Nederland opent aanval op cash in strijd tegen witwassen
Er moet een plafond komen van 5000 euro bij contante betalingen in Europa. Dat is nodig om witwassen van crimineel geld aan te pakken. Dat voorstel doet demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra, samen met collega’s uit Spanje, Italië, Frankrijk en België in een brief aan de Tweede Kamer.
De vijf landen zien dat de aanpak van witwassen nu tekortschiet omdat elk land zijn eigen regels heeft. Criminelen zoeken daarom naar het land met de zwakste maatregelen om geld wit te wassen. Enkele EU-landen hebben al strenge regels, zoals een plafond van 3000 of soms zelfs maar 1000 euro voor cash transacties. Andere landen hebben helemaal geen plafond. En dat geeft criminelen de ruimte om te shoppen.
Een bekend voorbeeld is de aanschaf van luxe auto’s met contant geld. Die aankoop vindt plaats in landen zonder een limiet op cash transacties.
Te ruim
De Europese Commissie stelde eerder voor een plafond van 10.000 euro in te voeren. Dat vinden de vijf landen nog te ruim. Zij stellen 5000 euro voor als maximum. Op die manier wordt het criminelen overal moeilijk gemaakt geld wit te wassen. Landen die een nog lager plafond willen moeten die ruimte krijgen bepleiten de vijf ministers.
Als criminelen nog maar een klein bedrag per keer kunnen storten wordt het moeilijker om de miljarden aan drugsgelden wit te wassen.
Hoekstra wil ook het biljet van 500 euro versneld uit de roulatie halen. Dat biljet, waarvan er naar schatting nog 400 miljoen in circulatie zijn, wordt voornamelijk gebruikt door criminelen en terroristen. De Europese Commissie besloot in 2016 al dat er geen nieuwe biljetten van 500 euro meer gedrukt worden. Maar het duurt volgens Hoekstra veel te lang voor het biljet verdwenen is.
Versnippering
De Europese versnippering in de strijd tegen witwassen is al langer een probleem. Ook voor banken, die in de frontlinie staan in de strijd tegen witwassen. Zij moeten verdachte transacties doorgeven aan de opsporingsautoriteiten en de identiteit van hun klanten controleren. Zo moet worden voorkomen dat criminelen geld witwassen.
Niet alle landen zijn even streng met de controles. Criminelen wijken daarom uit naar banken in landen waar de controles minder streng zijn. Via de buitenlandse banken wassen ze het geld vervolgens wit en kan het als legaal geld naar andere EU-landen stromen.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMzwart geld
Dure huurauto en veel cash in Amsterdamse P.C. Hooftstraat: alarmbellen af bij opsporingsdiensten
Gezamenlijke opsporingsdiensten hebben zaterdag voor het eerst in jaren op criminelen met zwart geld gejaagd in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. De aandacht ging uit naar kopers uit het hele land, met dure huurauto’s, die met pakken geld merkkleding kochten. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
De familie van de jonge vrouw moet toezien hoe haar moordenaar er met haar erfenis vandoor gaat
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week krijgt de notaris een tik op de vingers in een bijzondere zaak met een erfenis en een moordenaar.
-
Eerste loonstrookje van het nieuwe jaar valt mee: loon omhoog met gemiddeld acht tot negen tientjes
Werkend Nederland heeft er reikhalzend naar uitgekeken en deze week is het dan eindelijk zover: het eerste loonstrookje van 2023 valt op de digitale mat. Valt het mee? -
-
-
PREMIUM
Winnaar van 3 miljoen euro tot nu toe spoorloos: ‘Wie weet ligt lot in stoffige lade’
Hij kan het nog maar nauwelijks geloven: ondernemer Hans Verheul had de jackpot in handen. Zijn winkel in De Bilt verkocht een staatslot waarop een prijs van meer dan 3 miljoen euro is gevallen. Nog onbekend is wie de nieuwe multimiljonair is. De geluksvogel heeft zich nog niet gemeld. -
Financiële wasstraat
Monique: ‘Extra sparen doe ik niet meer, genoeg spaargeld dat stof aan het vangen is’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Vandaag: Monique (37), die strak op haar budget zit, maar toch benieuwd is of ze kan besparen.