Volledig scherm
Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, is gefrustreerd. © Raphael Drent

Baas Dikke Van Dale boycot verkiezingen West Betuwe om spelfout

updateHoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale weigert zijn stem uit te brengen bij de herindelingsverkiezingen voor West Betuwe. Reden: die naam zonder koppelteken kan écht niet.

De taalpurist, tevens ‘gelegenheidskoppeltekenactivist’ en inwoner van Varik, ventileerde zijn frustratie op Twitter. 

Hij ergert zich aan het gebrek aan taalkundig inzicht bij een schijnbaar ‘onnadenkende ambtenaar'. 

,,Deze situatie zorgt voor een lastig probleem voor burgers", aldus Den Boon. ,,Ben je nu West Betuwenaar, inwoner van West Betuwe? Ze worden hoe dan ook verplicht een spelfout te maken.”

Overtreding

En dan is de aanstaande gemeente ook nog eens in overtreding. De Spellingwet  - stammend uit 2006 - stelt dat overheidsinstellingen de regels van de Nederlandse taal moet volgen zoals opgesteld door de Nederlandse Taalunie. ,,Dat geldt dus niet voor u als journalist of voor mij als tekstschrijver, maar wel voor ambtenaren”, verduidelijkt Den Boon. De kans op strafrechtelijke vervolging voor dit vergrijp acht hij, ondanks zijn frustratie, nihil. 

Zelfgekozen naam

Burgemeester Jos Staatsen van Geldermalsen meent dat er niets aan de hand is. ,,Meneer Den Boon kan gerust gaan stemmen, want deze spelling is wel correct.” 

West Betuwe heeft geen koppelteken nodig, omdat het een zelfgekozen naam is, hebben taalwetenschappers Staatsen verzekerd. ,,Net zoals dubbele achternamen niet altijd een streepje hebben’', vult zijn woordvoerder aan. Alleen in geografische samenstellingen is het streepje verplicht. Staatsen: ,,Dit past wel bij de eigenzinnige gemeente die we willen zijn.’'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland