Volledig scherm
De Plantage in 2015. © Raphael Drent

Deze nieuwbouwwijk in Meteren krijgt een archeologisch park

METEREN - Een archeologisch park in een nieuwbouwwijk. Die plannen heeft de gemeente Geldermalsen bij De Plantage in Meteren.

Om dat mogelijk te maken laat de aannemer een stuk grond aan de Rijksstraatweg en Blankertseweg volgens afspraak ongemoeid bij het bouwrijp maken van het terrein waar het tweede deel van de wijk moet verrijzen. Hier zijn acht jaar geleden de funderingen gevonden van de historische landhuizen Meteren en Blanckenstijn (16e en 18e eeuw).

Het eerste deel van de tweede bouwfase, waarin 320 woningen gebouwd worden, neemt zes jaar in beslag. Dat geeft op het gemeentehuis nog even de tijd om na te denken over de vorm van het park. Echt spectaculair zal dat overigens niet worden. 

Laanbomen

,,Dan moet je denken aan padenstructuren. Verwijzingen waar destijds de muren hebben gestaan’’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Aangevuld met foto's die duidelijk maken hoe het er in die tijd heeft uitgezien.’’

Moderne versies van de verdwenen landhuizen keren wel terug op de Plantage. ,,Het park sluit aan op de bouwkavels tussen de 1.000 en 2.000 vierkante meter met landhuizen en grote tuinen’’, weet de woordvoerder. ,,Er komen lanen met laanbomen. Die hebben er vroeger ook gestaan.’’

Modderkruiper

Naast de landhuizen is niet alleen ruimte voor het archeologische park, in februari werd ook 2,5 hectare ingericht voor de modderkruiper. Het visje dat vooral 's nachts op de bodem van watergangen naar voedsel zoekt en zich overdag schuilhoudt in de modder, staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten en werd vorig jaar november elders op de Plantage aangetroffen. Daarna moesten de zeldzame visjes eerst gevangen en verhuisd worden, voordat de aannemer aan de slag kon. 

De nieuwe woonomgeving voor de modderkruiper wordt gecombineerd met een struingebied voor de bewoners van de Plantage. Er staan ook 55 cultuurhistorische fruitbomen, die in het voorjaar zijn geplant door leerlingen van de Meester Aafjesschool in Meteren.

Volledig scherm
De modderkruiper staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten en werd vorig jaar november elders op de Plantage aangetroffen. © gratis

Tegelijk met de koopwoningen in fase 2 realiseert woningcorporatie Kleurrijk Wonen ook 50 sociale huurwoningen, waarvan er 35 in 2019 en 2020 opgeleverd moeten worden. Alle woningen in de tweede fase van de Plantage worden gebouwd zonder gasaansluitingen. De eerste fase van de Plantage is nu vrijwel afgerond als de laatste woningen in het najaar in de verkoop gaan, staan er ruim 400 huizen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland