Gevonden geld houden? Dit is wanneer het strafbaar is
Bij het gemeentehuis in het Brabantse Nuenen gaf een man gisteren 1000 euro af. Hij vond het vergeten geld in een pinautomaat. Maar ben je strafbaar als je het níet afgeeft? Hoe werkt het in ons brein? En heb je eigenlijk recht op vindersloon?
Zou jij gevonden geld eerlijk terugbrengen? In een poll op deze site, ingevuld door meer dan 25.000 bezoekers, gaf bijna twee derde (63 procent) aan dat ze het eerlijk naar de politie zouden brengen. Een derde (33 procent) zou het houden. Niemand die het door heeft, toch?
Het kan geen kwaad om jezelf nog eens achter de oren te krabben voordat je er met het geld vandoor gaat. Je bent volgens het burgerlijk wetboek namelijk verplicht om melding te maken van in het openbaar gevonden voorwerpen, vertelt Marwin Danen, jurist bij Rechtnet Advocaten.
,,Van iedere onbeheerde zaak, ben je volgens het burgerlijk wetboek verplicht om aangifte te doen”, stelt hij. ,,Gaat het om een baksteen of een briefje van 5 euro, dan kun je je wel afvragen of iemand daar naar op zoek gaat.” Overigens blijft de verplichting om het te melden, wel staan, voor het geval de eigenaar zich wél meldt, aldus Danen.
Je hebt als vinder plichten, namelijk dat je kenbaar moet maken dat je het hebt gevonden, maar ook rechten: na een jaar ben jij de nieuwe eigenaar
Gevonden geld melden bij gemeente
Aangifte van een gevonden voorwerp doe je bij de gemeente waar je het voorwerp - of in dit geval, het geld - hebt gevonden. ,,Het is een groot misverstand dat je het naar de politie moet brengen”, zegt Hanneke Stegweg, oprichter van iLost, een platform waar je gevonden voorwerpen kunt aanmelden en terugvinden. Je mag het in zo’n geval in bewaring geven bij de gemeente, of thuis bewaren. Daarbij ben je wel verantwoordelijk dat het gevonden voorwerp in dezelfde staat blijft.
Meldt de rechtmatige eigenaar zich niet binnen een jaar? Dan ben jij de nieuwe eigenaar. Dit geldt voor voorwerpen met een waarde van méér dan 450 euro. Heb je geen melding gedaan van je vondst? Dan kun je nooit de rechtmatige eigenaar worden. Stegweg: ,,Je hebt als vinder plichten, namelijk dat je kenbaar moet maken dat je iets hebt gevonden, maar ook rechten: na een jaar ben jij de nieuwe eigenaar.”
Is iets minder dan 450 euro waard en heb je het in bewaring gegeven bij de gemeente? Dan gaat deze vlieger niet op en wordt de gemeente de nieuwe eigenaar. Zij mag dan beslissen of het verkocht wordt, weggegeven of vernietigd wordt.
Heb je recht op vindersloon?
En dan is er ook nog zoiets als vindersloon, als de rechtmatige eigenaar wordt gevonden. In het burgerlijk wetboek staat namelijk dat ‘de vinder die aan de op hem rustende verplichtingen heeft voldaan, naar omstandigheden recht heeft op een redelijke beloning’.
Hoeveel dat is, mag de eigenaar zelf bepalen. Jurist Danen: ,,De rechtspraak is hier tot de dag van vandaag mee aan het stoeien. Wat is nu een redelijke beloning? Het speelt ook mee of je het gevonden voorwerp alleen afgeeft en je er verder niet mee bemoeit, of dat je zelf helpt om de eigenaar te vinden en daarvoor kosten maakt. Dan staat er een hogere beloning tegenover.”
Stegweg: ,,Het is geen plicht, maar gebruikelijk is zo’n 10 procent. Er zijn echter weinig vinders die dat opeisen. De meeste mensen geven gevonden voorwerpen af omdat ze iemand willen helpen of omdat het een goed gevoel geeft.”
Briefgeld uit de automaat brengen we terug, een cheque zou al meer doen twijfelen
Waar hangt het vanaf of we gevonden geld wel of niet melden?
Of we een vondst melden of niet, hangt van meerdere factoren af, zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. De angst dat mensen zien dat jij geld pakt, is vaak een van de redenen waarom mensen geld wel naar de politie of het gemeentehuis brengen, denkt hij. ,,Op een openbare plek bij een pinautomaat voel je je sneller bekeken. Dan breng je het geld sneller terug, want zo hebben we dat - ongeschreven - met elkaar afgesproken.”
Ook helpt het mee dat we in dit geval een directe associatie hebben met geld, zegt Wessels. ,,Briefgeld uit de automaat brengen we terug, een cheque zou al meer doen twijfelen. We brengen dit misschien wel terug, en vinden mensen het geen probleem als per ongeluk twee keer de energiecompensatie overgemaakt zouden krijgen. Bij overgemaakt geld is meer afstand, want het is digitaal in plaats van fysiek.”
,,De kans op eerlijkheid neemt bovendien toe als iemand nog niet eerder heeft 'gesjoemeld’. Heb je het eerder gedaan, dan doe je het makkelijker nog een keer”, weet de consumentenpsycholoog. De kans dat je geld in een pinautomaat vindt, is vrij klein. Dus de kans dat het bij eerlijkheid blijft, is groter. ,,Je wil ook graag eerlijk blijven als je dat normaal gesproken bent.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Financiële wasstraat
Monique: ‘Extra sparen doe ik niet meer, genoeg spaargeld dat stof aan het vangen is’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Vandaag: Monique (37), die strak op haar budget zit, maar toch benieuwd is of ze kan besparen. -
Spaarrente stijgt: loont het nu weer om te gaan sparen?
De rente op spaargeld is weer aan het stijgen. Lange tijd kregen Nederlanders niets extra’s als zij hun spaargeld bij een bank onderbrachten. In sommige gevallen moest er door negatieve rente zelfs geld worden toegelegd. Maar hoe zit het nu? Is het handig om de oude sok weer op te bergen? -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Man ziet meer dan 1000 euro uit pinautomaat steken en geeft dat af bij de gemeente
Een bijzonder gevonden voorwerp werd woensdagmiddag afgegeven op het gemeentehuis van Nuenen: een flink pak contant geld. Het gaat om meer dan 1000 euro en de politie is nu op zoek naar de eigenaar. -
PREMIUM21
Energietarief Vattenfall duikt onder prijsplafond: ‘Mensen hielden hoge prijzen niet lang meer vol’
Energiemaatschappij Vattenfall duikt vanaf 1 april met het elektriciteitstarief voor zo’n 700.000 klanten ónder het prijsplafond. Ook kondigt het bedrijf weer vaste contracten aan. Volgens Vattenfall-directeur Cindy Kroon wordt de energiemarkt echter nooit meer zoals vroeger.
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
-
-
PREMIUM1
Grote verschillen in afvalbelasting per gemeente: ‘Je kan je afvragen hoe eerlijk dat is’
Binnenkort ploft-ie weer op de deurmat: de rekening van de gemeente. We betalen belasting voor schoon water, veilige dijken én om ons afval af te voeren en te verwerken. De hoogte van deze heffing verschilt sterk per gemeente: in Den Helder betaalt een gezin 162 euro meer dan in Rhenen. Maar waarom eigenlijk? -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.