Prijzen supermarkten fors hoger: Aldi in trek, A-merken uit de gratie
De prijzen van de dagelijkse boodschappen in de supermarkt zijn het laatste halfjaar ruim 11 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau GfK. Nederlanders kopen nu massaal huismerken en gaan vaker naar goedkopere supermarkten. De slager en de visboer zijn uit de gratie.
De onderzoekers van GfK doen maandelijks boodschappen. Eind augustus betaalden ze voor een winkelwagentje met 55 basislevensmiddelen - van brood, fruit, melk en kaas tot hagelslag, wijn en tandpasta - precies 100 euro.
Deze maand moesten ze voor hetzelfde karretje 111,30 euro afrekenen. ,,Consumenten zijn in ruim een halfjaar tijd 11,3 procent duurder uit’’, zegt Norman Buysse, directeur retail bij GfK.
15 euro per week
Sinds de jaarwisseling stegen de prijzen het hardst. Voor het wagentje met 55 basisproducten moest bij de kassa mede vanwege de Oekraïne-oorlog 7 euro meer worden afgerekend. Buysse spreekt van een forse toename.
,,Een gemiddeld gezin met twee kinderen doet jaarlijks voor 7000 tot 8000 euro aan boodschappen. Dat betekent dat huishoudens al snel een kleine 800 euro duurder uit zijn, zo’n 15 euro per week.’’
Huismerken winnen terrein
De schade is nog groter nu boodschappen de eerste helft van 2021 ook al 4 tot 5 procent duurder werden. Nu ook energie en benzine peperduur zijn, passen Nederlanders hun koopgedrag aan in de supermarkt. Zo hebben huismerken terrein gewonnen, laat GfK’s consumentenpanel van 10.000 huishoudens zien.
Het marktaandeel van huismerken groeide sinds begin dit jaar met 6 procent. De omzet van A-merken daalde juist met 5 procent. Lage inkomens (onder de 2100 euro per maand) stapten het meest over op huismerken.
Een andere trend is dat we veel vaker bij ‘goedkope’ supermarkten boodschappen doen: Aldi, Boni, Lidl, Dirk en Nettorama. Het marktaandeel van deze discountsupers steeg met 3 procent.
De groei gaat echter niet ten koste van het aantal bezoekjes aan andere supermarkten als Albert Heijn of Jumbo. ,,Nederlanders bezoeken nu vaker verschillende supermarkten, op zoek naar aanbiedingen.’’ Opvallend is dat met name hoge inkomens vaker naar Aldi en Lidl gaan. Minima deden dat al langer.
De slager, de groenteboer en de visspeciaalzaak hebben het ondertussen moeilijk. Vergeleken met de coronatijd, toen de horeca dicht was en speciaalzaken enorm goed boerden, is de daling in omzet groot.
Poll
Doe je anders boodschappen nu de prijzen zo gestegen zijn?
-
Ja, ik koop meer huismerken en let nóg beter op aanbiedingen (24%)
-
Ja, ik ga vaker naar Aldi, Dirk of Lidl (13%)
-
Ja, combinatie van antwoord 1 en 2 (39%)
-
Nee, ik laad mijn wagentje even vol als altijd (24%)
Boekten viswinkels in maart vorig jaar nog een omzetplus van 30 procent ten tijde van corona, in maart dit jaar zijn hun verkopen ingezakt met zo’n 24 procent. Bakkers, kaaswinkels en markten houden voorlopig wel verrassend goed stand, zij weten hun extra corona-omzetten van vorig jaar goed vast te houden.
Nederlanders pessimistischer
Eerder becijferde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat boodschappen afgelopen drie maanden ruim 6 procent duurder zijn geworden. De totale inflatie kwam uit op bijna 10 procent, de hoogste sinds 1976. Ondertussen zijn Nederlanders steeds pessimistischer over de economie. Niet eerder kelderde het consumentenvertrouwen zo hard als afgelopen maand, meldde het CBS donderdag.
Worden boodschappen iedere maand duurder? Wij namen de proef op de som en gingen drie keer verspreid over een paar maanden boodschappen doen bij drie supermarkten. Je leest hier de uitkomst en in onderstaande video zie je hoe we te werk gingen.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De inflatie schiet omhoog en koopkracht omlaag: wat betekent dit eigenlijk?
De koopkracht schiet omlaag en de inflatie juist omhoog. Hoe zit dat nou precies? -
Met video
Prijzen hetzelfde, maar verpakking is stiekem kleiner: ‘Klanten voelen zich bedonderd’
Fabrikanten verkleinen stiekem hun verpakking om zo prijsverhogingen te maskeren. Krimpflatie is een oude truc die weer van stal gehaald wordt, vaak tot ergernis van de klanten. Merkendeskundige Kist waarschuwt: ,,Het is sluw en klanten voelen zich bedonderd.’’ -
PREMIUM
Gek van die stijgende prijzen? Het wordt nóg erger: ook deze dingen worden duurder
Even tanken, boodschappen doen of de energierekening betalen? Dan kan de rekening flink tegenvallen, want alles wordt duurder. Ook producten waarvan je dat misschien niet meteen verwacht. Waarom stijgen die prijzen óók mee? -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
De valkuilen van online uitverkoop: ‘Zoom altijd in op de naden’
Veel online kledingwinkels hebben uitverkoop. Maar wie online shopt, betreedt een mijnenveld vol slimme verkooptrucs en ongeschreven wetten. Worstel jij met miskopen en moet je vaak pakjes retourneren? Dan helpen deze tips je de typische valkuilen te vermijden.
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
3
Het geld vliegt eruit tijdens de vakantie, maar met deze tips houd je wat over
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: meer maand dan geld. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren?
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJohann Janssen
Johann Janssen
Wim Baardse
Jo Heer de
Kenneth Tharmaratnam