De gemeente Rotterdam vordert van bijstandsgerechtigde Alex van der Made 40.000 euro terug omdat zijn ouders hem maandelijks 300 euro gaven om biologisch voedsel te kunnen blijven kopen.
Volledig scherm
PREMIUM
De gemeente Rotterdam vordert van bijstandsgerechtigde Alex van der Made 40.000 euro terug omdat zijn ouders hem maandelijks 300 euro gaven om biologisch voedsel te kunnen blijven kopen. © Jan Kok

Biologisch eten komt Alex (53) duur te staan. Hij moet 40.000 euro terugbetalen aan bijstand: ‘Ik wil geen gif eten’

Veel wind in de zeilen heeft Alex van der Made in het leven niet gehad. Hij kampt met een sociale angststoornis, belandde meermaals in de crisisopvang en kan door de mentale problemen geen fulltime baan aan. De terugvordering van 40.000 euro aan bijstandsgeld door de gemeente Rotterdam dreigt hem nu, zoals de 53-jarige het omschrijft, ‘het ravijn in te trappen'. 

18 reacties

 • gejah nijman

  2 maanden geleden
  je kunt niet fatsoenlijk leven van die bijstandsuitkering. Wanneer gaan die mensen dat nu eens snappen. Het is net teveel om niet dood te gaan. Ik zou ook niet kunnen leven met dit bedrag en voedselpakketten. Ben zo allergisch voor van alles en nog wat. En dan? Dan gaan ze je straffen omdat je hulp krijgt in de vorm van eten. Een basis behoefte.
 • Jozefien Sessink

  2 maanden geleden
  Mag je als ouders je goed eigen kind dan niets meer geven? De ander krijgt het misschien in de vorm van een cadeau, de ander voor geld Dit is dan toch geen overheids geld? Natuurlijk is het de bedoeling om weer aan het werk te gaan.
 • GJH Bruil

  2 maanden geleden
  Het betreft een maandelijkse schenking van zijn ouders, hij heeft niet stiekem gewerkt of iets strafbaars gedaan.
 • Vrouwke van Deursen

  2 maanden geleden
  Maar gelukkig vinden wij dat van alle die zwart werkende schoonmaaksters bij ons thuis, die in de bijstand zitten en de extra poets-inkomsten niet opgeven het geen probleem …
 • Jessica Berends

  2 maanden geleden
  Ruim 10 jaar lang €300 per maand is €36.000, plus rente, inflatie, boete, dan is €40.000 reëel. Bijstand heeft regels, ook om het niet te aantrekkelijk te maken. Het moet een laatste vangnet blijven. Dus waarom deze krant een podium biedt voor iemand die bewust de regels breekt en er zielig over doet, snap ik niet.
 1. Annemarie betaalt voor vrouw die boodschappen niet kan betalen en inspireert het internet

  Annemarie betaalt voor vrouw die boodschap­pen niet kan betalen en inspireert het internet

  ,,Dan moet ik thuis even iets naar mezelf overmaken. Ik haal het zo op”, met die woorden verliet een vrouw vorige week de supermarkt in Ermelo. Annemarie Dekker (45) stond achter haar en moest gelijk denken aan de tijden waarin ze zelf met moeite de financiële eindjes aan elkaar knoopte. Op LinkedIn deelt ze hoe ze de vrouw een handje hielp en dat verhaal krijgt een bijzonder mooi staartje.