Deze vrouwen beleggen: ‘Het is gelukt om binnen 1,5 jaar financiële vrijheid te bereiken’
Het aantal vrouwelijke beleggers groeit. Uit recent onderzoek van online pensioenbank Brand New Day blijkt dat het aandeel vrouwelijke beleggers onder de klanten opgelopen is tot 33 procent in 2021, tegenover slechts 19 procent in 2010. Toch blijven ze ver in de minderheid. Twee vrouwen delen hun ervaringen.
,,Ik werd laatst op een verjaardag compleet overgeslagen in het gesprek over beleggen. Ze vroegen alleen naar mijn vriend en het was net alsof ik niet bestond’’, zegt Berthine de Ruiter (29), ondernemer uit Maarssen. ,,Terwijl ik toch écht net zo serieus bezig ben met beleggen.”
In februari 2020, net voor de coronacrisis, is ze ingestapt. ,,Na een paar maanden meegekeken te hebben met mijn vriend dacht ik: ‘dit kan ik ook, ik wil dit zelf ervaren met mijn eigen geld’. Ik kocht een Facebookaandeel, mijn allereerste aankoop. Niet veel later stortte alles in. Dat was wel even pech, maar anderzijds kun je het niet timen. Je leert er alleen maar van.”
De Maarssense investeert voornamelijk in aandelen van bedrijven waar ze een toekomst in ziet. ,,Ik zit momenteel op een portefeuille van net boven 14.000 euro, waarvan 5700 euro winst. Ik probeer echt met geld te investeren wat ik kan missen. En wat ik normaal uit zou geven aan kleding of een weekendje weg. Dan geef je ook zomaar 200 euro uit, maar is het in één keer weg.”
Vrouwen zijn hier beter in dan mannen. We zijn bedachtzamer, geduldiger en meer gericht op de lange termijn
Terughoudend
Volgens De Ruiter hebben vrouwen veel kwaliteiten in zich om succesvolle beleggers te kunnen zijn, maar zijn ze vaak net te terughoudend. ,,Vrouwen zijn hier beter in dan mannen. We zijn bedachtzamer, geduldiger en meer gericht op de lange termijn. Daar staat tegenover dat we vaker bescheiden zijn en soms ook bang zijn om fouten te maken. Mannen hebben daar minder last van en doen gewoon. Hierdoor zijn er ook meer mannen in de wereld van beleggen en blijven de vrouwen achter.”
Van oudsher is de financiële wereld een door mannen gedomineerde wereld. ,,Vroeger was het vanzelfsprekend dat de man zich bezighield met alle geldzaken. En nog tot tien jaar geleden waren het vooral mannen die met beleggen hun financiële doelen wilden bereiken.”
Ik merk dat het lang heeft geduurd voor ik serieus werd genomen. Gelukkig is het aan het veranderen doordat steeds meer vrouwen instappen
Financieel vrij
Dat het grotendeels een mannenwereld is ziet ook de 39-jarige Janneke van den Brink, investeerder uit Alkmaar. ,,Bij de vastgoedcursussen die ik volg ben ik vaak de enige vrouw. Je ziet dat bij een cursus of seminar het taalgebruik en de marketing bestemd is voor een mannelijke doelgroep. Ik merk dat het lang heeft geduurd voor ik serieus werd genomen. Gelukkig is het aan het veranderen doordat er steeds meer vrouwen instappen. Beleggen is allang niet meer alleen voor mannen in grijze pakken.”
Zelf zette Van den Brink drie jaar geleden de eerste stap naar het beleggen. Ze investeert onder meer in vastgoed, aandelen en sinds vorig jaar ook in cryptomunten. ,,Ik werkte bij een uitgeverij en kwam na de zesde reorganisatie op straat te staan. Daarnaast kwam ik steeds weer in burn-outs terecht en was ik het zat om een slachtoffer te zijn een leven dat mij gevoelsmatig steeds overkwam. Het werd mijn doel om voor mijn 40ste financieel vrij te worden. Dat is gelukt, ik heb het voor elkaar gekregen om binnen 1,5 jaar financiële vrijheid te bereiken.”
Sinds vorig jaar probeert ze andere vrouwen meer bewust te maken van de mogelijkheden van beleggen. ,,Ik leer vrouwen in mijn trainingen om grip op hun geldzaken te krijgen en ook financieel vrij te worden. Ik weet als het geen ander hoe het is om helemaal vast te zitten. Ik wil laten zien dat je jouw financiën onder controle kunt krijgen. En dat financiële onafhankelijk goed haalbaar is. Zodat niet alleen een select groepje mannen ervan profiteert.”
Zelf beginnen met beleggen?
- Leer de basis kennen. Er zijn genoeg boeken, podcasts en video’s via YouTube te vinden om een mooie start mee te maken. Het helpt je op weg.
- Beleg met geld dat je kunt missen. Met beleggen neem je altijd risico, wat betekent dat je geld kunt verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.
- Kies je vorm. Je kunt inleggen in aandelen, fondsen, indextrackers en nog vele andere producten. Independer zet alle vormen op een rijtje. Kijk wat bij je past en begin daar vervolgens mee.
- Spreid je beleggingen. Er zit een risico aan beleggen, maar je verlaagt het door in te leggen in verschillende fondsen.
- Heb geduld. Het kan soms jaren duren voordat het je écht wat kan opleveren. Het is slim om daarom met regelmaat kleine beetjes geld in te leggen. Daar pluk je later de vruchten van.
Beleg jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Zij verdienen geld zonder er echt voor te werken
Geld verdienen terwijl je op dat moment niet aan het werk bent. Wie wil dat nou niet? Passief inkomen wordt dat genoemd. Rimke de Groot, Tim Kraai, Ida Jager en Nicole van Zurk hebben allemaal hun eigen manier om ‘slapend’ geld te verdienen. ,,Het is soms hard, maar vooral slim werken.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Investeer niet in Ikeameubelen, maar in antiek: 'Wie weet krijg je er ooit de hoofdprijs voor’
Als je bereid bent er tijd en aandacht in te steken, kan beleggen in antieke meubels en curiosa een vermakelijk onderdeel vormen van je beleggingsstrategie. Maar kun je er ook rijk(er) mee worden? -
PREMIUM
Mogen banken binnenkort ál jouw transacties screenen?
Er wordt naar schatting jaarlijks 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen in Nederland. Slechts 2 procent daarvan wordt onderschept. Dat moet beter, vinden banken en politiek. Banken willen strenger worden in controles. Mogen zij binnenkort ál jouw transacties screenen?
-
PREMIUM
Gaat mijn termijnbedrag omlaag en vijf andere vragen over het prijsplafond
Het prijsplafond is 1 januari ingegaan waardoor miljoenen Nederlandse huishoudens de rekening fors zien dalen. Maar zet de thermostaat niet meteen op 20 graden want energie is nog altijd ruim twee keer duurder dan vroeger. Zes vragen en antwoorden over het prijsplafond. -
-
-
Door stijgende premie stappen fors meer mensen over van zorgverzekering
Het aantal overstappers van zorgverzekering ligt dit jaar fors hoger dan voorgaande jaren. Volgens brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn 1,4 miljoen mensen gewisseld van zorgverzekering. Het gaat om een voorlopig cijfer. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerpatrick wijgman
Ruud Eskes