Volledig scherm
Annemiek Schrijver en Ebis Wassenaar © KRO-NCRV

Ebi Wassenaar staat steeds gereserveerder tegenover dader moordaanslag

RHENOY - Dominee Ebi Wassenaar rekent het de man die haar in november vorig jaar in de kerk in Rhenoy neersloeg steeds nadrukkelijker aan wat hij haar heeft aangedaan.

Quote

Vrienden van me zeiden daarna tegen me: nu besef je pas hoe gehandi­capt je bent

,,Ik vergeef het hem. Maar ik reken het hem wel aan. Dat is de laatste maanden heftiger geworden, nu ik thuis ben. Hij heeft de verantwoordelijkheid die hij had voor andere mensen zo ingevuld. Dat neem ik hem wel kwalijk'',  zegt ze in een interview met Annemiek Schrijver voor het programma De Verwondering. Het programma is aankomende zondag om 08.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Ze zegt in het interview dat ze gereserveerder tegen de man staat dan in het begin. ,,Tijdens de eerste rechtszitting had ik zo met hem te doen. Maar ik realiseer me steeds meer: hij heeft het wél gedaan.’’ Na een lange periode van revalidatie kwam Wassenaar op 13 april thuis. ,,Vrienden van me zeiden daarna tegen me: nu besef je pas hoe gehandicapt je bent. En dat klopt. Ik kan niet zelfstandig lopen of zelfstandig opstaan. Ik heb eigenlijk 24 uur per dag iemand bij me nodig.’’ Wel kan ze nog goed spreken ,, Het denkvermogen ook nog. Daar ben ik heel blij mee. Mijn identiteit is -voor zover ik dat kan beoordelen - hetzelfde gebleven'

Verlamd

Wassenaar raakte halfzijdig verlamd na een zware mishandeling op 21 november vorig jaar. Ze werd zwaar gewond gevonden op de vloer van haar kerk. Ze was daar vanwege een afspraak met een pianostemmer uit Tricht. Die man werd later die dag - ook ernstig gewond - gevonden in Wadenoijen. Na enig onderzoek werd de pianostemmer, Wijnand B, aangemerkt als enige verdachte in de zaak. Ook hij is er fysiek nog altijd slecht aan toe.

De man zegt zich niets te herinneren van het incident. Uit onderzoek bleek echter dat hij online zocht naar ‘Moord met hamer’.  De man zou iemand willen vermoorden om opgenomen te worden. Op 13 november gaat de zaak verder.

Vergeving

De advocaat van Wijnand B. heeft gevraagd om een gesprek tussen de verdachte en de dominee. Ze hoopt dat de man op dat moment uiteindelijk in staat is om haar hem vergeving te vragen, zegt ze in het programma. ,,Na het proces wil ik hem hem aanspreken op zijn daad. Als hij me om vergeving vraagt is het ook evenwichtiger als ik zeg: ik vergeef je. Maar ik vergeef hem sowieso.  En als hij echt niets meer weet, moet ik daar een vorm voor vinden.

Dat ze eerder in een interview stelde dat de man wat haar betreft geen straf, hoeft te krijgen, zorgde voor hele heftige reacties op Facebook.  ,,Dat raakte me wel. Dat zo’n zachte kracht zoveel hardheid opriep'', zegt ze in het televisieprogramma. In het interview zegt ze te hopen dat de man tbs krijgt opgelegd. ,, Hij heeft hulp nodig.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland