Volledig scherm
In een 'college zaal' vol studenten werd het programma voor de komende Jumbo Racedagen met Max Verstappen gepresenteerd door Humberto Tan en Jumbo CEO Frits van Eerd. © Stephan Tellier

Max Verstappen op praatstoel bij ‘College Tour Jumbo’

Verplichtingen met sponsors of media, ze horen erbij. Max Verstappen werkt ze altijd keurig af, maar de ene keer pakt het leuker uit dan de andere. Voorafgaand aan de Jumbo Racedagen in mei was hij vanmiddag te gast op het hoofdkantoor van Jumbo Supermarkten in Veghel.

Door Rik Spekenbrink

Met een zaal vol studenten was een College Tour-achtige setting gecreëerd. Weer eens wat anders. Verstappen, met naast hem Jumbo-topman Frits van Eerd en tegenover zich presentator Humberto Tan, kreeg de zaal geregeld aan het lachen. ,,Waarom ik naar school moest heb ik echt nooit begrepen. He-le-maal niks vond ik het. Op mijn 6de, maar toen ik 14 was nog steeds.” Verstappen gaf aan dat één van de belangrijkste levenslessen van zijn vader Jos, aandachtig toehoorder in Veghel, was geweest om altijd zichzelf te blijven. ,,Ik zeg wat ik denk en ben niet anders geworden nu ik succes heb. Volgens mij wordt dat gewaardeerd”, zei de coureur. Die hangt dus ook geen politiek correct praatje op over hoe belangrijk school en studie zijn.

De studenten, afkomstig van zeer uiteenlopende opleidingen, konden Verstappen ook vragen stellen. Wat hij aan de Formule 1 zou veranderen bijvoorbeeld. Daar had de Red Bull-piloot zo zijn ideeën over. ,,De banden zijn nu veel te gevoelig. Ze raken te snel oververhit, waardoor je niet altijd kan vechten. We moeten bovendien minder afhankelijk worden van de motor, want meestal wordt nu de coureur kampioen met de beste motor. Breng dat veld dichter bij elkaar, met maximaal 20 of 30 pk verschil tussen de auto’s. En qua aerodynamica: ik zou desnoods liever wat minder hard gaan, als dat betekent dat je niet meteen heel veel verliest op je rondetijden als er wat afbreekt na een tikje.” En het geluid, tja, Verstappen weet ook wel dat de tijd van de brullende V8 en V12-motoren niet meer terug gaat keren.

Volledig scherm
CEO Frits van Eerd van Jumbo en Max Verstappen tijdens de presentatie van de Jumbo Racedagen 2019. © Stephan Tellier

Een andere vraag: of Lewis Hamilton het aan zou durven, een gevecht met Max Verstappen als ploeggenoot bij Mercedes? ,,Jawel, die gaat echt niet snel stoppen”, verwacht de Limburger. Of het er ooit van gaat komen? ,,Wie weet. Ik heb een contract bij Red Bull, dat voelt goed, en we zijn aan een interessant project begonnen met Honda.”

Over het lopende Formule 1-seizoen zei Verstappen dat er, logischerwijs, hard gewerkt wordt om Mercedes en Ferrari te kunnen bijbenen. ,,Het valt zeker niet tegen waar we nu staan. Maar het moet beter.”

Verstappen vertelde meerdere anekdotes over de band met zijn vader Jos. Bijvoorbeeld hoe die met gevaar voor eigen leven op het asfalt ging staan in zijn jeugdige kartcarrière, op zoek naar de beste grip op de baan. En hoe Jos hem eens ongenadig op zijn falie gaf, toen hij in een WK-wedstrijd ‘als een zoutzak in de rondte reed’. ,,Ik kreeg een klap, vol op mijn helm. Ik dacht echt: wat gebeurt hier? Maar ik was wel wakker, heb dat weekend uiteindelijk alles gewonnen. Soms had ik dat even nodig.”

  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.

Overige sporten