Geld over door corona: ‘Wintersport ging niet door, dus plaatsen we zonnepanelen’
Niet uit eten, geen kaartjes voor festivals en concerten en niet twee keer per jaar op vakantie naar verre landen. Je zou zeggen dat mensen aardig wat besparen door de beperkingen van de coronamaatregelen. Toch is er ook een groep die flink geld uitgeeft. Dankzij de lage rente blijkt vooral de eigenwoningbezitter in de positie om fors te investeren in zijn bezit. „Door corona realiseren mensen zich dat thuis belangrijk is. En dat mag wat kosten.”
Bij Tanja Lamain (41) en haar man sloeg de stress wel een beetje toe ja, toen vorig jaar maart de coronacrisis uitbrak. Hoewel ze allebei een vaste baan hebben, vonden ze het toch wel spannend. „We zagen mensen in onze omgeving hun baan verliezen. Niets leek zeker, dus we besloten het zekere voor het onzekere te nemen en zijn er maar eens goed voor gaan zitten. Het zou ons ook kunnen overkomen. We gingen kijken hoe we onze vaste lasten konden beperken en besloten het bespaarde geld te investeren in het verduurzamen van onze woning.”
Door corona vielen ook de kleine uitgaven stil, de hobbyclubjes van de kinderen en soepjes en broodjes op het werk
Hun plannen om te verhuizen naar een grotere woning met oprit en vaste garage aan huis, zetten ze in de ijskast. Ook omdat de huizenprijzen omhoog schoten. Ze besloten hun huidige woning op te knappen, en dit meteen goed aan te pakken. Inmiddels is er een nieuwe keuken, liggen er zonnepanelen op het dak, rondde Tanja een opleiding voor professional organizer af en heeft het thuiskantoor een opknapbeurt gekregen voor haar nieuwe bedrijf.
Tanja en haar man zijn bewust naar hun hypotheek gaan kijken. Uit een nieuw taxatierapport bleek dat hun woning die ze in 2006 hadden gekocht in waarde was gestegen. De kosten van 400 euro voor het laten opmaken van een taxatierapport was een kleine investering vergeleken met de opbrengst. Met de nieuwe hypotheek besparen ze namelijk zo’n 300 euro per maand. Die zet het stel meteen opzij voor toekomstige uitgaven.
Voor de keuken was al goed gespaard en met de besparingen die corona opleverde, konden ze gaan voor net wat meer comfort. „Door corona vielen ook de kleine uitgaven stil, de hobbyclubjes van de kinderen en soepjes en broodjes op het werk. Al die kleine bedragen zijn bij elkaar best een groot bedrag. We maken nu veel bewustere keuzes.” De zonnepanelen van 5800 euro konden worden gefinancierd met een lening via de gemeente. De btw van 900 euro die ze hiervan kunnen terugvragen, zetten ze opzij voor de aflossing. En straks gaan ook hun energielasten flink omlaag.
Hypotheek ophogen
Interieurontwerper Laura Hindriks, uit de omgeving van Arnhem, ziet sinds corona twee belangrijke ontwikkelingen: een trek van de Randstad naar een woning erbuiten én flinke investeringen in de eigen woning. „Mensen realiseren zich door corona dat thuis belangrijk is en denken: ‘Laat ik nu maar investeren in mijn eigen woonomgeving’.” Zij ziet dat een grote groep mensen de hypotheek laat ophogen en dat geld vervolgens in de eigen woning stopt. „Dat gaat niet zuinigjes, nee. Het verbaast me als ik zie hoe makkelijk mensen geld uitgeven nu, maar ook hoe makkelijk het is om de hypotheek op te hogen. Normaal moet je daar altijd wel even op wachten, nu zie ik aanvragen die binnen een week worden goedgekeurd.”
Dat beeld herkent Stefan Groot, expert huizenmarkt bij Rabobank, maar hij wijst erop dat de trek van de Randstad naar meer landelijke omgevingen al langer gaande is. „Het is niet zo dat daarin door corona een versnelling is opgetreden; wel speelt momenteel het hoge prijsniveau op de huizenmarkt hierin mee.” Dat mensen het afgelopen jaar meer zijn gaan investeren in verbouwingen en verduurzaming heeft er volgens hem mee te maken dat mensen door corona meer tijd thuis door hebben gebracht. „Dat heeft hogere energiekosten tot gevolg, wat mensen alerter maakt op energiebesparing.”
Geen wintersport maar zonnepanelen
Eigenlijk zou Mirella de Meij (45) vorig jaar met haar gezin een rondreis door Japan gaan maken, als cadeau voor haar zoon die slaagde voor zijn mavo-examen. Door corona ging die reis niet door en ook een andere vakantie zat er niet in. „We besloten om onze buxustuin, waar weinig meer van over was dankzij de buxusmot die had toegeslagen, volledig op de schop te gooien en te vernieuwen. We hebben nu niet alleen een prachtige tuin, maar ook een grote kapschuur met een bar voor als corona straks weer voorbij is. En omdat de wintersport die we hadden gepland ook niet doorging, komen er ook nog zonnepanelen op.”
Het ingedaalde besef dat een comfortabele thuisplek belangrijk is, is niet de enige reden dat nu meer mensen hun geld in hun huis stoppen. De hoge prijs die ze moeten neertellen voor een andere, vaak grotere woning speelt net zo’n grote rol. Laura Hindriks: „Vooral mensen met samengestelde gezinnen die in een groot huis wonen en minstens even groot moeten terugkopen, kunnen zich dit momenteel niet veroorloven. Dan is het aantrekkelijker de hypotheek te verhogen en de boel flink te verbouwen, zodat je nog even kan blijven zitten waar je zit. Misschien tot de huizenmarkt verandert en aan de forse prijsstijgingen een eind komt.”
Dure huizen, lage rentes, recordaantal verbouwingen
In 2020 werden verschillende records op de huizenmarkt gebroken. Volgens Hypotheken Data Netwerk waren de rentes niet eerder zo laag én was de gemiddelde huizenprijs niet eerder zo hoog. 2020 telde bovendien een recordaantal aanvragen voor verbouwingen.
Door de lage rentestand sloten twee keer zo veel mensen hun hypotheek over als in 2019. Ook waren er twee keer zo veel aanvragen voor een tweede hypotheek voor een verbouwing of verduurzaming van de woning. Gemiddeld vroegen mensen 50.000 euro voor een verbouwing aan.
Vorig jaar bleken veel mensen hun vakantiegeld weg te zetten. Nu door corona vakantieplannen nog steeds niet erg zeker zijn, is de vraag opnieuw: wat doe jij ermee?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geldflaters
Bodil kocht twee keukens: 'In het begin was ik echt boos op mezelf, ik kon wel huilen’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Bodil van Veen (44), die voor haar nieuwe huis per ongeluk twee keukens kocht. -
Grote spaarders gaan bij Rabobank minder rente betalen
De rente die klanten met meer dan een ton op hun rekening moeten betalen aan Rabobank wordt lager. De bank volgt de aangekondigde stap van de Europese Centrale Bank (ECB) en zet de rente op min 0,25 procent. Dat is nu nog min 0,5 procent. -
Superbespaarder
Danielle en haar man douchen koud en wassen met de hand: ‘Duurzaam en goedkoop’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Danielle Choudhary (25), die plantaardig eet en zelf haar haar knipt. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat.
-
PREMIUM
Je bloedhete zolder ombouwen tot kantoor? Dan eerst aansluiten in de rij voor een nieuwe airco
Een nieuwe badkamer? Kom volgend jaar nog maar eens terug. Een uitbouw? Je hebt al mazzel als je überhaupt een offerte krijgt. De verstikkende huizenmarkt én het coronavirus leiden tot een ware run op klusbedrijven. Vooral de airco-installatiebedrijven hebben het razend druk. ,,Thuiswerken op een bloedhete zolder, dat wil niemand.’’ -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement.