Steven (40) werkt vanuit Mexico maar bouwt geen pensioen op: 'Ik ben een naïeve sukkel’
Digital NomadsWerken vanaf een tropisch eiland, met laptop én cocktail voor de grijp: nu we dankzij corona steeds meer locatie-onafhankelijk werken, zet de trend van leven als een ‘digitale nomade’ stevig door. Maar is het echt zo idyllisch als het, op een regen overgoten dag in Nederland, lijkt? Hoe pakken digital nomads het aan? En hoe regelen zij het financieel? Deze week: Steven van Beek (40) over de liefde en de financiële onzekerheden van een digitale nomade.
Je bent digitale nomade geworden door de liefde. Vertel.
Steven: ,,Vlak voor corona was ik op vakantie in Mexico waar ik de liefde van mijn leven vond in een Mexicaanse dame. Het was in Yucatan, waar ik haar op het strand als een ware casanova versierde. Haha, nee hoor, in zee raakten we in gesprek. Ik durfde haar te vragen ‘s avonds wat met me te drinken.
De pandemie nam de wereld over, ik kwam net als iedereen thuis te zitten zonder vrienden. Zij bleef over. Via Zoom werden we verliefd. Begin augustus besloot ik haar op te zoeken. Vier weken werd een jaar. We zijn samen gaan reizen, verkenden onder meer Mexico en Costa Rica, we hebben al hele mooie dingen gedaan en gezien samen. Inmiddels heb ik mijn huis in Breda opgezegd en zitten we nu in haar huisje in Mexico-Stad.”
Hoe deed je dat met je werk?
,,Ik schreef voor een krant in Breda. Maar hoe kan ik over Breda schrijven als ik op een ander continent zit? Gelukkig heb ik meerdere Nederlandse opdrachtgevers binnen gehengeld voor wie ik als tekstschrijver werk, zoals een zorginstelling, een lampenfabriek, heel diverse klanten.”
Het gekke is: toen ik mijn huis kwijt was en al mijn meubels verkocht had, gaf mij dat een heerlijk gevoel
Vond je dat niet spannend?
,,Ja best wel. Ik was wel freelancer maar mijn belangrijkste inkomsten waren inderdaad in één keer weg. Een financiële buffer heb ik nauwelijks. Ik ben met 2000 euro op de bank vertrokken. Geld kan me angst inboezemen. Het gekke is: toen ik mijn huis kwijt was en al mijn meubels verkocht had, gaf mij dat een heerlijk gevoel. Maar dat inkomstenplaatje vind ik nog steeds super eng. Heb ik wel genoeg? Krijg ik wel genoeg? Wat gebeurt er als ik mijn been breek?”
Ben je wel verzekerd?
,,Ik ben in feite nog toerist, heb een toeristenvisum en een Nederlandse zorgverzekering, dus dat komt wel goed.”
Was er een moment waarop je dacht: is dit wel verstandig?
,,Januari vorig jaar, midden in corona was het qua werk zo rustig dat ik fulltime ontzettend slecht betaalde schrijfopdrachten aannam van vijf euro per tekst. Dan ving ik 500 euro per maand. Maar het goede daarvan was dat het me daadkracht gaf. Ik dacht: ik kan bij de pakken neer gaan zitten omdat het werk er niet is óf ik kan gewoon van 9 tot 5 mijn vak uitoefenen. En dat deed ik. Naast die goedkope opdrachten schreef ik mijn website-blog waar een donatieknop op zit. En het mooiste: ik schreef in drie maanden tijd een roman die ik via mijn website aanbied.”
Als ik terugkijk heb ik altijd aan lopen klooien en komt het altijd goed. Dat vertrouwen is er inmiddels
Hoe ziet je financiële leven er nu uit?
,,Ik werk toe naar een buffer van ongeveer 3000 euro, dat vind ik geruststellend om te hebben. Ik ben geen big spender en nu mijn huur weg is, scheelt dat toch 1000 euro per maand. Cafés en restaurants zijn hier spotgoedkoop maar voor boodschappen betaal je ongeveer hetzelfde als in Nederland. Onderweg gaan we altijd voor de aanbiedingen op Airbnb of in een tent of hostel en de huur van haar huisje is slechts 400 euro. We splitsen alles.
Als ik net iets meer inkomsten dan uitgaven heb, ben ik tevreden. En het komt ook altijd goed met mij. Inmiddels heb ik veertig jaar levenservaring. Als ik terugkijk heb ik altijd aan lopen klooien en komt het altijd goed. Dat vertrouwen is er inmiddels.”
Waarom bouw je geen pensioen op?
,,Het moet, ik wil het gaan doen, ik vind het eng dat ik het niet doe, ik ben een naïeve sukkel. Vorig jaar kreeg ik een erfenisje: een plusje in plaats van een redding, maar toch. Dat moet ik eigenlijk gaan inzetten om pensioen te laten groeien.”
Is je vriendin net zoals jij?
,,Ja. Zij heeft een eigen praktijk als alternatief therapeute, zij werkt ook via Zoom met klanten dus ze kan overal vandaan werken. En ze is ook totaal geen luxe popje en leeft met de dag.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Digital Nomads
Shamira (30) reist overal naar toe en neemt poes Saartje gewoon mee in de camper
Werken vanaf een tropisch eiland, met laptop én cocktail voor de grijp: nu we dankzij corona steeds meer locatie-onafhankelijk werken, zet de trend van leven als een ‘digitale nomade’ stevig door. Maar is het echt zo idyllisch als het ons, op een regenovergoten dag in Nederland, lijkt? Hoe pakken digital nomads het aan? En hoe regelen zij het financieel? Deze week: Shamira van Veenendaal (30) die sinds een paar jaar met vriend Niels én poes Saartje met de camper een reizend bestaan heeft. -
PREMIUM
Staatsloterij weet nog niet wie winnaar van 30 miljoen is: ‘Mensen moeten het vaak even laten bezinken’
Van de ene op de andere dag multimiljonair worden. De kans is groot dat het een Amersfoorter was die dit weekend een flink gat in de lucht sprong. Het winnende lot met een waarde van maar liefst 30 miljoen euro werd namelijk in de Amersfoortse wijk Vathorst verkocht. Maar wat doet zo’n megagrote geldprijs eigenlijk met je? -
digital nomads
Angela (46) zeilt al drie jaar de wereld over, en krijgt daarvoor betaald: ‘Breng boten van A naar B’
Werken vanaf een tropisch eiland, met laptop én cocktail voor de grijp: nu we dankzij corona steeds meer locatie-onafhankelijk werken, zet de trend van leven als een ‘digitale nomade’ stevig door. Maar is het echt zo idyllisch als het ons, op een regenovergoten dag in Nederland, lijkt? Hoe pakken digital nomads het aan? En hoe regelen zij het financieel? Deze week: Angela Brandsma (46) die sinds drie jaar over de hele wereld zeilend leeft en werkt. -
PREMIUM
Is goud een goede investering in tijden van inflatie?
In tijden van crises wordt goud beschouwd als veilige haven. Maar is dat wel helemaal terecht? En wat maakt het edelmetaal zo aantrekkelijk voor beleggers en consumenten? -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ineke is bewust met geld: ‘Moet ik 5,02 euro betalen, doe ik dat cash, voor 4,48 gebruik ik mijn pinpas’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ooit verkocht Ineke haar auto om winterjassen te kunnen kopen. Maar als ze nu met haar zoon uit eten gaat, let ze niet op geld. ‘Hij verdient het.’