Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © GettyImages

Geld achter de hand houden voor een onverwachte rekening? Zo groot moet je buffer zijn

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar, bleek deze week uit onderzoek. Dan kan een onverwachte rekening en het ontbreken van een buffer ineens voor financiële problemen zorgen. Maar hoeveel geld moet je eigenlijk achter de hand hebben? 

15 reacties

 • M. Duif

  2 maanden geleden
  Ik heb jarenlang niks kunnen sparen en heb het al die tijd zonder buffer gered. Als je huidige auto 8.000 euro waard is, hoef je dat toch niet persé ook voor de volgende te betalen. En bijna 7.000 euro voor je inventaris? Zelfs als je wasmachine, je koelkast en je vriezer het allemaal tegelijk begeven, heb je dat bedrag niet nodig. Tegenwoordig heb ik wel een buffer, maar die is er voornamelijk juist wel om inkomstenverlies op te vangen, als ZZP'er.
 • janv meulen

  2 maanden geleden
  Als je een buffer aan wil leggen moet je eerst wel sparen , maar je wordt steeds meer door allerlei belastingen en heffingen beroofd . Bij de (r)overheid kennen ze geen "' bezuinigen "", ze gooien met geld of het water is . En ALLES moet door de werkende mens betaald worden !!!
 • Reyer den Hertog

  2 maanden geleden
  Daar gaan we: Die 18000 euro is nadat inkomstenbelasting is afgedragen alle vaste lasten en gemeentelijke belastingen zijn voldaan, vermogensbelasting nog niet van toepassing. 2% formele inflatie per jaar, dus nadat die 18k een jaar op de bank heeft gestaan vertegenwoordigd het een waarde van € 17.640,- Denk dat de werkelijke inflatie ergens tussen de 7% en 20% zal liggen, dus na een jaar vertegenwoordigd dat bedrag nog een koopkracht van: € 16.740 tot respectievelijk € 14.400...
 • Ruud Eskes

  2 maanden geleden
  Prima te doen. Ook met nog een nul erachter. Hebben jullie nooit van investeren en cryptomunten gehoord….
 • Harry Nak

  2 maanden geleden
  We betalen gemiddeld 40% belasting over ons bruto inkomen. Vervolgens betalen we 9% tot 21% belasting als we boodschappen doen. Als we dan nog iets over houden om te sparen komt de vermogensbelasting er nog eens een keer overheen, terwijl we 0% rente krijgen. Oh ja, de overheid beseft inmiddels dat er iets aan deze vermogensbelasting moet worden gedaan..maarrr..dat kan de belastingdienst vooralsnog niet aan dus dat kan op zn best in 2024 pas gerealiseerd worden...
 1. Ikea verhoogt prijzen vanwege hoge kosten grondstoffen en transport

  Ikea verhoogt prijzen vanwege hoge kosten grondstof­fen en transport

  Ikea heeft de prijzen van een deel van de producten verhoogd. Dat bevestigt het Zweedse bedrijf na eerdere berichtgeving van de Britse krant The Guardian. De prijsverhoging is volgens Ikea nodig om de hogere prijzen die het zelf moet betalen voor grondstoffen en transport door te berekenen aan de klant. Wereldwijd gaat het om een gemiddelde prijsstijging van 9 procent. Met welk percentage de prijzen in Nederland zullen stijgen, wil Ikea niet zeggen.