Besparen op een avocado? Koop ze in de aanbieding (en stop ze in de vriezer)
Kan 't goedkoper?De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: avocado's.
1. Hoeveel kost een avocado?
Voor een kilo avocado's betaalden we in april 5,14 euro. Een jaar eerder was dat 4,91 euro. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. Het Voedingscentrum gaat uit van een gemiddeld gewicht van 180 gram per avocado. Als we dat doortrekken, komen we dan gemiddeld op zo’n 93 cent per avocado. Vorig jaar april was dat minder, namelijk 88 cent.
Een prijsstijging dus. Maar toch is er ook goed nieuws voor avocadoliefhebbers: die stijging is lager dan dat van de totale rekening in de supermarkt. Voor al onze boodschappen betaalden we in april namelijk gemiddeld 8,1 procent meer dan in 2021 in dezelfde periode. Voor avocado’s was dat 5 procent. ,,Op natuurproducten en landbouwproducten kan de prijs altijd meer fluctueren afhankelijk van oogst, aanbod en vraag”, zegt GfK-onderzoeker Norman Buysse. ,,Maar voor avocado’s merken we dat eigenlijk niet in de supermarkt.”
Ik vermoed dat de telers en exporteurs de hoge kosten terug willen zien, maar het is de vraag of retailers de prijs verhogen
Dat beaamt Cindy van Rijswick, specialist Food & Agri bij Rabobank. ,,De supermarktprijzen bewegen niet heel erg. Retailers maken vaak afspraken die al van tevoren vast liggen voor het hele jaar en bepalen zelf de prijs die in de winkel ligt.” Nu komen er veel avocado's uit Peru bijvoorbeeld, en in andere periodes van het jaar uit Spanje, Chili of Marokko. ,,Retailers zorgen dat ze een constante aanvoer hebben van avocado’s”, aldus Van Rijswick.
Of de hoge transportkosten en energiekosten in de toekomst van invloed gaan zijn op de prijs in de winkel, is moeilijk te zeggen. Van Rijswick: ,,Ik vermoed dat de telers en exporteurs de hoge kosten terug willen zien, maar het is de vraag of retailers de prijs verhogen of dat het ten koste gaat van de marge. Die is op avocado's vrij hoog.”
Zo’n netje met meerdere avocado's bij elkaar is het goedkoopst
2. Wachten op een aanbieding of niet?
Avocado's zijn relatief vaak in de aanbieding. Gemiddeld genomen gaat 22 procent van de producten met een korting de winkel uit, voor avocado’s is dat 36 procent. Als je een zelfgemaakte guacamole op het menu wil zetten, kan je dus het beste wachten op een aanbieding óf een supermarkt zoeken waar je op dat moment korting krijgt.
Wel waarschuwt Buysse voor de ‘eat-me-now’-avocado's. ,,Het voegt wat toe, want je kunt niet zien wanneer je ze het beste kunt eten. Maar het kan je ook dwingen om het snel te consumeren. En als je het snel consumeert, dan koop je weer eerder nieuwe. Dat past niet echt in een besparingspatroon.” Minke van Kuijen van bespaarblog Gierige Gerda ziet bovendien dat deze vaak per stuk duurder zijn. ,,Zo'n netje met meerdere avocado's bij elkaar is het goedkoopst.”
Ik koop ze en bewaar ze in een ijsblokjesvorm in de vriezer met een beetje citroensap. Dan heb je precies genoeg voor een boterham
3. Is er een (goedkoper) alternatief?
Nee, een alternatief is er niet. Een avocado is een avocado. Maar je kunt ze wel in de aanbieding kopen en slim bewaren. Als je ze langzamer wil laten rijpen, bewaar je ze in de koelkast. Zijn ze nog te hard, maar wil je ze wel op korte termijn eten? Dan bewaar je ze buiten de koeling.
Wat Van Kuijen daarnaast vaak doet is avocado's invriezen. ,,Ik koop ze en bewaar ze in een ijsblokjesvorm in de vriezer met een beetje citroensap. Dan heb je precies genoeg voor een boterham.” Ook in het vriesvak in de supermarkt zijn ingevroren blokjes avocado te vinden. Maar deze zijn vaak juist duurder dan een verse avocado per kilo: de kiloprijs is bij Albert Heijn bijvoorbeeld 7,96 euro, bij Jumbo 7,88 euro.
Van Kuijen koopt ze zelf vanaf 90 cent per stuk. Is de prijs hoger? Dan laat ze ze links liggen. ,,Ik vind ze eigenlijk gewoon heel duur”, zegt ze.
Serie
Wil je weten of aardappelen of melk duurder werden en hoe je daarop kunt besparen? Lees hier eerdere afleveringen van de serie Kan 't Goedkoper?
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Robert-Jan loste zijn hypotheek bíjna volledig af: ‘Nog 150 euro woonlasten per maand’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Robert-Jan is gek op dieren en hij zou best een hond willen, maar voorlopig heeft hij zijn handen vol aan al het werk dat hij nog doet. -
1
Waarom je moet oppassen dat je woonlasten niet te hoog worden
De gemiddelde woonlasten zijn in 2021 iets gedaald ten opzichte van 2018, bleek afgelopen week uit onderzoek van het CBS. Vooral woningeigenaren houden meer geld over voor andere zaken en dat terwijl wonen alleen maar duurder werd. Hoe kan dat en wat is eigenlijk de ideale lastenverdeling? -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Geldflaters
Miranda reed onverzekerd rond: 'Verzekering was tot onze verbazing wegens wanbetaling stopgezet’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Miranda Vermeer (26), die een maand onverzekerd bleek rond te rijden. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.
-
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Kan 't goedkoper?
We geven gemiddeld meer uit aan wc-papier: ‘Bij meer dan 30 cent per rol doe je iets niet goed’
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: toiletpapier.