Volledig scherm
© Thinkstock

Justitie eist forse celstraffen voor uit de hand gelopen drugsdeal

GELDERMALSEN - „Ik hoorde klik-klik. Zag een pistool op me gericht, raakte in paniek.” De 36-jarige inwoner uit Nieuwegein haalt de bewuste middag nog eens voor de geest. Samen met twee anderen, mannen van 21 en 23 jaar uit Culemborg, zou hij geprobeerd hebben een 21-jarige inwoner uit Geldermalsen met messteken te doden. Justitie eiste gisteren voor de rechtbank in Arnhem onvoorwaardelijke celstraffen van zes jaar voor het drietal. Het was echter zelfverdediging, zo bezweerde de man: „Als ik niets deed, was ik zeker weten geliquideerd.”

Het is 15 oktober 2015, de drie verdachten ontmoeten aan het einde van de ochtend twee mannen bij een parkeerplaats in de buurt van Geldermalsen.

Inzet: zes kilo wiet voor een bedrag van 30.000 euro. De kopers, de twee mannen uit Geldermalsen, hebben slechts 20.000 euro op zak. Ze spreken af om later die middag nog eens bijeen te komen, zodat het resterende bedrag kan worden geregeld.

Eén van de twee potentiële kopers stapt enkele uren later bij de drie verdachten in de auto. De bedoeling is dat ze naar een buitenwijk van Geldermalsen rijden. Daar zou een vierde persoon, de verkoper van de wiet, verblijven.

Ruzie
Zover komt het echter niet. In de auto ontstaat ruzie. Onduidelijk is waarover. De 36-jarige verdachte verklaart dat de koper, die op de achterbank heeft plaatsgenomen, opeens een wapen trekt. „Compleet krankzinnig, ik schrok me rot.” Samen met de twee anderen verdachten zou hij de man hebben overmeesterd en uit de auto hebben gewerkt.

Het slachtoffer loopt daarbij onder meer een klaplong, gescheurde milt en slagaderlijke bloeding op. Ternauwernood overleeft hij het incident. „Vervelend, maar nooit onze bedoeling. We moesten ons verdedigen.”

Andere verklaring
Het slachtoffer houdt er een heel andere verklaring op na. Aan de politie liet hij weten dat de drie verdachten in de auto opeens messen trokken en hem dwongen de 30.000 euro te overhandigen. Toen hij weigerde, zouden ze op hem hebben ingestoken. Uiteindelijk sprong hij uit de rijdende auto.

Scenario
Twee heel verschillende scenario’s, zo constateert de officier van justitie. „Dan kun je onder meer de vraag stellen welk scenario het meest logisch klinkt. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het slachtoffer opeens een pistool trok, dat wordt ook niet door enig bewijs ondersteund. Anderzijds staat vast dat hij bij de verdachten in de auto zat, pal voordat hem zwaar letsel is aangebracht.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Rivierenland