Pensioenfondsen verliezen miljarden, maar zijn toch blij: hoe komt dat?
Rare jongens, die pensioenbestuurders. Jarenlang schreeuwen ze moord en brand als het pensioenvermogen stijgt. Nu nemen de vermogens af en staan ze te glunderen van tevredenheid. Hoe kan dat nou?
Neem PMT, het Pensioenfonds Metaal en Techniek, dat voor onder anderen loodgieters en fietsenmakers de pensioenen verzorgt. Eind 2020 had het fonds ruim 97 miljard euro aan vermogen. Daar ging in het eerste kwartaal van dit jaar 4,3 miljard euro af. Dus gewoon minder geld in de pot. Ook bij andere grote fondsen hetzelfde verhaal.
Sombere gezichten zou je verwachten. De pensioenen konden al zoān tien jaar niet worden verhoogd en dreigden zelfs te worden gekort. En dat in jaren dat het geld tegen de plinten klotste. Nu ze negatieve rendementen maken ā en dus geld verliezen ā lijkt een korting op de pensioenen al helemaal onafwendbaar.
Maar niets is minder waar. De financiƫle positie van de pensioenfondsen is juist verbeterd in de afgelopen maanden. De dekkingsgraad, de maatstaf die aangeeft in hoeverre een pensioenfonds alle huidige en toegezegde pensioenen kan betalen, is gestegen. Dat betekent dat de kans op korting kleiner is en de kans op verhoging juist groter.
Bij een dekkingsgraad onder de 100 procent heeft een bedrijf minder vermogen dan het moet hebben om alle huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Als dat langdurig het geval is, moet een fonds korten op de pensioenen. Bij een dekkingsgraad boven de 100 procent heeft het meer geld in kas dan nodig en mogen de pensioenen worden verhoogd als het overschot voldoende is.
Hogere rente
Die schijnbare tegenstrijdigheid van minder geld en toch financieel gezonder zijn is het gevolg van de rol die de rente speelt. Aan de ene kant beleggen pensioenfondsen veel geld in staats- en andere leningen. En de koers van die obligaties stijgt als de rente daalt. Nu daalt de rente al jaren, dus de fondsen zagen hun obligatieportefeuille jaarlijks met miljarden in waarde stijgen.
De afgelopen maanden is de rente echter gestegen. Dat betekent dat de obligatieportefeuille minder waard is. En die daling is de oorzaak van de negatieve rendementen. Pensioenfondsen beleggen ook in aandelen en vastgoed en dƔƔr verdienden ze wel op. Maar die winst woog niet op tegen het verlies op de leningenportefeuille.
Dat is echter maar een deel van het verhaal. Aan de kant van de balans waar de bezittingen staan, heeft de stijgende rente een negatieve invloed. Aan de andere zijde van de balans, waar de verplichtingen staan, pakt de hogere rente juist gunstig uit.
Een verhoging van de pensioenen komt in zicht als deze trend doorzet
Hoe hoger de rente, hoe minder geld pensioenfondsen in kas hoeven te houden om de huidige en toekomstige pensioenen te kunnen uitbetalen. En dat scheelt aanzienlijk. Het ABP moest in december, toen de rente op 0,2 procent stond, 530 miljard euro in kas hebben. Inmiddels is de relevante rente gestegen tot 0,5 procent. Dat betekent dat het ABP ānog maarā 497 miljard euro in kas hoeft te hebben.
Per saldo is die daling van het vermogen dat ze moeten aanhouden groter dan de daling van het vermogen dat ze daadwerkelijk bezitten. Dus zijn de pensioenfondsen financieel gezonder.
Dat is belangrijk, omdat veel fondsen nu in de gevarenzone zitten. Volgens de wet moet een pensioenfonds korten als de dekkingsgraad onder de 100 procent zit. Wouter Koolmees, de minister die over pensioenen gaat, heeft die grens tijdelijk verlaagd naar 90 procent. Door de hogere rente stijgen de dekkingsgraden van de vier grootste fondsen, ABP, PFZW, PMT en PME, tot bijna of zelfs iets boven de 100 procent. Een verhoging van de pensioenen komt zelfs in zicht als deze trend doorzet.
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de toekomst van onze pensioenen. Er werd zelfs een nieuw stelsel opgetuigd. Wat betekent dit voor jou? Kijk de video hieronder om te horen hoe het zit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Saskia kwam met niets uit scheiding: āKon binnen jaar auto van 15.000 euro kopenā
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week ƩƩn euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.ā -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioenā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
Geldflaters
Ruby's auto werd twee keer weggesleept: āKon ik weer naar dat depot om 400 euro te betalenā
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiƫle gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Ruby Eleonora (39), die 800 euro kwijt was omdat ze met parkeren niet goed had opgelet, tot twee keer toe. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen. -
PREMIUM
Op je 40ste met pensioen? Het kan volgens Fire-aanhangers: āZó lang doorwerken, dat weiger ikā
Vroeg stoppen met werken? Als je bewuster en slimmer met je geld omgaat, kan het. Dat zeggen aanhangers van Fire, een levensfilosofie uit Amerika en Canada die aan populariteit wint in Nederland. ,,Pas op mijn 70ste met pensioen? Dat weiger ik.āā
-
1
Dermatoloog Soe Janssens: āZonnebrandcrĆØme kan echt ónmogelijk je huidcellen aantastenā
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrĆØmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crĆØmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
PREMIUM
Wanneer is een doorlopende reisverzekering goedkoper? Deze vuistregel kun je hanteren
We hopen natuurlijk op een zorgeloze en coronavrije zomervakantie, zonder mondkapjes, PCR-test en reisannuleringen. Maar wat als je toch ziek wordt, of een ongeluk krijgt in het buitenland? Vijf dilemmaās over reisverzekeringen. -
1
Gevoelige verliezen cryptovaluta: āDie 20 procent rente is natuurlijk te mooi om waar te zijnā
Het was gooi- en smijtwerk op de cryptomarkt deze week. Bitcoin en andere cryptomunten leden gevoelige koersverliezen. Beleggers zagen de waarde van hun beleggingen met miljarden dalen.