De gasprijs daalt iets, wanneer zien we dat terug op onze energierekening?
met videoVariabele tarieven, vaste tarieven, een voorschot dat hoger is dan het daadwerkelijk gebruik. Voor veel consumenten biedt de energierekening nog veel onduidelijkheden. Twee experts geven antwoord op de meest gestelde vragen over de bedragen op je energierekening.
Nu de gasprijs iets daalt, zien we dat dan ook weer terug op onze energierekening?
,,Het is een beetje afhankelijk van je leverancier wanneer je dalende gasprijs terugziet op je rekening”, zegt Joris Kerkhof van Independer. Klanten van Eneco gaan in december bijvoorbeeld ietsje minder betalen, terwijl klanten van Essent juist iets meer gaan betalen. ,,Veel consumenten hebben nu variabele contracten en de tarieven hiervoor wijzigen per half jaar, kwartaal of per maand. Het verschilt dus per leverancier hoe snel hoe zij de daling doorberekenen naar de consument. Als je 3,40 euro betaalt per kuub gas, heeft je leverancier waarschijnlijk in augustus ingekocht, en niet afgelopen maand. De daling is vooral ingezet door het milde weer en doordat er genoeg voorraad is op dit moment, we moeten hopen dat dat zo blijft.”
Hoe kan het dat een energierekening zo hoog is opgelopen?
Kerkhof: ,,We waren gewend om relatief lage bedragen te betalen voor onze energie, maar in oktober vorig jaar is de prijs enorm gestegen. Dat kwam doordat de meeste coronamaatregelen vervielen en daardoor trok de vraag naar energie enorm aan. Aan het begin van het jaar, met de oorlog in Oekraïne, is de prijs nog verder doorgestegen.”
Het is heel belangrijk om de waardes op je energierekening goed te beseffen en te begrijpen. Dan kun je je gebruik proberen te verlagen
Hoe is je energierekening opgebouwd?
Kerkhof: ,,Je ziet op je energierekening niet alleen je verbruik, maar ook wat je betaalt voor dat verbruik. Dat zijn vaste kosten - zoals leveringskosten en netbeheerkosten - maar ook en variabele kosten. Dat is wat je betaalt per kuub gas en kWh stroom. Het is heel belangrijk om die waardes goed te beseffen en te begrijpen. Als je dat goed weet, kun je je verbruik proberen te verlagen of kijken of er misschien een andere leverancier is die een goedkoper tarief hanteert. Alhoewel die op dit moment niet super goed te vinden zijn.”
En een contract met tarieven die per uur veranderen? Daar hoor je nu ook veel over.
Kerkhof: ,,Bij dynamische tarieven betaal je vaak een uur- of dagprijs voor stroom of gas. Het voordeel is dat je bij een laag tarief direct minder betaalt, bij een hoog tarief betaal je meteen meer. Het is dus een beetje speculeren. Als je zo'n contract afsluit, moet je goed opletten wat je precies betaalt en wanneer. Ze roepen bijvoorbeeld op om de wasmachine dan aan te zetten, maar ik ben overdag niet thuis, dus dat zou voor mij een stap te ver zijn.” Uit cijfers bleek vorige maand dat tienduizenden Nederlanders al switchten naar zo’n energiecontract om de torenhoge energierekening omlaag te krijgen.
Kloppen de maandtarieven op mijn energierekening wel? Ik ben bang voor mijn eindafrekening.
Joyce Donat van de Consumentenbond: ,,Ja, de maandtarieven kloppen in principe wel, want de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet toe op de redelijkheid van de tarieven. Een leverancier mag niet zomaar meer vragen dan redelijk is, daar moet je op ook op vertrouwen.”
Denk je: ik zou het voorschotbedrag wel met de helft terug willen schroeven, dan moet je contact opnemen met energieleverancier
Ik heb geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen en mijn verbruik is nu veel lager. Kan ik mijn voorschot verlagen?
,,Nee, je voorschotbedrag kun je niet drastisch wijzigen”, zegt Donat. ,,Bij een enkele energieleverancier staat dat vrij - al moet je wel voorzichtig zijn dat je het niet te veel naar beneden brengt - maar de meeste hebben er een grens opzitten. Dan kun je het zelf met 10 of 20 procent zelf aanpassen. Denk je: ik zou het voorschotbedrag wel met de helft terug willen schroeven, dan moet je dus contact opnemen met energieleverancier. En dan krijg je te maken met het probleem dat ze niet altijd goed bereikbaar zijn. Geef het dan schriftelijk aan en blijf proberen.”
Komen de vaste contracten ooit weer terug?
Kerkhof: ,,Minister Rob Jetten (energie) wil dat consumenten weer voor vaste contracten kunnen kiezen. Leveranciers willen dat ook wel, maar die zitten op dit moment met een lage overstapboete. Als een consument een vast contract afsluit, koopt de leverancier voor een jaar energie in op basis van de tarieven die dan gelden. Als je na een half jaar weggaat, blijven ze daar mee zitten. De boete is maximaal 100 euro op een jaarcontract. De leveranciers hebben nu gevraagd of die boete flexibel kan worden, dat je een boete betaalt voor wat je contract nog waard is. Al dat er doorkomt, verwacht ik dat er vanaf januari weer jaarcontracten terugkomen.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter! Hier lees je meer over de energiecrisis.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Financiële wasstraat
Monique: ‘Extra sparen doe ik niet meer, genoeg spaargeld dat stof aan het vangen is’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Vandaag: Monique (37), die strak op haar budget zit, maar toch benieuwd is of ze kan besparen. -
Fonds: armoede basisschoolkinderen steeds alarmerender
Basisscholen hebben niet eerder zo veel aanvragen gedaan bij het Jeugdeducatiefonds voor eerste levensbehoeften als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Daarbij ging het onder meer om eten, onderbroeken en winterjassen. Dat meldt het fonds, waar basisscholen kunnen aankloppen voor financiële en materiële steun voor leerlingen die door armoede moeilijk kunnen meekomen. -
Q&A Energie
Hoe is mijn energierekening opgebouwd? ‘Je betaalt eigenlijk twee keer belasting’
De energierekening is een onderwerp dat veel mensen blijft bezighouden. Vanmiddag geven experts in een uitzending op deze site antwoord op al jullie energievragen. In dit artikel trappen we alvast af: waar bestaat je energierekening uit? -
Overstappen op een dynamisch energiecontract: hier moet je op letten
De energieprijzen houden ons al een tijdje bezig. Steeds meer mensen hebben daarom interesse in een dynamisch energiecontract. Die prijzen veranderen continu op basis van de handelsbeurs voor energie. Maar hoe vergelijk je die dynamische energiecontracten en hoe weet je of je de beste keuze maakt? -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
-
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
met video
Energieleverancier niet (goed) bereikbaar? Dit kun je doen
Voor velen is het een doorn in het oog: energiemaatschappijen die door grote drukte niet goed bereikbaar zijn bij vragen of klachten. Hoe kun je ze toch bereiken en wat zijn je rechten? Twee experts leggen uit.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerA. Roelofs
P.L. Derksen
Diederick-Jan 026
Marie-Louise Walter
Roald Drinkwaard