Max Verstappen. Inzet: Twan van Gendt.
Volledig scherm
Max Verstappen. Inzet: Twan van Gendt. © EPA, Marc Bolsius

‘Max is ook gewoon een menneke van 22’

F1-panelIn aanloop naar elke Formule 1-race blikken we dit seizoen vooruit op het raceweekeinde met een fanatieke volger van Max Verstappen, afkomstig uit de sportwereld. Voorafgaand aan de GP van Japan vandaag: wereldkampioen BMX Twan van Gendt, net als Verstappen lid van de Red Bull-stal.

Door Rik Spekenbrink

Als ik me niet vergis ben jij ook fan van de Formule 1 en Max Verstappen?
Twan van Gendt: ,,Zeker. Ik keek vroeger al, in de tijd van Michael Schumacher. Daarna ben ik de interesse even verloren, vond ik er minder aan. Maar sinds Max Verstappen meerijdt en eigenlijk vooral sinds hij een competitieve auto heeft, kijk ik geregeld. In onze BMX-ploeg hebben we ook een onderlinge Formule 1-poule, maar ik sta geloof ik derde of vierde. Voorspellen is niet mijn sterkste kant.”

Wat vind je mooi aan de sport?
,,Vooral de strategieën. Hoe een goed uitgekiende bandenwissel het verschil kan maken op een enorme raceafstand. Dat tientallen mensen honderdduizend scenario’s zitten uit te rekenen tijdens een race en details uiteindelijk de uitslag kunnen bepalen. Dat herken ik ook wel een beetje vanuit het BMX.”

Bekijk onze voorbeschouwing van verslaggever Rik Spekenbrink op de Grand Prix van Japan

Herken je ook iets van jezelf in Verstappen?
,,Oh, zeker. De impulsieve acties, die soms goed uitpakken maar niet altijd. Inhalen op een plek waar het eigenlijk niet kan. En soms ook een gewaagde uitspraak in het heetst van de strijd. Wat hij doet en wat hij zegt dus. Tja, soms sta je dan meteen na een fout van iemand voor de camera. Ga je dan heel correct antwoord geven? Nee dus. Want je wil winnen. Ik heb Max één keer ontmoet, bij de Zeepkistenrace in Valkenburg, daar zaten we samen in de jury. Dan zie je dat het ook gewoon een menneke van 22 is, zonder sterallures. Alleen wel een menneke dat verrekte goed kan autorijden. Hij is net als ik toen ik zo oud was. Alleen zit hij in een veel grotere sport, waar veel meer bij komt kijken. Hij heeft al gigantische stappen gezet de afgelopen jaren.”

Twan Van Gendt.
Volledig scherm
Twan Van Gendt. © EPA

Komt die wereldtitel, Twan?
,,Als hij straks de juiste motor heeft, staat hij bovenaan. Al denk ik wel dat hij concurrentie gaat krijgen van Charles Leclerc. Die twee zouden de komende vijf jaar wel eens de dienst kunnen uitmaken in de sport. Al blijven ze afhankelijk van hun materiaal. Wat mij betreft zou de sport mooier kunnen worden als je alle teams eenzelfde budget geeft en zegt: bouw daar maar een auto van. Er staan nu 20 auto’s op de grid, maar er doen er 14 voor spek en bonen mee. Dat is toch zonde? Ik denk dat er veel meer mensen zouden kijken als de Formule 1 competitiever zou zijn. Bij ons is er ook niet één held, iedereen kan meedoen om de winst. Maar goed, ik snap de belangen van teams als Mercedes en Ferrari en weet dat het niet gaat gebeuren.”

Max Verstappen rijdt dit weekend in het land van motorfabrikant Honda.
Volledig scherm
Max Verstappen rijdt dit weekend in het land van motorfabrikant Honda. © Getty Images
  1. Leclerc scheurt door straten van Monaco voor filmopnames: ‘Dit was geweldig’
    Video

    Leclerc scheurt door straten van Monaco voor filmopna­mes: ‘Dit was geweldig’

    Eigenlijk zouden Max Verstappen en de andere coureurs uit de Formule 1 zondag door de nauwe straten van Monaco racen, maar het bleef als gevolg van de coronacrisis stil in het prinsdom. Toch werden de straten ‘s ochtends afgesloten voor Charles Leclerc, die in een sportauto van Ferrari als enige wel door Monaco mocht racen. Dat deed de 22-jarige Monegask als hoofdrolspeler in een korte film van de Franse regisseur Claude Lelouch.

Overige sporten