Volledig scherm
© DG

'Nest jonge papegaaien omgekomen bij brand Geldermalsen'

GELDERMALSEN - Bewoner Marwin van Soelen raakte bij de brand zondagmorgen in Geldermalsen zijn schuur aan de Prinses Marijkeweg kwijt. Maar nog erger, enkele van zijn papegaaien die in de schuur zaten.

„Ik ben er twee kwijtgeraakt en een nest jonkies, heel triest. Drie koppels hebben we kunnen redden, die zijn naar mijn ouders gebracht. Het is even afwachten, ze hebben natuurlijk flink last van de stress.”

Moeilijk bereikbaar
Omdat de brandweer moeilijk bij de brand kon komen achter de woningen met slechts een smal paadje, stelde Van Soelen zijn garage open zodat ze er doorheen konden. „De brandweer was echt supergoed bezig, anders had het nog erger af kunnen lopen.”

In tegenstelling tot een aantal omwonenden hoefden ze hun huis niet uit omdat de wind de gunstige kant op stond. „Maar je gaat toch naar buiten, waar het veiliger is."

'Vlammen meters hoog'
Marinus van Soelen woont naast de plek waar de brand vermoedelijk is ontstaan in een schuur. Vanuit zijn tuin, waar de halve schutting weg is, is het karkas goed te zien. „De warmte was enorm”, vertelt hij.

„We werden half vijf 's ochtends wakker van geroep van de buren dat er brand was. Ik heb zelf met een tuinslang geprobeerd nog de schutting nat te houden, maar daar was geen beginnen meer aan.”

Wijzend op gesmolten goten en een gesmolten thermometer aan de muur: „De vlammen gingen metershoog. Toen moesten we eruit van de politie en hebben we een tijdje op straat gestaan, achter een lint. Tot we er weer in mochten. Was ook verstandig."

Rivierenland