Volledig scherm
© Raphael Drent

Inwoners investeren bijna miljoen in zonnepark Avri Geldermalsen

GELDERMALSEN - Het zonnepark van Avri langs de A15 bij Geldermalsen blijkt populair bij inwoners van Rivierenland. In ruim twee maanden tijd is bijna een miljoen euro opgehaald aan crowdfunding.

Daarmee heeft de afvalinzamelaar het maximum bedrag binnengesleept. Wie nu nog wil investeren heeft dus pech: de inschrijving is gesloten. In totaal 250 inwoners uit de tien deelnemende gemeenten in Rivierenland doen mee. Met het geld lost Avri de lening af die nodig was voor de aanleg van het park. 

Zestien panelen

Investeren kon vanaf 250 euro voor één zonnepaneel tot zestien panelen voor 4.000 euro. Deelnemers krijgen een deel van het rendement van het park. Afhankelijk van de looptijd wordt een rente gegarandeerd tussen de 4 en 5,5 procent. De eerste termijn om te investeren was binnen een maand al vol: toen hadden 142 deelnemers zich aangemeld, goed voor in totaal 450.000 euro. Reden voor Avri om direct de termijn te verlengen en het in te zamelen bedrag te verhogen tot het maximum van 990.000 euro. 

Verlagen afvalstoffenheffing

Voor de aanleg van het zonnepark is een Avri Solar bv opgericht. Er is geen geld vanuit de afvalverwijdering van Avri voor gebruikt. De tien gemeenten die het bestuur van Avri vormen, zijn aandeelhouder van Solar bv. Het is de bedoeling dat wanneer de bv winst gaat maken dat deze, na het opbouwen van een weerstandsreserve, ten goede komt aan het verlagen van de afvalstoffenheffing.

Het zonnepark, met 34.000 zonnepanelen, is in maart in gebruik genomen en loopt volgens Avri erg goed, dankzij het grote aantal zonuren dat er sindsdien geweest is. De energieopbrengst ligt nu 7 procent hoger dan verwacht, waardoor naast de geplande 3.000 huishoudens nog een paar honderd extra stroom kunnen krijgen van de zonnepanelen op de voormalige vuilstort.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland