Deze mensen leven zonder energieaansluiting: ‘We betalen slechts 9 euro per maand’
Nooit meer torenhoge rekeningen voor water, gas en elektriciteit. Voor veel mensen die zelfvoorzienend leven, gaat het in eerste instantie niet om zuinigheid. Toch zitten er duidelijk financiële voordelen aan ‘off-grid’ gaan.
Charissa Visser (35) woont samen met haar man en drie kinderen in Almere Oosterwold in een zelfgebouwd huis. ,,We hebben een goedkopere hypotheek dan toen we nog in een rijtjeshuis woonden. In deze wijk is geen riool en moet je de wegen zelf aanleggen met de buren. In ruil daarvoor betalen we de gemeente per vierkante meter grond slechts 75 euro, terwijl het hier anders rond de 1000 euro ligt.”
Andere grote financiële voordelen zijn de moestuin van 650 vierkante meter, waar ze 50 fruitbomen en struiken heeft, bijen voor de honing, 3 loopeenden zorgen voor eieren. ,,Dat scheelt wekelijks 50 euro aan boodschappen”, aldus Visser.
Van het net af
Volgens online kennisbank Off-gridcentrum staat off-grid voor: ‘Van het net af’; wonen zonder gebruik te maken van aansluitingen als stroomnet, waterleiding, riolering, gasleiding en telefoonlijn. Een rondje googelen leert dat het in Nederland moeilijk is om dat helemaal te realiseren.
Visser: ,,We hebben internet nodig en de zonnepanelen zijn nog niet voldoende in aantal om geheel zonder energie te leven. Maar we betalen slechts 9 euro per maand. Ook hebben we nog een koudwateraansluiting, wij verwarmen het met een boiler op zonne-energie.”
In de winter hoef ik de verwarming niet aan te zetten, dan draag ik extra kleren
Sjoerd Schutten (28) woont in een eigen studio in Haaksbergen. ,,Ik gebruik koud water en heb een light cooker die op zonlicht opwarmt, waardoor ik toch warm water heb. Ik betaal zo’n tien euro per maand aan gas en elektra. Mijn huis is goed geïsoleerd; ook in de winter hoef ik de verwarming niet aan te zetten, dan draag ik extra kleren. Ik ben erachter gekomen dat wollen kleding nauwelijks gewassen hoeft te worden. Dus heb ik nu zelfs wollen onderbroeken. Ik was het koud, hang het uit en het is helemaal fris.”
Eten doet hij het liefst rauw en bijna alleen uit zijn moestuin. Schutten: ,,Geen vlees maar bonen, erwten, groenten en noten. Het is niet alleen gezonder, maar scheelt enorm in kosten. Per week besteed ik maximaal een tientje aan boodschappen.” Voor Schutten is off-grid een milieubewuste keuze, ,,maar ik ga ook graag bewust met mijn geld om.”
Hoeveel scheelt het eigenlijk?
Om te weten wat het bespaart, moeten we kijken naar wat we gemiddeld aan vaste lasten betalen. Energie-expert Suzanne Hoogers van Milieu Centraal rekende het uit: ,,Omdat de energietarieven nog steeds erg verschillen, maken we gebruik van CBS-gemiddelden voor nieuwe energiecontracten van januari 2022, dan komen we op 2800 euro per jaar, 1789 euro voor gas en 1011 euro voor elektriciteit. Dit is inclusief alle belastingen, kosten van het energiebedrijf en vermindering energiebelasting.”
Op de site van onafhankelijk vergelijker Independer zie je hoe de premies van elektriciteit en gas zich hebben ontwikkeld sinds januari 2019.
Hoogers denkt dat helemaal off-grid niet de enige manier is om kosten te besparen: ,,Van het aardgas af gaan scheelt al een hoop. Op onze website hebben we een stappenplan over hoe je dit het beste aanpakt. Dus er zijn genoeg andere mogelijkheden die goed zijn voor het klimaat en je portemonnee”, aldus Hoogers.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken door hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Nederlander zette thermostaat lager deze winter en doucht korter
Geschrokken door de hoge energieprijzen zijn veel Nederlanders afgelopen maanden zuiniger met gas en licht omgegaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van online vergelijker Gaslicht.com onder huizenbezitters. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMmet video
Miljoenen huishoudens in gevaar door duurder leven (en niet alleen lage inkomens)
We merken het aan de pomp, in de supermarkt en aan de maandelijkse energierekening. In korte tijd zijn de kosten van het dagelijkse leven enorm opgelopen. Steeds meer groepen Nederlanders raken daardoor in problemen, ook mensen met een behoorlijk inkomen.
-
Superbespaarder
Danielle en haar man douchen koud en wassen met de hand: ‘Duurzaam en goedkoop’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Danielle Choudhary (25), die plantaardig eet en zelf haar haar knipt. -
Financiële wasstraat
Gina kijkt altijd al of het ergens goedkoper kan, maar kan toch nog een extra 400 euro per jaar besparen
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert van Independer vlooien op uw verzoek uw vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Gina (53) uit Steenwijk ziet het als een sport om haar geldzaken netjes op orde te hebben. Toch is ze benieuwd of ze misschien nog slimme besparingen over het hoofd ziet. -
PREMIUM
Geldproblemen? ‘Hoezo moet alles groots en meeslepend? Doe even een realitycheck bij jezelf’
Al die bespaartips ook zo beu? En wat als er niets meer te besparen valt? Eef van Opdorp heeft wel een idee. ,,Het is tijd voor een flinke realitycheck‘’, zegt de budgetcoach van Uitstel van Executie, het programma van RTL 4.