Verstappen vierde in Bakoe, opnieuw een één-tweetje voor Mercedes
De voorpret was leuker dan de uiteindelijk hoofdact. De Grote Prijs van Azerbeidzjan was er dit keer één zonder klappers, incidenten en verrassingen op het podium. Max Verstappen eindigde waar hij begon, op plek vier. Voor de vierde keer op rij scoorde Mercedes een één-tweetje. Nu was het weer Valtteri Bottas die won, voor Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.
Door Rik Spekenbrink
Daniel Ricciardo die niet in zijn spiegels keek toen hij zijn Renault in de achteruit zette en op Daniil Kvyat botste. Drie verdwaalde ballonnen op de baan. En een zogenaamde vinger richting de knop van Mercedes-baas Toto Wolff. Dat was het wel, qua ‘ophef’, in de Grand Prix van Azerbeidzjan vanmiddag. Na twee races vol incidenten afgelopen jaren was het dit keer een tamelijk saaie bedoening in de straten van Bakoe.
Het zal ze bij Mercedes een zorg zijn. Voor de vierde keer, in vier races tijd, maakten de ‘zilverpijlen’ de dienst uit op zondag. Wéér 1 en 2, waarmee het kampioenschap al heel vroeg vorm lijkt te krijgen. Valtteri Bottas en Lewis Hamilton splitten tot dusver de zeges, ieder twee. Ferrari, met Sebastian Vettel op plek drie, kwam er weer niet aan te pas.
Max Verstappen kende vanaf plek 4 geen al te beste start. Sergio Perez wel. Na twee bijna touchés in bocht 1 en 2, was het de Mexicaan die aan het langste eind trok. Maar aan het begin van rondje 6 moest hij het op power afleggen tegen Verstappen, die met behulp van de DRS aan het einde van het rechte stuk zijn eigenlijke plekje weer heroverde.
Vervolgens dook al snel Charles Leclerc op in de spiegels van Verstappen. Gestart vanaf plek 8, na een crash in de kwalificatie, zakte de Monegask eerst nog twee plekken terug. Maar met zijn krachtige Ferrari-motor haalde hij – op een nieuw setje medium banden - de tweede garnituur met speels gemak in. Ook Verstappen kon geen weerstand bieden. Leclerc haalde hem bij het ingaan van ronde 10 in, ook weer op het lange rechte stuk. De Limburger meldde over de boordradio dat zijn ‘engine breaking’ niet perfect werkte, het voelde als een soort handrem.
Omdat de drie mannen voor hem tijdig naar binnen kwamen voor een bandenwissel, was het Leclerc die na 14 omlopen zowaar aan de leiding lag. Verstappen gaf, ook op nieuwe banden, vervolgens goed gas. Hij verbeterde de snelste ronde keer op keer en was op de medium banden duidelijk de snelste man op de baan. Wetende dat Leclerc nog zou moeten stoppen probeerde hij in de veilige marge te belanden, zodat die weer achter hem zou belanden na zijn stop. Dat lukte. Bovendien naderde hij Vettel langzaam, maar zeker. Het uitvallen van Verstappens teamgenoot Pierre Gasly door technische problemen was echter geen goed nieuws. Vanaf het moment dat de virtuele safety car weer was ‘verdwenen’, verloor Verstappen langzaam tijd ten opzichte van Vettel. De vierde plek was zo voor hem het maximaal haalbare.
Leclerc verbeterde in de voorlaatste ronde nog de snelste raceronde. Hij had daar ook speciaal nieuwe banden voor laten monteren. Even leek Hamilton nog een aanval op zijn teammaat te gaan plaatsen, maar dat lukte de Brit niet. Bottas leidt nu het wereldkampioenschap, met één punt meer dan Hamilton. Vettel heeft Verstappen ingehaald. Die staat nu vierde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deel van Ferrari-motor Leclerc moet worden vervangen
Het uitvallen van Charles Leclerc in de Grote Prijs van Spanje is veroorzaakt door een probleem met de turbo en met de MGU-H, een onderdeel van de motor waarmee uitlaatgassen kunnen worden omgezet naar energie. Leclerc reed aan de leiding in de race, toen hij in de 27e ronde ineens vermogen verloor en zijn Ferrari naar de pitsstraat moest rijden. -
Bekijk hier de samenvatting van de derde vrije training in Barcelona
De samenvatting van de derde vrije training in Barcelona is hier te bekijken. Schumacher en Gasly kende de nodige problemen tijdens de sessie. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Beitske Visser na rampseizoen: ‘Vorig jaar skip ik maar gewoon en ik ga verder met waar ik was gebleven’
Na een rampzalig 2021 wil Beitske Visser terug naar het niveau van haar eerste seizoen in de W Series, toen ze vicewereldkampioen werd. In Miami begon de Friezin alvast redelijk, met een vierde en een zevende plaats.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Mick Schumacher houdt vurig pleidooi voor behoud GP van Monaco: ‘Zou doodzonde zijn’
Autocoureur Mick Schumacher hoopt hartgrondig dat de Grote Prijs van Monaco niet van de kalender van de Formule 1 verdwijnt. „De race is al zo lang onderdeel van de Formule 1 en het is een historische plek. Het zou zonde zijn als we deze race kwijtraken.” -
Met video1
Charles Leclerc crasht met legendarische auto van Niki Lauda
Charles Leclerc is in Monaco gecrasht met een Ferrari 312, de legendarische auto waarin Niki Lauda had gereden. Dat gebeurde op de Grand Prix Historique.