Verplichte buffers vervallen en daardoor is er straks een grotere kans op een hoger pensioen
Het nieuwe pensioenstelsel, dat naar verwachting in 2027 van start gaat, doet wat het belooft. De kans op hogere pensioenen is veel groter dan het risico van een lager pensioen.
Dat blijkt uit berekeningen gemaakt door pensioendenktank Netspar. Juist de belofte dat pensioenen sneller kunnen stijgen in het nieuwe pensioenstelsel, is een belangrijk argument om over te stappen op een nieuw stelsel. In het huidige stelsel moeten pensioenfondsen eerst grote buffers opbouwen voor de uitkeringen mogen worden verhoogd.
,,De belofte kan worden waargemaaktāā, zegt Theo Nijman, hoogleraar aan Tilburg University en een van de opstellers van het rapport met de berekeningen. ,,Fondsen hebben veel ruimte om het nieuwe contract in te vullen. Bij de doorgerekende variant is de kans 50 procent dat het pensioen met meer dan 1 procent stijgt in enig jaar. De kans dat het daalt met meer dan 1 procent is 20 procent.āā
Pensioenfondsen hoeven in het nieuwe pensioenstelsel niet langer een buffervermogen te hebben
Niet langer een buffervermogen
In het nieuwe pensioenstelsel, dat naar verwachting in 2027 van start gaat, zijn de pensioenen niet langer gegarandeerd. Pensioenfondsen hoeven dan niet langer een buffervermogen te hebben om die uitkeringen nu en in de toekomst te kunnen betalen.
Dat betekent dat de fondsen rendementen op hun beleggingen direct kunnen uitkeren. Als het goed gaat met de rendementen, worden de pensioenen verhoogd, als het tegenzit verlaagd.
De beleggingen van pensioenfondsen leveren vaker een positief dan een negatief rendement, vandaar dat de kans op stijgende pensioenen groter is. Ook de verdeling van beleggingen over aandelen en obligaties is van belang. Hoe meer aandelen, hoe hoger de rendementen, maar ook hoe hoger de risicoās. Dat betekent dat de verhogingen groter zijn, maar de kans op korten ook.
Als een fonds bij de overgang een dekkingsgraad van 95 procent heeft, hoeft het niet te korten. Het kan ervoor kiezen de uitkering op peil te houden
Pensioenen extra verhogen
Netspar is er bij de berekeningen van uitgegaan dat de dekkingsgraad van het pensioenfonds 100 procent is op het moment dat het fonds overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel. De waarde van de opgebouwde pensioenen en aanspraken blijft bij die transitie behouden. Veel fondsen zitten inmiddels al boven die 100 procent. Dat betekent dat ze straks de pensioenen extra kunnen verhogen.
Maar er zijn ook fondsen die onder de 100 procent zitten. Die lopen het risico dat ze pensioenen moeten korten bij een overstap naar het nieuwe stelsel. Daar heeft het rapport ook goed nieuws voor. ,,Als een fonds bij de overgang een dekkingsgraad van 95 procent heeft, hoeft het niet te korten. Het kan ervoor kiezen de uitkering op peil te houden. Dan heb je tien jaar lang een hogere uitkering en daarna een lagere. De kans op korting op latere leeftijd is dan wel groterāā, zegt Nijman.
Als de beleggingen verlieslatend zijn, moet een pensioenfonds die tegenvaller verrekenen met de pensioenen. Dat kan door alle verliezen in ƩƩn keer te nemen. Dat leidt tot flinke jaarlijkse aanpassingen van het pensioen.
De vraag is of deelnemers daarop zitten te wachten. Het fonds heeft ook de mogelijkheid de tegenvaller over tien jaar uit te smeren. Dat verkleint de pijn per jaar. Bovendien is er de kans dat de beleggingen in die periode weer positieve rendementen laten zien. Dan wordt het verlies ingelopen en kan de korting van tafel.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Gepensioneerden zijn enige groep die er komende jaren in koopkracht op achteruitgaat
Gepensioneerden zijn de enige groep die er de komende jaren in koopkracht op achteruitgaat. Vooral de hoge inflatie hakt er stevig in. Dat leidt tot boosheid bij senioren. -
PREMIUM
Jongeren krijgen tips over beleggen: āHet is zorgelijk als je rijk wil worden met cryptoā
Aangemoedigd door āfinfluencersā handelen jongeren steeds vaker in crypto. De Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM) waarschuwt voor de gevaren en legt het verschil tussen beleggen en speculeren uit in gastlessen op het mbo. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee Ć drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Geldflaters
Paul verloor een ton toen de beurs crashte: āInmiddels ben ik door de wol geverfdā
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiƫle gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Paul van Beek (60) die een ton in een week verloor toen de beurs in 2008 crashte.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Karin (61) heeft nauwelijks pensioen opgebouwd: āKrijg straks 30 euro, brutoā
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Karin zal het vooral moeten doen met AOW en spaart daarom voor een buffer. āMijn winterschoenen heb ik voor 25 euro op de kop getikt bij Scapino.ā -
Voor werk verhuizen naar CuraƧao of Aruba: āOnthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaatā
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, CuraƧao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniƫl van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Geldflaters
Ruud wilde snel (en fout) geld verdienen en bleef met een schuld zitten van 15.000 euro
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiƫle gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Ruud Jansen (34), die wilde oplichten maar zelf werd opgelicht en zo met 15.000 euro schuld kwam te zitten.