Thuiszorgmedewerker betaalt meer voor aanvullende verzekering dan Shell-medewerker, maar minister kan niets doen
Vanaf volgend jaar vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering, maar op de aanvullende pakketten wordt de groepskorting nog wel gegeven. En de verschillen zijn fors, blijkt uit onderzoek van Independer.
Zes op de tien Nederlanders hebben nu nog een collectiviteitskorting op zijn basisverzekering via zijn werkgever of vereniging. De minister besloot jaren geleden om de korting af te bouwen van 10 naar 5 procent en te schrappen per 2023. De belangrijkste reden: het is vaak een ‘sigaar uit eigen doos’.
De zorgpremie gaat eerst omhoog voor iedereen en vervolgens krijgt een groep verzekerden dit terug alsof het een korting is. Daarmee financiert de ene groep verzekerden in feite de korting voor de andere groep. En dus gaat er een streep door. Dit betekent dat iedereen met een collectieve zorgverzekering volgend jaar minimaal zes tientjes op jaarbasis aan korting kwijtraakt en dat komt bovenop de forse premiestijging voor 2023.
De collectiviteitskorting op het aanvullende verzekeringspakket heeft de minister niet aan banden kunnen leggen, want die verzekering valt in tegenstelling tot de basisverzekering niet onder de Zorgverzekeringswet. Die kortingen bestaan dan ook nog gewoon in 2023 en de premieverschillen kunnen aardig oplopen, zo valt Independer op.
30 procent bij Shell
Ter illustratie: een Shell-medewerker die via Zilveren Kruis een basisverzekering (Basis Zeker) en een aanvullend pakket 3 sterren en een aanvullende tandartsverzekering 2 sterren afsluit, betaalt volgend jaar 181,10 euro per maand (30 procent korting op de aanvullende verzekeringen). Iemand uit de thuiszorg betaalt voor precies hetzelfde pakket vanaf 1 januari 193,45 procent (10 procent korting op de aanvullende verzekeringen). Het verschil is 148,20 euro per jaar.
Of: een medewerker bij Ahold betaal via VGZ 205,78 euro per maand voor een basisverzekering met het hoogste aanvullende pakket (Best) en daarbij de aanvullende tandartsverzekering met 500 euro dekking (Tand Beter). De Ahold medewerker krijgt 25 procent korting op aanvullende en 10 procent korting op de tandverzekering. Iemand in de thuiszorg betaalt voor dezelfde verzekering 215,96 per maand euro (10 procent korting op beiden). Dat is een verschil op jaarbasis van 122,16 euro.
Niet alleen zijn er flinke verschillen in kortingen, maar ook de dekking van de aanvullende pakketten loopt uiteen. Zo kunnen sommige verzekerden via hun werkgever extra fysio behandelingen krijgen tegen dezelfde of lagere prijs dan iemand die helemaal niet collectief verzekerd is.
Onwenselijk
Onwenselijk en onoverzichtelijk, vindt Independer-zorgexpert Mirjam Prins. ,,Uiteindelijk wordt alles betaald uit dezelfde pot en zou dus een medewerker van Thuiszorg de rekening betalen voor Shell. Daar wilde de minister van Volksgezondheid nu juist vanaf door de collectiviteit op de basisverzekering af te schaffen.”
Het valt vergelijker Geld.nl vooral op dat werkgevers of verenigingen meer extra’s bieden in de aanvullende pakketten. Zo kunnen sommige verzekerden via hun werkgever uitgebreidere dekkingen in hun aanvullende verzekeringen krijgen of een (hoger) budget voor zoiets als preventie of mindfulness.
Toch zijn de groepskortingen niet nieuw en ook niet per se hoger dan voorgaande jaren, aldus zorgspecialist Amanda Bulthuis. Tegelijkertijd zegt ze: ,,Je kunt je natuurlijk wel afvragen hoe wenselijk of eerlijk het is dat medewerkers van Shell en KLM veel meer korting krijgen dan thuiszorgmedewerkers of leraren.”
Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot heeft daar ook zo zijn vraagtekens bij. ,,Omdat kantoorpersoneel van Shell mogelijk minder snel een beroep doet op fysiobehandelingen dan een thuiszorgmedewerker terwijl die laatste groep dat misschien wel harder nodig heeft", merkt hij op.
Niet verboden
Toch benadrukt de hoogleraar dat het niet verboden is om collectiviteitskortingen op de aanvullende verzekeringen te geven. ,,Voor zorgverzekeraars kan het een manier zijn om nieuwe groepen verzekerden aan zich te binden. En voor verzekerden kan een korting interessant zijn, maar het blijft lastig om het aanbod van de werkgever of een vereniging te vergelijken met een andere verzekeraar.”
De verschillen in korting wordt mede bepaald hoe groot een werkgever is, laat VGZ weten. ,,Moet je 1000 mensen verzekeren of 5000, dat heeft effect op korting. En we kijken ook met werkgevers en ledenorganisaties naar een goede dekking voor hun doelgroep”, legt Dorien de Landtsheer van VGZ de verschillen uit.
Zo werkt het ook bij Zilveren Kruis, laat woordvoerster Kim Libosan weten. De zorgverzekeraar heeft voor vijftien verschillende sectoren een collectieve verzekering die zijn afgestemd op de betreffende werkgevers of groepen zoals patiëntenorganisaties.
Onregelmatige diensten
,,Zo bieden we sectoren waar veel onregelmatige diensten gedraaid worden, zoals de zorg en industrie, een vergoeding voor een slaapbril of een slaapcursus. In de vervoerssector bieden we een vergoeding voor een training omgaan met agressie of begeleiding in welke voeding past bij nachtdiensten”, legt Libosan uit. En ook voor ouderen en patiënten bieden ze collectiviteiten met extra services en vergoedingen. ,,Zoals extra vergoedingen om langer vitaal te blijven voor ouderen in de collectiviteit van KBO-PCOB en een vergoeding van cursussen van de Diabetes School voor verzekerden in de collectiviteit met de Diabetesvereniging.”
Dat het oneerlijk is dat er zulke verschillen bestaan tussen werkgevers en verenigingen, zien de zorgverzekeraars anders. De Landtsheer: ,,Het gaat hier om de kortingen op aanvullende verzekeringen, waarbij de premies veel lager liggen dan bij de basisverzekering. Als een aanvullend pakket 7 euro per maand bedraagt en de korting is 10 procent dan heb je het op maandbasis over misschien 0,70 euro. Op grote groepen gaat het om flinke bedragen maar voor een individu blijft het premieverschil beperkt.”
Voor verzekerden die een collectief aanbod hebben liggen van hun werkgever en alleen een basisverzekering nodig hebben, kan het goed zijn om te kijken of dat wel de beste keuze is, benadrukken zorgvergelijkers Independer en Geld.nl. ,,Werkgevers hebben vaak met een (soms twee of drie) verzekeraars een collectief contract en het kan zomaar zo zijn dat andere zorgverzekeraars dus een beter passende zorgverzekering bieden en je alsnog beter af bent elders", aldus zorgspecialist Amanda Bulthuis van Geld.nl.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Ik constateer meteen een levensgroot probleem: de volmacht geldt zolang de vrouw leeft
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een man zijn huis verkopen, maar zijn vrouw is onvindbaar. -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMGeld & Geluk
Inez en Greg kochten boerderijtje in Frankrijk: ‘Mochten het voor 23.000 euro hebben’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inez is van de cijfertjes, Greg niet. Ze laten hun Franse boerderijtje opknappen: ‘Ik mocht het hebben voor de helft van de vraagprijs, 23.000 euro.’ -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Leidt minder leefgeld tot geldzorgen bij Oekraïense vluchtelingen?
Oekraïense vluchtelingen krijgen sinds deze maand minder geld van de overheid voor persoonlijke uitgaven. Of dat tot financiële zorgen leidt bij Oekraïners? ,,Wie drie dagen per week werkt tegen het minimumloon, verdient meer dan het leefgeld.’’Waddinxveen, Montfoort, Zuidplas, Oudewater, Gouda, Nieuwkoop, Bodegraven, Alphen aan den Rijn, De Ronde Venen, Kaag, Woerden, Krimpenerwaard
-
met Video
Grootste ergernis over kattenvoer Whiskas: opeens 44 procent duurder
Minder in de verpakking stoppen, maar niet de prijs verlagen. Krimpflatie heet dat. Kijkers van tv-programma Radar mochten stemmen welke fabrikant het het meest bont heeft gemaakt. De winnaar van de verkiezing ‘Wie heeft de kleinste?’ werd Whiskas 7+. De prijs van dit kattenvoer steeg stiekem met maar liefst 44 procent. -
-
-
Besparen op je zorgverzekering; dit is waar je op moet letten
Naar verwachting kiest een recordaantal Nederlanders dit jaar voor een andere zorgverzekeraar. In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: hoe kun je besparen en waar moet je op letten? -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’