‘Aantal brievenbusfirma’s nog altijd groot en dat is nadelig voor Nederland’
Het aantal brievenbusfirma’s in Nederland is nog altijd groot. Eerder genomen maatregelen hebben nog niet geleid tot een duidelijke afname en dat is nadelig voor Nederland: ze leveren de economie weinig op en beschadigen onze reputatie. Ook benadelen ze ontwikkelingslanden onevenredig door verlies aan belastingopbrengsten.
Dat is zijn de belangrijkste conclusies van de Commissie Doorstroomvennootschappen, onder leiding van topambtenaar Bernard ter Haar, die vandaag haar eindrapport presenteerde. Internationaal gezien ‘is Nederland een buitenbeentje’, schrijft de commissie. Het Nederlandse vestigingsklimaat trekt mogelijk ook ‘minder integere, of zelfs criminele, geldstromen’ aan, aldus Ter Haar.
Buitenlandse bedrijven maken veel gebruik van gunstige wet- en regelgeving in ons land om over de winsten die zij elders behalen zo min mogelijk belasting te betalen. Dat gebeurt via zogenoemde doorstroomvennootschappen. Die worden ook wel brievenbusfirma’s genoemd, omdat zij in Nederland vaak weinig tot geen echte economische activiteiten hebben.
We zien in de cijfers nog niet echt dat Nederland een normaal land is geworden
Deze brievenbusfirma’s zijn goed voor een paar duizend banen en dragen jaarlijks een paar honderd miljoen aan belastingen af. Dat staat volgens de commissie niet in verhouding tot de gederfde belastingopbrengsten van andere landen, naar schatting zo’n 20 miljard, en de reputatieschade voor Nederland.
De overheid legde bedrijven die op deze manier hun belastingaanslag zo laag mogelijk houden tot voor kort ‘geen strobreed in de weg’, zegt Ter Haar. De laatste jaren heeft Nederland evenwel een aantal maatregelen genomen om minder aantrekkelijk te worden als vestigingsland voor doorstroomvennootschappen.
Maatregelen leiden niet tot afname
Die hebben echter nog niet geleid tot een duidelijke en blijvende afname van geldstromen naar landen met een mild belastingklimaat. ,,We zien in de cijfers nog niet echt dat Nederland een normaal land is geworden”, aldus Ter Haar. Kanttekening daarbij is dat nog niet van alle maatregelen de effecten al helemaal zichtbaar zijn.
Nederland kent dan ook nog steeds een groot aantal van deze doorstroomvennootschappen. In 2019 waren het er circa 12.400, goed voor een bedrag van ongeveer 4500 miljard euro, oftewel 5,5 keer de omvang van de Nederlandse economie. Over dit bedrag wordt geen belasting geheven - dat gebeurt alleen over de inkomende en uitgaande betalingen.
Tekst gaat verder onder de foto
Ook op de werkgelegenheid hebben deze bedrijven weinig positief effect, omdat het hierbij om naar schatting 3000 tot 4000 banen gaat. De schatkist ontving in 2019 naar schatting 650 miljoen euro van doorstroomvennootschappen, oftewel 0,2 procent van de totale belastinginkomsten.
Stevige internationale afspraken
Dat Nederland hoog staat op lijstjes van doorstroomlanden of belastingparadijzen is ‘mede het gevolg van vroegere succesvolle marketing van Nederland als hub voor internationale expansie. Het heeft echter geleid tot een erfenis waar Nederland op gepaste wijze afscheid van moet nemen om nationaal en internationaal geloofwaardig te blijven’, stelt Ter Haar.
Om de situatie te veranderen roept de commissie het kabinet onder meer op tot meer transparantie over doorstroomvennootschappen. Ook moet het toezicht op de sector versterkt worden, en zouden dergelijke bedrijven meer moeten rapporteren over hun activiteiten. ,,Die maatregelen maken Nederland minder aantrekkelijk voor brievenbusfirma’s en kunnen ervoor zorgen dat Nederland van een buitenbeentje verwordt tot een land met een normale positie ten aanzien van doorstroomvennootschappen.”
Hoewel sommige regels in eigen land strenger kunnen, denkt Ter Haar dat Nederland vooral in internationaal verband harder zijn best moet doen om tot stevige afspraken te komen. ,,Dan weet je ook zeker dat het echt minder wordt, en je de doorstroom niet alleen verlegt naar een ander land.”
Kijk hier onze nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Partijen van links tot rechts eisen opheldering: wat wist Hoekstra over fiscale sluiproute?
Andere investeerders leken wel te weten dat hun geld via een belastingparadijs liep, maar CDA-leider Wopke Hoekstra niet. Beweert hij. De Tweede Kamer eist uitleg over zijn financiële avontuur op de Britse Maagdeneilanden. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Goedkoop naar een bruisende stad of exotische bestemming? Ga ‘flexreizen’
Dat de wanderlust na twee jaar trippen in eigen land gigantisch groot is, hoeven we je niet te vertellen. Maar dat we daarvoor liever niet al te diep in onze buidel tasten, is een opvallende tendens. Enter flexreizen: de reistrend van 2022. Zo hou je jouw zuurverdiende vakantie goedkoop (én meteen behoorlijk verrassend). -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.