor de GP-organisatie betekenen, die van de lokale, regionale en landelijke overheden tot nu toe altijd hebben gehoord dat ze financieel hun eigen boontjes moesten doppen.
,,Het is natuurlijk nog niet zo ver, maar ik moet wel zeggen dat ik van dit plan van schrik”, reageert Lammers op het idee van het collega in zijn woonplaats. ,,Als je het contrast ziet dat wij in een markt opereren waarin enorm veel competitie is met landen waar overheden heel veel geld over hebben voor een race en dat wij alles zonder overheidssteun hebben neergezet, dan hoop ik dat de gemeente nog tot inkeer komt. Die denken nu van: wij willen ook wel een graantje meepikken van dit succes. Maar de aanname dat er wel even een tientje extra op de kaartjes kan, is wat ons betreft wel erg kort door de bocht.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Max Verstappen, Sebastian Vettel en George Russell in de prijzen bij Autosport-gala
Max Verstappen is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot coureur van het jaar. In een verkiezing van het gerenommeerde vakblad Autosport kreeg de Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1 de meeste stemmen. Charles Leclerc, ook uit de Formule 1, eindigde als tweede. IndyCar-kampioen Will Power werd derde, Formule E-kampioen Stoffel Vandoorne vierde. -
Max Verstappen na tweede wereldtitel opnieuw verkozen tot Sportman van het Jaar
Max Verstappen is op het Sportgala in de AFAS Live in Amsterdam opnieuw verkozen tot Sportman van het Jaar. -
Formule 1 scherpt regels voor politieke uitingen coureurs aan, toestemming voortaan vereist
In de Formule 1 worden strengere regels van kracht voor het uiten van politieke, religieuze en persoonlijke boodschappen rond de races. Coureurs moeten hiervoor vanaf nu toestemming hebben van autosportbond FIA, anders zijn zij in overtreding. Dit staat in een nieuw reglement van de bond. -
PREMIUM
Column Marijn Abbenhuijs | Dichterbij de scène die Billy Joel bezingt was ik nooit gekomen
Tijdens de Grand Prix in Texas leerde verslaggever Marijn Abbenhuijs waarom sport volstrekt onbelangrijk is, maar tegelijkertijd ook belangrijker dan wat dan ook kan zijn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
IndyCar-kampioen Alex Palou nieuwe reservecoureur Formule 1-team McLaren: ‘Het is geweldig’
Alex Palou is de nieuwe reserverijder van het Formule 1-team van McLaren. De 25-jarige Spanjaard gaat die rol combineren met zijn optreden in de Amerikaanse IndyCar Series. Daar werd hij vorig jaar kampioen. -
PREMIUM13
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer