Verstappen knokt zich naar tweede podium van seizoen, zege Hamilton

videoMercedes bleek zoals verwacht veel te sterk voor Max Verstappen in de GP van Spanje. Achter Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, die in die volgorde een vijfde één-tweetje op rij scoorden, greep de Limburger echter wel de derde podiumplaats weg voor de neus van de Ferrari’s.

Max Verstappen.
Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images

Door Arjan Schouten

Een éénstopper? Een tweestopper? Vele strategieën waren bedacht voor misschien wel de laatste Grand Prix van Spanje. Maar uiteindelijk speelde het denkwerk allemaal een marginale rol, toen de Grote Prijs na een knokpartij van Lance Stroll en Lando Norris twintig rondjes voor het einde in extremis nog transformeerde in een sprintrace. Alles schoof als een accordeon weer in elkaar, toen de safety car het tempo drukte om de grindvegers in Catalonië vrij baan te geven. 

Max Verstappen.
Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images

De Mercedessen, toch al een middag lang soeverein aan de leiding, haalden zonder vertraging verse softs op om het karwei kundig te klaren. Verstappen was achter die twee net voor een tweede keer gewisseld om op mediums de geblokte vlag te halen. Voor de Ferrari’s, zo luidde het plan. En die inzet bleef ongewijzigd, na het intermezzo. Waar hij Sebastian Vettel en Charles Leclerc voorafgaand aan de onderbreking al uitstekend partij bood door als eerste met enig lef voor de tweestopper te kiezen, hield hij ze ook in het staartje van de GP achter zich. Vettel op drie rondjes oudere mediums en Leclerc daarachter zelfs op vers rubber.

Wederom een maximaal resultaat voor de Limburger, die alleen winnaar Lewis Hamilton en nummer twee Valtteri Bottas voor moest laten. Dat was verwacht. Het gevecht zou met de rode bolides zijn, wist hij vooraf al. En dat gevecht won hij met minstens een gelijkwaardige racepace met verve. Niet alleen met de eerste podiumplaats sinds de GP van Australië als tastbare beloning. Nee, Verstappen wipte dankzij de vijftien punten ook weer over Vettel heen in het kampioenschap, naar plaats drie achter de Mercedessen.

Uitslag Grand Prix van Spanje.
Volledig scherm
Uitslag Grand Prix van Spanje. © AD

Overige sporten