Winnaars Mario, Melody en Jolanda (vlnr) proosten op hun geldprijzen van afgelopen weekend.
Volledig scherm
Winnaars Mario, Melody en Jolanda (vlnr) proosten op hun geldprijzen van afgelopen weekend. © Roy Beusker Fotografie/Amy van Leiden

Bij welke loterij is de winstkans het grootst? Twee hoogleraren geven antwoord

Het winnen van de jackpot in de loterij: wie droomt er niet van? Dit weekend werd deze droom werkelijkheid voor bewoners van een woonwagenkamp in Nuenen. Zij waren plotsklaps miljonair. Maar voor welke loterij kun je nu het beste een lot kopen, als je óók hoopt op die jackpot?

6 reacties

 • Jos Meijers

  2 weken geleden
  W.Loeffen: ik werk niet bij de Staatsloterij, en ik wist dat van die oranje ballen en blauwe ballen al jaren. Die constructie is bedacht, omdat de prijzen sinds enige jaren alleen uit de verkóchte loten getrokken kunnen worden. De jackpot zou op die manier elke maand vallen, en dus altijd laag blijven. Dat de jackpot oploopt omdat de jaarwisseling er weer aankomt, is onzin. Er is immers ook nog een oudjaarstrekking, waar traditioneel veel belangstelling voor is. Die heeft bovendien geen jackpot.
 • W. Loeffen

  2 weken geleden
  @Frans Bonnes. Werk je bij de staatsloterij? Ik speel al jaren mee, als vaste speler en als losse koper. Maar dit heb ik nog nooit geweten. Bedankt voor de uitleg.
 • Frans Bonnes

  2 weken geleden
  Uitleg over wanneer valt de Jackpot? Het Jackpotspel bestaat uit zeven ballen: zes blauwe ballen en één oranje bal. Wordt een oranje bal getrokken? Dan valt de Jackpot en trekken wij de winnaar uit alle verkochte lotnummers. Een blauwe bal? Dan valt de Jackpot niet en groeit de Jackpot verder door naar een groter bedrag. De getrokken blauwe bal doet niet meer mee bij de volgende trekking van de Jackpot. De kans dat de Jackpot de volgende keer wel valt, wordt dus steeds groter!
 • W. Loeffen

  2 weken geleden
  @Theo Binnendijk. Waarom is de jackpot dan niet gevallen. Als het uit de gekochte loten mort komen, dan gaat elke prijs eruit. Maar we gaan weer richting oud en nieuw. Dan moet er een grote jackpot staan als lokkertje.
 • Theo Binnendijk

  2 weken geleden
  @ erik meijer, je loopt achter, de staatsloterij heeft na kritiek al vorig jaar het beleid gewijzigd: de prijzen worden nog alleen uit verkochte loten getrokken, niet verkochte loten doen niet meer mee in de trekking.