Maandelijks tien procent opzij voor gezonde buffer: ‘Veel mensen schrikken van de uitkomst’
Steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen, bleek vorige maand uit cijfers van het Nibud. Een onverwachte rekening en het ontbreken van een buffer kan dan ineens voor financiële problemen zorgen. Maar hoeveel geld moet je eigenlijk achter de hand hebben?
Sparen: het is in deze tijd makkelijker gezegd dan gedaan. Vorig jaar bleek al uit onderzoek van accountants- en advieskantoor Deloitte dat één op de tien mensen die ‘financieel gezond’ zijn, geen buffer heeft waar ze meer dan een half jaar mee vooruit kunnen.
Maar hoe groot moet je spaarpot dan zijn om onvoorziene kosten op te vangen? Om een antwoord te krijgen op deze vraag heeft het Nibud een bufferberekenaar op de website staan. Hier wordt precies berekend hoe groot de spaarpot moet zijn.
Meer dan 10.000 euro tekort
Een voorbeeld: Stel je hebt een partner en jullie hebben beiden een netto inkomen van 2200 euro per maand. In totaal hebben jullie dus maandelijks 4400 euro te besteden. Een deel gaat op aan jullie 5-jarige kind en de hypotheek van jullie koophuis - ter waarde van 2,5 ton -. Samen delen jullie één auto, die al wat in waarde is gezakt. Zo is hij nu 8000 euro waard. Precies het bedrag dat jullie op de spaarrekening hebben staan. Wel voldoende toch? Helaas. Als je deze cijfers invoert bij de bufferberekenaar, blijkt dat je meer dan 10.000 euro tekort komt.
Dit bedrag is opgebouwd uit verschillende potjes. Zo moet je 8000 euro klaar hebben liggen voor je inboedel. Op het moment dat je wasmachine het begeeft, kan je uit dit potje een nieuwe kopen. Daarnaast moet je 6750 euro bewaren voor je huis en tuin. Zodat de kozijnen een keer geschilderd kunnen worden. Als je dit zelf doet, kan dit bedrag overigens wel wat naar beneden bijgesteld worden, aldus het Nibud.
Dan heb je nog ongeveer 2000 euro nodig voor het onderhoud van je auto én onverwachte rekeningen, zoals een hoge energierekening. En tot slot blijft er nog 8000 euro over voor het vervangen van je auto. In totaal komt dit, samen met je bestaande buffer, neer op 24.800 euro.
Veel mensen schrikken van de uitkomst. Maar wij adviseren echt om dit bedrag als richtlijn te gebruiken
Geldproblemen voorkomen
Dat is een boel geld. En het is volgens Gabriëlla Bettonville van het Nibud niet ruim berekend. ,,Veel mensen schrikken van de uitkomst. Maar wij adviseren echt om dit bedrag als richtlijn te gebruiken. Het is een gulden middenweg en komt in de buurt van wat je echt als buffer nodig hebt. Als het je lukt om dit bedrag te sparen, voorkom je dat je in de geldproblemen komt. En het scheelt een boel stress.”
De buffer is niet bedoeld om op terug te vallen bij ontslag of arbeidsongeschiktheid. ,,Het is echt alleen bedoeld voor uitgaven waarvan je al weet dat ze gaan komen, zoals het vervangen van je telefoon. Inkomstenverlies is daarentegen moeilijk op te vangen. Daar is geen getal aan te hangen’’, zegt Bettonville. ,,Gelukkig hebben we wel vangnetten, zoals het UWV, die ervoor zorgen dat een deel van je inkomsten worden gecompenseerd.”
We weten wel dat sparen belangrijk is, maar vaak komt het er niet van
Tien procent van je inkomen op een spaarrekening
Om zelf voor een vangnet te zorgen moet je flink sparen. Hierom adviseert het Nibud om maandelijks 10 procent van je inkomen op de spaarrekening te zetten. Op deze manier ontstaat er een buffer en wordt deze ook weer aangevuld als hij opraakt. ,,Het is belangrijk dat dit een automatisme wordt”, zegt Esther-Mirjam Sent, hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit. ,,We weten wel dat sparen belangrijk is, maar vaak komt het er niet van.”
Sent legt uit dat mensen de korte termijn vaker belangrijker vinden dan de lange termijn. ,,We kunnen ons moeilijk verplaatsen in de toekomst. Daarnaast zijn mensen ook echte optimisten. We denken dat we bovengemiddeld goed zijn. Niemand gaat er vanuit dat ze over tien jaar gescheiden zijn en toch strandt één op de drie huwelijken.” En juist door dit soort situaties komen mensen vaak in de geldproblemen. ,,We zijn er niet op voorbereid”, zegt Sent.
Onderverdelen in kleine potjes
Daarom ziet Sent de berekening van Nibud als een goede stok achter de deur. ,,Ze geeft ons een duwtje in de goede richting, want sparen is ingewikkeld.” Om het voor jezelf makkelijker te maken adviseert ze om kleine spaarpotjes te maken. Maak van die buffer niet één groot bedrag, maar verdeel het onder in potjes voor bijvoorbeeld de auto, het huis en onverwachte rekeningen. ,,Dan is het behapbaar en beter te overzien. En dan zie je al vrij snel dat het uiteindelijke bedrag best nodig is.”
Dit is een aangepaste versie van een artikel dat in december 2021 verscheen.
Hoogleraar Esther-Mirjam Sent gaf voor de Vrije Universiteit verschillende colleges. Zo ook hoe je andermans gedrag positief kan veranderen.
Hoe groot is jouw buffer? Praat mee in de reacties!
Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video's over geld:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Hogere AOW levert ook voordeel op voor deelnemers pensioenfonds
Het zijn niet alleen de ouderen die profiteren van de verhoging van de AOW. Ook werkenden die pensioen opbouwen hebben er voordeel van: de premies kunnen namelijk omlaag. We leggen uit hoe dat zit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMmijn eetbudget
Inge geeft 90 euro per week uit aan boodschappen: 'Soms zijn de Aldi en Lidl duurst'
De prijzen stijgen, en daarmee ook het bedrag dat op de kassabon van onze wekelijkse boodschappen staat. In deze rubriek kijken we in de boodschappentas en keuken van een Nederlander. Deze keer: Inge Hoesen (25) en haar gezin. Hoe pakken zij hun eetbudget aan en waar geven ze het aan uit?
-
Betalingsproblemen stapelen zich op: opvallend veel 35-minners zeggen moeilijk rond te komen
Door de gestegen prijzen stapelen de betalingsproblemen bij steeds meer huishoudens zich op. Bijna vier op de tien huishoudens hebben moeite met rondkomen. Dat blijkt uit het rapport Rondkomen en betalingsproblemen 2022 dat het Nibud vandaag presenteert. -
-
-
3
Strijd om spaarder barst los: hier wordt de rente van 2 procent maandelijks uitgekeerd
De strijd om de spaarder is in alle hevigheid losgebarsten. Vanaf vandaag is er een vrij opneembare spaarrekening die 2 procent rente biedt. -
Eerste loonstrookje van het nieuwe jaar valt mee: loon omhoog met gemiddeld acht tot negen tientjes
Werkend Nederland heeft er reikhalzend naar uitgekeken en deze week is het dan eindelijk zover: het eerste loonstrookje van 2023 valt op de digitale mat. Valt het mee?
16 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageermarco staarthof
M. Duif
janv meulen
Reyer den Hertog
Ruud Eskes