Volledig scherm
© ThinkStock / Getty Images

Justitie eist werkstraf voor langdurige bijstandsfraude

ARNHEM/ GELDERMALSEN - Het waren geen werkzaamheden, maar vriendendiensten. Hier en daar een klusje, om vrienden en kennissen uit de brand te helpen. Dat was het verweer van een 59-jarige inwoner van Geldermalsen, die – samen met zijn partner – wordt verdacht van langdurige bijstandsfraude.

Vandaag vond de rechtszaak in Arnhem plaats. Justitie eist voor beiden een werkstraf. Voor de man 140 uur, voor zijn echtgenote 60 uur. Ook wil de aanklager dat de rechtbank de verdachten een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden oplegt.

Verzwegen
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man in de periode 2009 tot en met 2015 inkomsten verzwegen, zodat deze niet werden verrekend met de bijstandsuitkering. Zijn vrouw zou hier al die tijd van op de hoogte zijn geweest. De sociale dienst kreeg de man in de smiezen, toen ze hem in de tuin bij zijn buurman zagen werken.

Klusjes
De man – die grotendeels arbeidsongeschikt zou zijn – werd vervolgens gedurende een aantal maanden onderworpen aan observatie door de gemeente Geldermalsen. Tijdens die periode zag de sociale dienst hem her in der in de regio klusjes doen: plastic snijden, vloeren uitbreken. Ook zou hij aan een kennis verklaard hebben dat ‘hij wel moest bijklussen om nog een beetje fatsoenlijk te kunnen leven'.

Geen idee
„Ik heb geen idee hoe dat allemaal precies gaat in de bijstand”, erkende de man gisteren voor de rechtbank. „Ik was me van geen kwaad bewust. Niemand heeft me ooit gecorrigeerd of verteld dat ik iets deed wat niet mocht.”

Ongeloofwaardig
De officier van justitie vindt het verhaal van de verdachten ‘volstrekt ongeloofwaardig’ en wijst op de diverse getuigenverklaringen: „Zo ongeveer de hele straat heeft gezien, dat meneer bijna iedere dag ging werken. De bijstand is een noodvoorziening, die komt door dit soort mensen onder druk te staan.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Rivierenland