Volledig scherm
© William Hoogteyling

Coalitie West Betuwe staat in startblokken

GELDERMALSEN - West Betuwe heeft spoedig een college. Dat is de stellige overtuiging  van Ed Goossens, de fractievoorzitter van Dorpsbelangen, de grootste partij in de nieuw gevormde gemeente.

,,Dinsdag 29 januari ligt er een akkoord en kunnen ook de wethouders beëdigd worden’’, zegt Goossens. De beoogde coalitie bestaat uit zijn partij, de SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe. Samen zijn ze goed voor 16 van de 31 zetels.

Struikelblokken

West Betuwe bestaat sinds 1 januari van dit jaar en is gevormd door de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. De gemeenteraad komt bijeen in het gemeentehuis in Geldermalsen.

De vorming van een coalitie kent nogal wat struikelblokken. In eerste instantie zocht Dorpsbelangen de SGP op. De twee partijen werken al jaren in Geldermalsen samen in een college. De zondagsrust bleek echter een belemmering: de staatkundig-gereformeerden wilden net als vorige keer in het colleprogramma opnemen dat de komende jaren geen sprake zou zijn van winkelopenstelling op zondag. 

Daarop zochten de coalitiepartners die overbleven de samenwerking met GroenLinks. Uiteindelijk stapte die samen met het CDA uit de onderhandelingen: de twee partijen vonden het onverteerbaar dat er in het programma zou worden afgesproken dat er geen nieuwe windmolens komen naast de veertien geplande bij Deil. Daarop kwam de SGP weer in beeld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland