Peggy: ‘We zijn ooit gebeld of we een verwarmd zwembad hadden, omdat onze gasrekening zo hoog is’
EnergierekeningHoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Peggy Harrell (66) uit Hilversum.
Hoe woon je?
,,Wij wonen in een sfeervolle, oude twee-onder-een-kapwoning die gebouwd is in 1906. Je kunt je voorstellen dat er nog oude gasleidingen voor de verlichting door het huis liepen toen we er 25 jaar geleden kwamen wonen. Er zat ook geen badkamer in het huis. Het woonoppervlak is ongeveer 110 vierkante meter. Mijn man en ik hebben vier kinderen, waarvan er inmiddels drie het huis uit zijn. Alleen onze jongste zoon van 28 jaar woont er nog. Hij heeft autisme en dus veel zorg nodig.
Mensen met autisme hebben vaak bepaalde rituelen of gewoontes. Onze zoon kijkt bijvoorbeeld de hele dag Disney-films op zijn computer. Hij is al vanaf zijn derde fan van de Lion King. Zijn andere grote liefde is water, waardoor hij heel graag in bad zit. We zijn ooit gebeld door onze energieleverancier met de vraag of we een verwarmd zwembad in onze tuin hadden, omdat onze gasrekening zo hoog is. Het huis is ook slecht geïsoleerd. We hebben een eensteensmuur, maar wel dubbel glas. Niet dat nieuwste, gewoon alleen dubbel. Het is hier nu koud en tochtig, dus het is moeilijk te verwarmen. In de zomer merk je dat je de hitte er slecht uit krijgt.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren. Bekijk hieronder alle video’s over wonen.
Wat voor energiecontract heb je?
,,We hebben een variabel contract bij Greenchoice. We verbruiken momenteel 3756 m3 gas per jaar en 4716 kWh aan stroom. Daarvoor betaalden we 340 euro per maand, maar per januari 2022 betalen we 150 euro meer. Per maand, ja. Daar schrok ik ook van. Ik ben een hoge rekening gewend, maar 490 euro per maand is te idioot voor woorden.”
De deuren staan bij ons altijd open, zodat we altijd een oogje in het zeil kunnen houden
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Dat is dus lastig. Waar andere mensen snel een trui aan doen, korter gaan douchen of de deuren dichtdoen, gaat het bij ons ook om het welzijn en de veiligheid van onze zoon. De deuren staan bij ons altijd open, zodat we altijd een oogje in het zeil kunnen houden. We zijn altijd thuis en we hebben de wasmachine en droger iedere dag aanstaan. Dat vreet natuurlijk stroom. Uiteraard let ik dan wel op dat deze apparaten extra zuinig zijn.
Maar zulke hoge rekeningen zetten mij wel aan het denken. Misschien moeten we toch eens kijken naar betere isolatie. Bijvoorbeeld de (houten) vloer, of het dak. We hebben van die ouderwetse inloopkasten onder het dak, als je daar de deur van opendoet is het net alsof je buiten staat. We hebben geen zonnepanelen, het schijnt dat ons dak die panelen niet kan dragen. Sinds september hebben we nu wel een nieuwe ketel. Een Intergas Kombi Kompakt HRE. Verder koken we ook nog op gas.
Eerlijk gezegd hebben we niet eerder het gevoel gehad dat we actie moesten ondernemen. We zijn gelukkig hier en wonen er prettig. Dat is ook belangrijk, maar het kost wel veel geld.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In deze sportschool krijg je geld terug als je komt trainen: ‘Hoe vaker je komt, hoe goedkoper het wordt’
Dit jaar je goede voornemen om meer te gaan sporten eíndelijk volhouden? Sportinstructeur Kafel Voorn heeft de oplossing. ,,Voor iedere training die je doet, krijg je bij mij een euro terug.” -
PREMIUM
Ruud schrikt van kosten voor personal trainer: ‘90 euro per uur, en dat 3 keer per week’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Als je je hobby’s goedkoop houdt, kun je businessclass naar Bali, weten Marcel en Ruud. ‘En we hebben luxueus de wc verbouwd.’ -
PREMIUM
Energieprijzen geëxplodeerd: ‘Verlaag btw op gas en licht naar 9 procent’
De overheid ziet de btw-opbrengsten dankzij de torenhoge energietarieven verveelvoudigen. Terwijl veel gezinnen dit jaar honderden euro’s of meer kwijt zijn aan gas en licht, strijkt de schatkist miljarden extra op, becijfert onlinevergelijker Gaslicht.com. ,,De compensatie is voor een groot deel een sigaar uit eigen doos.” -
Energierekening
‘Ik hoef geen energiecontract dat koopjesjagers aantrekt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard W. Dijkstra (76) uit Maarssen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
PREMIUM
Staatsloterij weet nog niet wie winnaar van 30 miljoen is: ‘Mensen moeten het vaak even laten bezinken’
Van de ene op de andere dag multimiljonair worden. De kans is groot dat het een Amersfoorter was die dit weekend een flink gat in de lucht sprong. Het winnende lot met een waarde van maar liefst 30 miljoen euro werd namelijk in de Amersfoortse wijk Vathorst verkocht. Maar wat doet zo’n megagrote geldprijs eigenlijk met je? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.