Cryptobeurs FTX vraagt om uitstel van betaling, topman stapt op na verlies 16 miljard
Cryptobeurs FTX vraagt in de Verenigde Staten uitstel van betaling aan. Oprichter Sam Bankman-Fried treedt terug als topman van het handelsplatform. Hij wordt opgevolgd door John J. Ray III, een grote naam in het puinruimen na faillissementen van Amerikaanse bedrijven.
FTX en tientallen gelieerde bedrijven hebben gekozen voor een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure in de Amerikaanse staat Delaware. Die procedure stelt bedrijven die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen in staat om toch nog actief te blijven terwijl ze werken aan een doorstart. De faillissementsprocedure geldt onder andere cryptobeleggingsfirma Alameda Research, die eerder deze week alle activiteiten staakte.
Bankman-Frieds cryptomuntenimperium kwam begin deze week aan het wankelen door de waardedaling van de eigen munt die FTX uitgeeft, de FTT. Zijn cryptobeurs kampte door die val met liquiditeitsproblemen. Daarop kondigde de concurrerende cryptobeurs Binance aan FTX te willen overnemen, maar zag daar na boekenonderzoek vanaf. Ook speelde mee dat Amerikaanse autoriteiten een onderzoek hebben ingesteld naar FTX.
Gevaar
Door het klappen van de overname kwam het voortbestaan van FTX in gevaar. Het bedrijf krijgt door de faillissementsprocedure nu de ruimte om de schade voor schuldeisers en andere betrokkenen zo klein mogelijk te houden, meldt FTX via Twitter.
,,Ik wil iedere werknemer, klant, schuldeiser, partner, aandeelhouder, investeerder, overheidsinstantie en andere betrokkenen verzekeren dat we we dit met ijver, grondigheid en transparantie zullen doen”, verklaart de nieuwe topman Ray.
Ray wordt vaak aangesteld als bestuurder bij bedrijven die failliet gaan. Zo gaf hij leiding aan de afhandeling van het failliete Enron, een Amerikaanse energieleverancier die na een groot boekhoudschandaal omviel.
Bankman-Fried blijft nog wel betrokken bij FTX, om ‘te helpen bij een ordelijke transitie’. De oprichter is door de financiële problemen zijn volledige vermogen dat op 16 miljard dollar werd geschat kwijt. Op het hoogtepunt was Bankman-Fried volgens persbureau Bloomberg 26 miljard dollar waard.
Verder raakte FTX zijn Europese vergunning kwijt. De Cypriotische toezichthouder schorste die vergunning omdat de cryptobeurs niet te allen tijde aan de regels lijkt te voldoen. Ook zouden er volgens de waakhond ongeschikte personen in het bestuur zitten en heeft FTX niet voldoende gedaan om de bezittingen van klanten te beschermen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Kinderen meer zakgeld vanwege inflatie? ‘Hij weigert brood mee naar school te nemen om te besparen’
Door inflatie stijgen de lonen. Logisch dat daarom ook het zakgeld van kinderen wordt verhoogd? Het is een vraagstuk dat in sommige huishoudens speelt. ,,Ik heb gezegd dat hij moest omdenken. Ik zet de verwarming ook lager om te besparen.’ -
Overstappen op een dynamisch energiecontract: hier moet je op letten
De energieprijzen houden ons al een tijdje bezig. Steeds meer mensen hebben daarom interesse in een dynamisch energiecontract. Die prijzen veranderen continu op basis van de handelsbeurs voor energie. Maar hoe vergelijk je die dynamische energiecontracten en hoe weet je of je de beste keuze maakt? -
Bitcoin zakt nog verder weg na afketsen overname FTX door Binance, laagste punt in bijna twee jaar
Cryptomunt bitcoin is flink wat van zijn waarde kwijtgeraakt. De digitale munt zakte gisteren onder de 17.000 dollar, het laagste punt in bijna twee jaar. Deze week werd bitcoin al bijna een vijfde minder waard. Ook de waarde van andere digitale munten daalde. -
PREMIUM
Cryptosector opnieuw getroffen door schandaal
Het is weer bal in de cryptowereld. Deze week kwamen een paar bedrijven van cryptomiljardair Sam Bankman-Fried in zware problemen. Beleggers dreigen opnieuw miljarden te verliezen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUM
Nicole en Kris kochten voor 500 euro per week luxe hapjes: ‘We doen nu anders boodschappen’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Kris houdt van stickers en skeletjes, Nicole heeft veel boeken maar geen kast. ‘Luxe hapjes voor vijfhonderd euro, dat doen we niet meer.’ -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.