Volledig scherm
© DG

Gemeenten Rivierenland praten inwoners apart bij over fusie

GELDERMALSEN/NEERIJNEN/LINGEWAAL - De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal (in de wandelgang GNL genoemd) willen vergaand gaan samenwerken. Met ‘als stip op de horizon’ een fusie.

De gemeenten hebben nu overeenstemming bereikt over de kernboodschap waarmee ze gesprekken aangaan met inwoners, instellingen en bedrijven.

Te klein
‘De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zijn te klein om op termijn zelfstandig de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Zij zoeken daarom naar samenwerkingspartners. Uit een brede verkenning is gebleken dat een samenwerking tussen deze 3 gemeenten het meest voor de hand ligt', valt te lezen in de dinsdag gepubliceerde kernboodschap.

Overeenkomsten
De gemeenten vertonen veel overeenkomsten, staat in de boodschap: 'het zijn landelijke gemeenten met veel kleine kernen. Ook bestaat er samenhang in geografische, historische, sociaal maatschappelijke en culturele aspecten. Besloten is dat de stip op de horizon een bestuurlijke fusie is’.

Chatsessie
Tot 1 juli wordt door de 3 gemeenten apart gesproken met inwoners en belanghebbenden. Er komt een film over GNL, in Neerijnen komen inwonersavonden en in Geldermalsen een chatsessie met gemeenteraadsleden.

Rivierenland