Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.
Delen per e-mail
Even wat achtergrondinformatie. Op dit moment heb je vanaf je 22ste recht op het minimumloon. Dat komt voor een fulltimebaan neer op 1684,80 euro. Je uurloon kan alleen nog wel verschillen. Want als je werkgever 40 uur rekent als fulltime, is je uurloon 9,72 euro. Terwijl dat bij 38 uur 10,24 euro is, en bij 36 uur 10,60 euro. Die verschillen zijn er dus omdat er wordt gerekend met een minimum voor het maandloon, en niet voor het uurloon. Sommige partijen willen dat veranderen.
Een hoger uurloon staat bij bijna alle partijen op het programma, waardoor de kans groot is dat die verhoging er ook echt gaat komen. Toch zijn er onderling wat verschillen; niet iedereen wil een even grote sprong wagen en sommige partijen willen dat de bijstand meegroeit, terwijl anderen vinden dat er een (groter) verschil tussen de uitkering en het minimumloon moet zijn. We gaan de standpunten langs.
14 euro per uur
SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat het minimumloon naar 14 euro per uur gaat. Deze partijen zijn voor de grootste sprong omhoog: zo'n 40 procent. Zij scharen zich met dit standpunt achter vakbond FNV, die met de actie Voor 14 partijen oproept het minimumloon zo sterk te verhogen.
De drie partijen zijn er ook voor dat de verschillen in uurloon tussen mensen met een 40- of 36-urige fulltimewerkweek verdwijnen. Je krijgt dan omgerekend dus meer geld aan het eind van de maand als je werkweek een paar uur langer is.
Alle drie de partijen vinden ook dat de bijstand mee moet stijgen, maar geen van hen noemt daarbij een specifiek bedrag.
Stijging tot 11 procent
Andere partijen noemen liever percentages waarmee het loon zou moeten stijgen. Minstens 10 procent stijging is volgens D66 een goed idee, en de uitkeringen zouden daarbij ‘deels’ mee moeten stijgen. Per uur komt 10 procent hoger op 10,69 euro (bij 40 uur) tot 11,66 euro (bij 36 uur).
50Plus vindt dat het minimumloon ‘maximaal 11 procent’ mag stijgen. Dat zou neerkomen op een maximale verhoging van het uurloon naar 10,79 euro (40-urige werkweek) tot 11,76 euro (36-urige werkweek). De partij heeft het niet over een verhoging van de bijstand.
De ChristenUnie wil eerst dat het minimum-uurloon gelijk wordt getrokken, zodat het uurloon voor mensen met een 40-urige werkweek even hoog wordt als voor mensen met een 36-urige werkweek. Vervolgens moet het met 10 procent worden verhoogd. Dit zou betekenen dat het minimum-uurloon uiteindelijk op 11,66 euro komt voor iedereen. Ook de bijstand moet omhoog, maar hierbij noemt de partij geen bedragen of percentages.
Alleen ‘omhoog’
‘Verhogen’ zonder een getal of percentage, is het vermelde standpunt van vijf partijen: SGP, VVD, PVV, Denk en PvdA.
De PVV noemt daarbij niets over het verhogen van de bijstand. De VVD wil dat uitkeringen niet automatisch meestijgen, behalve de AOW en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
De SGP wil dat iedereen met het minimumloon hetzelfde uurloon krijgt, zodat er geen verschil meer zit tussen mensen met een 40-, 38- of 36-urige werkweek. Mensen met een 36-urige werkweek krijgen op dit moment omgerekend meer geld per uur. Zij zouden, als het aan de SGP ligt, op hetzelfde bedrag blijven, terwijl mensen met een 40-urige werkweek erop vooruitgaan. De bijstand moet van de partij alleen meestijgen met de inflatie.
Denk wil dat het minimumloon en het ‘sociaal minimum’ omhoog gaan. De bijstandsuitkering moet ook omhoog. De PvdA wil ook dat het minimumloon stijgt (‘uiteindelijk naar 14 euro’, maar eerst met kleinere stappen), en dat uitkeringen meestijgen.
Niet verhogen
Forum voor Democratie is niet voor de verhoging van het minimumloon. Het onderwerp wordt zelfs helemaal niet genoemd. Ook de verhoging van de bijstand staat niet in de plannen. Het lijkt er eerder op dat de partij die wil verlagen dan verhogen: ‘sommige uitkeringen’ zijn volgens de partij van Thierry Baudet nu namelijk ‘te royaal’.
Het CDA stelde eerst dat het minimumloon voor de 40-urige werkweek met 10 procent omhoog moest, maar kwam daar in januari op terug. Een ‘gerichte lastenverlaging’ zou beter zijn voor de laagste inkomens, zei leider Wopke Hoekstra tijdens een onlinepartijcongres. Kort gezegd: het minimumloon hoeft van de partij niet omhoog.
PostNL-medewerkers voerden in 2020 actie voor een verhoging van het uurloon naar 14 euro. In deze video zie je waarom:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slim beleggen met een kleine beurs: ga niet voor grote klappers en haal die app van je telefoon
Steeds meer mensen beleggen: in 2020 steeg het aantal huishoudens dat geld in aandelen of beleggingsfondsen heeft met 17 procent naar 1,75 miljoen. Niet zo gek als je bedenkt dat de spaarrentes steeds lager worden en de inflatie stijgt, waardoor je spaargeld over de jaren steeds minder waard wordt. -
video
Ploumen: Verhoging minimumloon is breekpunt voor PvdA en ‘nog geen gelopen race’
Voor de PvdA is een flink hoger minimumloon een breekpunt aan de formatietafel. ,,Het is nog geen gelopen race”, zei lijsttrekker Lilianne Ploumen vanmiddag in de eerste aflevering van de verkiezingsserie De Lijsttrekkers op deze nieuwssite. -
Rozemarijn (34) is financieel afhankelijk van haar partner: 'Kreeg een opmerking: jij profiteert van je man’
Hoewel de tijden zijn veranderd, is nog altijd 47 procent van de vrouwen in Nederland financieel afhankelijk van hun partner. Zo ook Rozemarijn Kolomyjec (34). Voor haar was het een bewuste keus na haar zwangerschap geen baan te zoeken. Maar hoe vrij is zo'n beslissing eigenlijk? -
PREMIUMvalentijnsdag
Een bos rode rozen voor je valentijn? Dat is dan 100 euro
Het traditionele bosje rozen voor Valentijnsdag is dit jaar fors duurder dan anders: een boeket van twintig lange rode rozen kost bij verschillende bloemenwebshops maar liefst honderd euro. Toch gaan de valentijnsboeketten als warme broodjes over de online toonbank. -
Geldzorgen nadat je partner overlijdt: ‘We moesten verhuizen naar een piepklein flatje’
Het zal je maar gebeuren: Je verliest je partner en in één klap kun je de huur ook niet meer opbrengen. De emotionele schok bij een overlijden is natuurlijk enorm. Maar als je gezin ook afhankelijk was van het inkomen van de overleden partner, dan komt al snel de tweede schok: geldproblemen.
-
PREMIUM
Schatten op zolder: hoe weet je als leek of dat schilderij een fortuin of nog geen euro waard is?
Een schat of rommel? We laten twee stukken door antiek- en curiosahandelaar Bie Baert taxeren. Hoe weet je of wat je tijdens een uitbarsting van opruimwoede op zolder, in de kelder of in een kast vond, ook iets waard is? En hoe en waar verkoop je het het best? ,,Heel grote stukken mogen nog zo indrukwekkend zijn, ze zullen in verhouding minder opbrengen dan kleinere.” -
PREMIUMVerkiezingen
Tien vrouwelijke lijsttrekkers, een record: ‘Zichtbaarheid vrouw in politiek cruciaal’
Nooit eerder voerden zo veel vrouwen de kandidatenlijst van hun partij aan. Maakt dat uit? Nou en of. Meisjes hebben rolmodellen nodig. En: ,,Vrouwen brengen onderwerpen in die door mannen over het hoofd worden gezien.’’ -
PREMIUM
Onterfd kind houdt recht op nalatenschap: ‘Legitieme portie niet meer van deze tijd’
Als je een kind onterft heeft het altijd nog recht op zijn legitieme portie. Dat leidt in de praktijk vaak tot lange en pijnlijke procedures. Daarom is deze regeling toe aan herziening, stellen onderzoekers van de Radboud Universiteit en Netwerk Notarissen.