Ingrid (63) over zoon Jeroen (39): ‘Hij vertelde pas achteraf over studieschuld van 30.000 euro’
geldgeneratiesMillennials geven alles uit aan koffie to go, maar kunnen geen koophuis betalen. Babyboomers hebben een fijn pensioen, maar leven heel zuinig. Zo zijn er nog wel meer vooroordelen over generaties en geld, maar wat is daarvan waar? In deze rubriek vragen we twee generaties in één familie naar hun relatie met geld. Deze keer: docent Ingrid Zuurveld (63) en haar zoon Jeroen Zuurveld (39), zelfstandig financieel planner.
Ingrid: ,,Ik ben, zoals meer generatiegenoten, vrij zuinig opgevoed. Je gaf alleen geld uit wat je had en een lening aangaan was ongebruikelijk. Na mijn opleiding kocht ik al gauw met mijn man ons eerste huis. Ik was toen 22 jaar. We hadden niet veel geld, maar huizen waren er genoeg en er was toen geen woningnood. Op Jeroen zijn leeftijd had ik al drie kinderen. We hadden het nooit krap, maar het was af en toe wel puzzelen met geld.”
Jeroen: ,,In tegenstelling tot mijn moeder, was het voor mijn generatie normaal om op kamers te gaan. Dat deed ik op mijn 19e. Mijn ouders betaalden mijn kamer, mijn studie en sport. Ik was met mijn studiefinanciering zelf verantwoordelijk voor mijn boodschappen. Toch ben ik flink gaan bijlenen voor vakanties en feestjes. Dat resulteerde in een schuld van 30.000 euro, die gelukkig inmiddels is afbetaald.” Op zijn 25e studeerde hij af, op zijn 33e was zijn schuld afbetaald. ,,Ik heb dit pas later verteld aan mijn ouders.”
Ingrid: ,,Wij dachten dat door het levensonderhoud van de kinderen te betalen, ze de waarde van geld zouden leren door zelf boodschappen te doen. Jeroen vertelde ons pas achteraf over zijn studieschuld, toen schrokken wij wel. Hij heeft ervan geleerd en het zelf afbetaald.”
Niet je inkomen, maar vooral de keuzes die je met geld maakt, maakt het verschil
Jeroen Zuurveld (39)
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Jeroen: ,,Daarna volgde nog een financiële domper. Ik kocht een appartement in Amsterdam wat onder water kwam te staan.” Omdat hij samen wilde gaan wonen, maar het appartement te klein was en hij niet wilde gaan verhuren, moest hij de woning verkopen met verlies. ,,Ik had een goede baan, maar was niet gelukkig met het werk wat ik deed.” Van een vaste baan met een vast salaris ging hij daarom naar het onzekere bestaan als ondernemer. Ook zorgde het investeren in die onderneming eerst voor een financieel gat. ,,Eigenlijk stond ik na een paar jaar hard werken weer op nul. Pas na een burn-out heb ik écht mijn eigen pad gevolgd en ben ik andere keuzes gaan maken met geld. Nu is geld mijn werk: ik adviseer mensen over hun geldkeuzes.”
Ingrid: ,,Ik lees Jeroen zijn blogs die hij maakt over geld en vind het heel leuk om te vergelijken hoe ik ergens naar kijk en hij zijn keuzes maakt. Ik leerde hem vroeger dingen en nu leert hij mij dingen.”
Jeroen: ,,Ik heb op de harde manier geleerd hoe het niet te doen, en neem die ervaringen mee in mijn werk. Niet je inkomen, maar vooral de keuzes die je met het geld maakt, maakt het verschil of je financieel succesvol bent. Mijn belangrijkste taak is om mensen te helpen financiële keuzes te maken die ze, door hun overtuigingen, nog niet eerder hebben kunnen of durven nemen.”
Ingrid: ,,Door Jeroen is onze visie op geld veranderd en durven wij meer. Ik ben opgegroeid met het idee dat je met 65 met pensioen gaat met een fijne zak geld. Dat beeld verandert: ik zie in mijn generatie al de verschuiving ontstaan. Die zekerheid brokkelt af. Jeroen helpt ons om onze financiën inzichtelijk te maken. Wij gaan nu beleggen, als aanvulling op ons pensioen. Iets waar we lang tegenaan gehikt hebben. Het blijft toch spannend.”
Jeroen: ,,Ik vind beleggen dus helemaal niet spannend en probeer dat mijn ouders ook te laten zien. Als ik naar mijn generatie kijk, besef ik me dat we het zelf moeten doen. Dingen als een pensioen is niet meer vanzelfsprekend. Die zekerheid moet je zelf regelen.”
Wie? Ingrid Zuurveld (63), zelfstandig docent en reisleider. Woont samen met haar man in koopappartement in het centrum van Zwolle. Heeft drie kinderen, waaronder Jeroen. Ingrid komt uit de Generatie X (geboren tussen 1955 en 1970).
Jeroen Zuurveld (39) werkt als zelfstandig financieel planner en woont met zijn vrouw en zoontje in een koophuis in Zandvoort. Jeroen komt uit de Generatie Y: millennials (geboren tussen 1980 en 1995).
Ingrid: ,,Als ik naar Jeroen zijn financiële keuzes kijk, dan herken ik dingen. Zoals het maken van verschillende potjes. Een potje voor dagjes weg en vakanties. Ik denk dat Jeroen en ik hetzelfde uitgeven aan boodschappen. Wij besparen niet, maar zullen nooit 30 euro uitgeven aan een stukje vlees.”
Jeroen: ,,De belangrijkste geldlessen die ik van mijn ouders heb gekregen: koop kwaliteit en bespaar op kleine onbelangrijke uitgaven. Dat geld kan je gebruiken voor een vakantie. Ik heb jarenlang iedere dag met de trein gereisd, en nooit een koffie to go gekocht. Dat is wel weer anders dan veel generatiegenoten, maar ik vind dat gewoon zonde van mijn geld.”
Ingrid: ,,Het mooie aan Jeroen is dat hij geld ziet als middel om zijn leven te realiseren. Hij neemt zelf de regie en deelt zijn kennis met anderen.”
Jeroen: ,,Grappig is dat ik nu ook meer leef volgens mijn moeders opvatting: niet meer uitgeven dan je hebt. Dat is een bouwsteen geworden voor mijn persoonlijke financiën en mijn bedrijf. Vanuit daar bouw ik aan mijn toekomst.”
Wat zijn jouw levenslessen op het gebied van geld? Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Slim met je geld omgaan: het kan het verschil betekenen tussen een stuk maand overhouden aan het eind van je geld, of kunnen sparen én weten waar je aan toe bent. Begin eens bij je vaste lasten. Wat betaal je bijvoorbeeld aan elektriciteit, en kan dat goedkoper? Lees bij Independer meer tips over besparen op je vaste lasten.
Journalist Renée Lamboo uit Swifterbant spaart extreem veel door zuinig te leven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Wat pensioen betreft, ik was 25, werd rijksambtenaar met een welvaartsvast pensioen, begon meteen veel over te werken, want de salarissen lagen een stuk lager dan in het bedrijfsleven. Dat welvaartsvast is niet uitgekomen. Gelukkig een huis kunnen kopen, dat pakte goed uit. Nu wonen we goedkoop, dus we redden ons wel. AOW en een klein pensioentje, tering naar de nering zetten.
John Bluhmen
2 jaar geleden
@Patrick, hoor ik iets van jaloezie? Alsof die generatie zich niet heeft kapot gewerkt! En jij straks lekker erven?
Jan Willem Kleinnagelbrink
2 jaar geleden
Patrick, niet iedereen heeft een koophuis,niet iedereen kon een goed pensioen op bouwen Veranderde je van baan, weg pensioen Dus het lukte de baantjesklevers wel, mensen die dat niet konden , niet. Bovendien werkte mijn generatie ook vaak op zaterdag, wij moesten ook op zaterdag naar school zelfs! En studiefinanciering bestond ook niet! Alles, maar dan alles, zelf betalen.
Pim Willemsen
2 jaar geleden
Belangrijkste uitgangspunt is of je tevredenheid kunt toelaten.
Heel veel mensen denken dat zij bovenop hun aow een fors pensioen nodig hebben. Vaak is hun dat aangepraat en zien zij in de media voorbeelden van mensen die een fors inkomen hebben, maar ook allerhande overbodige hebbedingetjes kopen.
Het is de consumptiemaatschappij- modus waar velen in zitten.
Heb je geld, dan Moet het Meer worden. Juist dat nekt velen die dat niet lukt.
Aangepraatte ontevredenheid, alles meer..brr...
J.M. Horst
2 jaar geleden
Sinds wanneer zijn mensen geboren in vermoedelijk 1958 babyboomers?. Volgens mij is dat de generatie geboren tussen 45 en 55. De generatie die erna kwam is de verloren generatie, al lijkt dat op grond van dit verhaal wel mee te vallen.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWim Baardse
John Bluhmen
Jan Willem Kleinnagelbrink
Pim Willemsen
J.M. Horst