Volledig scherm
John van Lottum © Getty Images

‘Ik zie Marco van Basten in Max Verstappen’

In aanloop naar elke Formule 1-race blikken we dit seizoen vooruit op het raceweekeinde met een volger van Max Verstappen, afkomstig uit de sportwereld. Voorafgaand aan de GP van Azerbeidzjan: oud-tennisser John van Lottum.

Door Rik Spekenbrink

Altijd al Formule 1-fan geweest?

John van Lottum: ,,Ik heb het altijd gevolgd ja. Ik groeide op in het tijdperk Prost en Senna. Mijn moeder is Française, dus we waren vaak de enige Prost-fans in Nederland. Terwijl ik dat hele mysterieuze van Senna geweldig vond. Ook daarna ben ik de sport blijven volgen, al ben ik na het stoppen van Michael Schumacher de interesse even een beetje verloren.”

Je bent nu af en toe op het circuit, als organisator van de grote feesten met bekende DJ’s rond de raceweekeinden. Hoe is dat zo gekomen?

,,Mijn bedrijf, Deux Agency, begreep van Heineken dat ze daar op grootse wijze de sport in wilden stappen. Met name hun campagne ‘More than a race’ sprak ons aan. We hebben een concept bedacht om sport en muziek samen te brengen. Dat doen we door een paar keer per seizoen grote shows te organiseren rond de Grand Prix. Daar komt uiteraard een hoop bij kijken en dat regel ik. Zo hebben we Hardwell, Armin van Buuren en Martin Garrix al op het podium gehad. Zaterdag was ik nog in Ho Chi Minh City, Vietnam. Daar was een soort kick-off, een jaar tot de eerste GP daar. Er kwamen 70 duizend mensen naar de show van Armin van Buuren.”

Als je zo rond het circuit loopt. Wat valt op, wat voel je, wat bevalt je?

Volledig scherm
© Getty Images

,,Het hele circus. Dat heeft iets ongrijpbaars. Het is een georganiseerde chaos, die tegelijkertijd klasse uitstraalt. Wat me vooral opviel is hoe hecht dat circus is. Iedereen is benaderbaar en helpt elkaar, dat werkt heel prettig. Het voelt warm. Anders dan de voetballerij, waar ik ook lang in heb gewerkt. Formule 1 is kleinschaliger, maar de impact en exposure zijn wel werelds. Op racegebied vind ik de tactische aspecten het interessants. Dat je nooit weet wat er na de start en tijdens de race gaat gebeuren. Sommige mensen vinden Formule 1 voorspelbaar. Ik vind het juist heel onvoorspelbaar.”

Zelf ooit geracet, John?

,,Nou ja, alleen op Zandvoort een keer. In Mexico kon ik een duoseater racen, maar toen was ik aan het werk, het paste niet in mijn schema.”

Wat zie je in Max Verstappen?

Quote

Ik zie Marco van Basten in hem

,,Ik had het er laatst in Sjanghai nog met vader Jos over. Ik zei tegen hem: Max doet me aan iemand denken. Aan de ene kant is hij ongrijpbaar. Aan de andere kant wel altijd heel duidelijk. En hij heeft iets magisch. Ik zie Marco van Basten in hem. Jos snapte de vergelijking wel. Daarnaast is Verstappen absoluut een meerwaarde voor de sport, en voor Nederland. Ik hoop dat hij in de positie komt om een Hamilton-achtige carrière op te bouwen.”

Overige sporten