Goedkoop naar een bruisende stad of exotische bestemming? Ga ‘flexreizen’
Dat de wanderlust na twee jaar trippen in eigen land gigantisch groot is, hoeven we je niet te vertellen. Maar dat we daarvoor liever niet al te diep in onze buidel tasten, is een opvallende tendens. Enter flexreizen: de reistrend van 2022. Zo hou je jouw zuurverdiende vakantie goedkoop (én meteen behoorlijk verrassend).
Reizen kan weer volop, en vaak zelfs zonder pcr-test of mondkapje. Maar de bestemming lijkt ondergeschikt aan de prijs die je voor je vakantie betaalt.
Uit nieuw onderzoek van de website Skyscanner, in samenwerking met marketingonderzoeksbureau OnePoll, blijkt dat 45 procent van de Britse respondenten zegt dat ze niet per se een specifieke bestemming voor hun reis in gedachten hebben wanneer ze beginnen met het plannen van hun vakantie. 50 procent van hen is zelfs volledig flexibel als het gaat om waarheen en wanneer ze reizen. Een op de drie deelnemers geeft aan dat de kosten een van de belangrijkste factoren zijn bij het boeken van een reis naar het buitenland.
Niet verwonderlijk dus dat zoveel prominente websites inspelen op die trend. Google Flights, een zoekmachine die de scherpste prijzen toont van luchtvaartmaatschappijen en onlinereisbureaus zoals Expedia, is razend populair. Op de website van Ryanair kun je sinds kort de optie ‘willekeurige bestemming’ aanvinken, waarna de goedkoopste vluchten netjes gerangschikt staan voor de periode die jij hebt geselecteerd. Ook op Skyscanner, die prijzen voor jou vergelijkt, kun je ‘overal’ aanvinken. Meer zelfs: die optie is momenteel de meest gezochte 'bestemming’ bij Britse reizigers.
De invloed van de pandemie
,,In het verleden was een flexibele reiziger iemand die op niet-conventionele tijden of vanuit verder gelegen luchthavens vloog om een goede prijs te krijgen”, vertelde Naomi Hahn, trendwatcher bij Skyscanner, onlangs aan het Britse magazine Glamour. ,,Maar het afgelopen decennium zien we een grote verschuiving naar meer spontane en last-minute boekingen. Vorig jaar stegen ook enkele verrassende bestemmingen in populariteit - plaatsen waar er minder coronamaatregelen golden. Door de pandemie en de steeds veranderende reisbeperkingen is ‘flexreizen’ de nieuwe reisnorm.”
Lees verder onder de foto
De truc: pick and mix
Maar hoe pak je dat flexreizen het best aan? Met andere woorden: hoe hou je het meeste geld over voor onvergetelijke uitstappen, heerlijk frisse cocktails of handgemaakte souvenirs? De eerste truc: pick and mix, oftewel het mixen en matchen van luchtvaartmaatschappijen.
Zoek bijvoorbeeld uit of twee enkele reizen bij twee verschillende maatschappijen goedkoper zijn dan een retourvlucht bij dezelfde maatschappij, of check of het goedkoper is om terug te vliegen op een andere luchthaven. Als je bereid bent om vanaf een kleinere luchthaven te vliegen, heb je waarschijnlijk goedkopere stoelen.
De tweede tip is ietwat voor de hand liggend, maar je geheugen opfrissen kan geen kwaad: wie zowel flexibel is qua data als qua reisbestemming, hoeft minder diep in de buidel tasten. Zoek op meerdere data en luchthavens, want vluchtprijzen zijn gebaseerd op vraag en aanbod. Idealiter vink je op websites een maandoverzicht aan, zodat je helder ziet op welke dagen de prijzen de hoogte inschieten en wanneer er minder reizigers plannen om te vertrekken.
Het kan ervoor zorgen dat je belachelijk vroeg op een woensdag vertrekt in plaats van in de voormiddag op een geliefde zaterdag. Maar geloof ons: op vakantie zal je daar nog maar weinig over nadenken.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hieronder onze video’s met tips voor de vakantie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier tips om tóch een goedkoop vliegticket te vinden: 'Vink zo vaak mogelijk 'nee' aan'
De stijgende olie- en gasprijzen hebben niet alleen invloed op de benzine en energierekening, maar ook op de prijzen van vliegtickets. Verschillende luchtvaartmaatschappijen gaven al aan dat de prijzen omhoog gaan. Waar kun je op letten als je toch zo goedkoop mogelijk uit wil zijn? -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Een dagje uit kan duur uitpakken, maar met deze tips druk je de kosten
Een dagje weg in eigen land is soms een kostbare aangelegenheid. Denk aan vervoer, toegangskaartjes en eten en drinken. Dat tikt aardig aan. Hoe houd je de uitgaven in de hand? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Grote spaarders gaan bij Rabobank minder rente betalen
De rente die klanten met meer dan een ton op hun rekening moeten betalen aan Rabobank wordt lager. De bank volgt de aangekondigde stap van de Europese Centrale Bank (ECB) en zet de rente op min 0,25 procent. Dat is nu nog min 0,5 procent.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
EU bant witwassen via cryptowereld uit
Europa brengt de wereld van misdaad en terreur een flinke slag toe door witwassen via cryptomunten uit te bannen. Lidstaten en Parlement hebben daarover een voorlopig akkoord bereikt. -
Financiële wasstraat
Joop gaat door de financiële wasstraat: ‘Dat ik zoveel kon besparen had ik niet gedacht’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Joop (58) uit Apeldoorn gaat over minder dan tien jaar met pensioen en is al hard op weg zich voor te bereiden. Hij is benieuwd of de experts hem daar nog bij kunnen helpen.