Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij de woning van de dode vrouw in Tricht. © William Hoogteyling

Man uit Tricht krijgt 3 jaar cel en tbs voor doodsteken moeder

TRICHT/ARNHEM - Voor het doodsteken van zijn 66-jarige moeder is een 30-jarige man uit het Betuwse Tricht dinsdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot drie jaar cel plus tbs met dwangverpleging.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Volgens de rechtbank is er geen sprake van moord, wel van doodslag.

Drugs
Het slachtoffer, jarenlang werkzaam als fysiotherapeute, werd in de avond van 1 mei 2014 gedood in haar woning. De zoon, die ten tijde van het misdrijf nog thuis woonde, zegt zich niets van het misdrijf te kunnen herinneren. Zowel deskundigen die de man onderzochten als de rechtbank achten de zoon sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij leed aan schizofrenie en waanideeen en gebruikte drugs.

Spanningen
In het gezin was al jarenlang sprake van hoog oplopende spanningen tussen de ouders en zoon. Er werd vooral via briefjes en e-mails gecommuniceerd. De zoon zonderde zich steeds meer af en bracht veel tijd achter zijn computer door. De ouders wilden dat hij het huis uit zou gaan en stelden hem een ultimatum. Een ruzie daarover was waarschijnlijk de aanleiding voor de fatale confrontatie tussen moeder en zoon, aldus het OM; de slechthorende vader lag op dat moment al op bed, hij kreeg er niks van mee.

Het slachtoffer werd in haar hals gestoken en bloedde dood. Haar zoon vluchtte in de auto van zijn vader naar Duitsland, waar hij na een paar dagen werd aangehouden op een parkeerplaats nabij Dortmund.

Rivierenland