Eerste rechtszaak dient tegen circuit Zandvoort: 'Belang Formule-1 niet boven pad en hagedis’

VIDEOHet vernielen van leefgebied van beschermde rugstreeppadden en zandhagedissen rond het circuit van Zandvoort is te ingrijpend en de noodzaak ervan is niet aangetoond. Met die boodschap hopen diverse natuurorganisaties vandaag de rechter in Haarlem ervan te overtuigen werkzaamheden rond het circuit stil te leggen. De uitspraak is op 29 oktober.

Het is de eerste rechtszaak over voorbereidingen rond het racecircuit in aanloop naar de Formule-1. Het is de bedoeling dat op 3 mei 2020 voor het eerst sinds 1985 een Grand Prix wordt verreden in Zandvoort.

De padden en hagedissen in het duingebied rond het circuit zijn ‘zwaar beschermde Europese soorten’. Die mogen alleen verstoord worden als sprake is van een ‘dwingend openbaar belang’, betoogde de advocaat van Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen (SNAW). Volgens haar is dat het geval als bijvoorbeeld een haven of vliegveld wordt aangelegd. ,,Het organiseren van een Formule 1 is echt van een heel andere orde."

Om de toestroom van zo'n 125.000 mensen in goede banen te leiden, wil het circuit onder meer een weg aanleggen en tijdelijke tribunes bouwen. Rond het circuit worden daarom onder meer zandwallen afgegraven. ,,Je zou ook minder toeschouwers kunnen toelaten", opperde de advocaat van SNAW.

Effecten voor het leefgebied zijn onvoldoende onderzocht volgens de eisers, waaronder ook Stichting Duinbehoud en Milieudefensie. De provincie Noord-Holland en het circuit betwisten dat.

Volgens de advocaat van de provincie is de aantasting van leefgebied beperkt en tijdelijk. De winst voor de sport en de economie dienen volgens hem wel degelijk een groot maatschappelijk belang. Advocaten van het circuit voegden daaraan toe dat de padden en hagedissen al zijn gevangen en verderop uitgezet.

Tijdens dit kort geding behandelt de rechtbank alleen de ontheffing die de provincie heeft verleend voor het vangen van dieren en het aantasten van hun leefgebied. De rechter benadrukte dat het nog niet gaat over andere bezwaren, zoals stikstofuitstoot. Dat komt in een andere procedure aan de orde.

De Tarzanbocht in het duingebied van Zandvoort
Volledig scherm
De Tarzanbocht in het duingebied van Zandvoort © EPA
De Haarlemse voorzieningen rechter E. Jochem tijdens de behandeling van het kort geding dat door verschillende natuur- en milieuorganisaties is ingediend. De organisaties willen dat alle werkzaamheden rond circuit Zandvoort worden gestaakt en het duingebied wordt hersteld. Zij vinden het onacceptabel dat er reeds met werkzaamheden is begonnen, terwijl de vergunningen formeel nog niet rond zijn.
Volledig scherm
De Haarlemse voorzieningen rechter E. Jochem tijdens de behandeling van het kort geding dat door verschillende natuur- en milieuorganisaties is ingediend. De organisaties willen dat alle werkzaamheden rond circuit Zandvoort worden gestaakt en het duingebied wordt hersteld. Zij vinden het onacceptabel dat er reeds met werkzaamheden is begonnen, terwijl de vergunningen formeel nog niet rond zijn. © ANP

Overige sporten