Deze mannen zien in bitcoin de toekomst: ‘Sommige mensen stappen onbezonnen in, dat is jammer’
Bert en Peter Slagter willen in hun deze week verschenen boek Ons geld is stuk de complexe materie achter crypto begrijpelijk maken voor mensen zonder technische of economische achtergrond. Zelf vinden ze bitcoin ‘revolutionair’, want niemand heeft de macht, iedereen mag meedoen en niemand kan censureren, aldus de broers.
Dat de cryptomunt zoveel verandering teweeg kan brengen, hebben we in Nederland lang nog niet allemaal door, stellen Bert en Peter Slagter, die al jaren werkzaam zijn in de technologie. Ze analyseren het snijvlak tussen economie en technologie. ,,In Nederland hebben we een behoorlijk stabiele munt”, vertelt Bert. ,,En misschien wel het beste betaalsysteem van de wereld. Maar toch kunnen jongeren nauwelijks nog een huis kopen. En spaargeld levert geen rendement meer op, maar kost geld.”
Dus vinden steeds meer mensen hun weg naar het digitale geld. Niet zelden in de hoop flink te kunnen cashen. Peter: ,,Dat is de zegen en de vloek van de Nederlandse voorsprong in de wereld. Onze infrastructuur is waanzinnig. Dus wat bitcoin ons nu kan bieden, is beperkt. Het is voor ons vooral een beleggingsobject. Maar door in bitcoin te investeren, investeer je in het monetaire netwerk van de toekomst.”
Mensen daar maken veel gebruik van bitcoin. En dat is niet gek. De Turken zien de koopkracht van hun spaargeld elk jaar met 15 procent afnemen
Turkije en Venezuela
De impact van het digitale geld is in veel andere landen een stuk groter. Zo noemt Peter Turkije als voorbeeld. ,,Mensen daar maken veel gebruik van bitcoin. En dat is niet gek. De Turken zien de koopkracht van hun spaargeld elk jaar met 15 procent afnemen. Dus als ze hun vermogen willen behouden, moeten ze investeren in iets wat schaars is en wat de president niet kan bijdrukken.” Bert vult aan: ,,Zij snappen de koersbewegingen veel beter. Zijn niet zo onder de indruk als de koers een keer daalt. Het alternatief is namelijk nog veel vervelender.”
De schrijvers sommen in hun boek vele landen op waarin de financiële situatie schrijnend is. In Venezuela bijvoorbeeld stijgen de kosten van boodschappen ongeveer iedere week. In Iran is de bevolking vrijwel helemaal afgesloten van het internationale systeem en in Wit-Rusland, Nigeria en Hongkong werden de bankrekeningen gesloten van demonstranten en activisten die tegen het huidige regime zijn. Voor hen zijn cryptovaluta de oplossing.
Een mogelijke oplossing
De ondertitel van het boek – ‘Waarom bitcoin de oplossing is’ – is lekker prikkelend bedoeld, zegt Peter. ,,Maar in ons boek nuanceren we dat. We omschrijven hoe bitcoin onderdeel kan zijn van een mogelijke oplossing.”
En als het inderdaad onderdeel is van die oplossing, dan is de kans groot dat er de komende jaren veel verandert. Peter: ,,Buiten Europa kan een overboeking tussen twee banken soms dagen duren. Amerika verleende coronasteun en heeft miljoenen papieren cheques moeten versturen. Met bitcoins lightningnetwerk kosten transacties slecht enkele seconden. En met bitcoin hoef je niet bang te zijn dat je rekening afgesloten wordt als je de verkeerde mening hebt.”
Bert vult aan: ,,Bitcoin zal voor de een wat anders betekenen dan voor de ander. Voor de een is het een digitaal eigendom dat niet kan worden afgepakt. Voor de ander is het een manier om waarde voor langere termijn te bewaren of om het zakendoen efficiënter te maken. In de toekomst kan het als neutrale meetlat voor centrale banken fungeren. Er zijn veel manieren waarop bitcoin de wereld ten positieve zou kunnen veranderen.”
Sommige mensen stappen onbezonnen in. Dat is, jammer genoeg, echt een ding en het veroorzaakt veel teleurstellingen
Kritiek op bitcoin
Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Bitcoin verbruikt onder meer veel energie en is fraudegevoelig. ,,De kritiek zien en hebben wij ook”, zegt Bert. ,,Nieuwe technologie heeft altijd negatieve bijwerkingen. Met de komst van het internet ging kinderporno ineens vrijelijk rond. We moeten het gesprek voeren over hoe we daarmee omgaan en alle puzzelstukjes op tafel leggen: wat biedt bitcoin ons en wat levert het op?”
,,Sommige mensen stappen onbezonnen in. Dat is, jammer genoeg, echt een ding en het veroorzaakt veel teleurstellingen”, zegt Bert. ,,Het is een innovatieve markt en je moet veel kennis hebben om te begrijpen wat er gebeurt. Koop geen willekeurige munten en kies voor een Nederlandse partij die onder het toezicht van de Nederlandse bank staat. Dan weet je dat ze serieus omgaan met je gegevens en dat ze hun bestuursstructuur goed op orde hebben.”
‘Ons geld is stuk, en waarom bitcoin de oplossing is’ is sinds deze week te koop.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Steeds meer Nederlanders kopen crypto’s, maar ermee betalen is ‘hoop gedoe’
Heel Holland handelt in crypto’s , vooral het laatste jaar zijn er honderdduizenden Nederlanders begonnen met investeren in cryptomunten. Echt geld is het nog lang niet, betalen met de computermunten is nog ‘een hoop gedoe’. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMWaarvan Akte
Bij haar testament voeg ik een notitie dat ik heb gewaarschuwd voor de gevolgen
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week zorgt een testament voor herrie in de tent. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Waarom valt mijn secretaresse mij hiermee lastig? Ik maak een wegwuivend gebaar
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een meneer zijn ID laten zien, maar alleen aan de notaris en niet de secretaresse.
-
PREMIUM
Oxfam Novib: Twee derde van het geld ging vorig jaar naar rijkste 1 procent van de wereld
Zo’n 1,7 miljard werkenden zagen hun koopkracht afgelopen jaar dalen door de hoge inflatie. En 820 miljoen mensen leden honger. Maar voor de miljardairs was er geen centje pijn, die konden weer 26.000 miljard dollar bijschrijven bij hun vermogens. -
-
-
PREMIUM
Danny (41) bouwt computers voor cryptomunten, maar hij is nog geen miljonair
Danny Beuving (41) uit Almelo is een cryptopionier. Toen de bitcoin nog geen 100 euro waard was bouwde hij al computers die digitale munten maken. Met de hobby verdiende hij zoveel dat hij nooit meer zou hoeven werken. En toch is hij nu niet de miljonair die hij had kunnen zijn. „De huidige waarde van die kwijtgeraakte bitcoins? Daar denk ik maar niet te veel aan.” -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.