Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Nieuwe afvalinzameling in 2019: het wordt krap, maar het kan wel

GELDERMALSEN - Het wordt krap, maar de nieuwe afvalinzameling in Rivierenland gaat zoals gepland op 1 januari in. Dat zegt voorzitter Joost Reus van het dagelijks bestuur van afvalbedrijf Avri donderdag na een vergadering over mogelijk uitstel. 

Er waren volgens Reus 'zorgen' bij de gemeenten of het haalbaar is. ,,Maar we houden er gewoon aan vast", stelt hij. 

 Wel is de wethouders van de tien deelnemende gemeenten op het hart gedrukt dat nu alles op alles gezet moet worden om ook voor elkaar te krijgen dat de invoering op tijd lukt. ,,Met man en macht moeten we daarvoor aan het werk.’’

Blik

Zo moet op tijd een besluit worden genomen over de manier waarop het blik ingezameld wordt - bij het plastic of bij het glas - en over de verdeling van vast en variabel tarief. Over dat laatste willen de wethouders hun raad nog om een advies vragen. Op 18 oktober wordt over zowel tarieven als blikinzameling een besluit genomen, is de planning. 

Daarnaast ligt de verdeling van de ondergrondse restcontainers nog niet helemaal vast. Momenteel worden er in diverse gemeenten informatiebijeenkomsten gehouden. Inwoners kunnen dan aangeven of ze een container liever ergens anders hebben. Als dat gemotiveerd is, kan Avri besluiten daarop in te gaan. Inwoners kunnen na het definitieve besluit over de containers nog in beroep door naar de rechter te stappen. Dat wil niet zeggen dat Avri in de tussentijd geen containers kan plaatsen, maar wel dat het op eigen risico is: oordeelt de rechter dat de container weg moet, dan moet Avri hem op eigen kosten verplaatsen.

Chip

Vragen waren er in het algemeen bestuur, gevormd door wethouders uit de gemeenten, ook over de chip van de kliko: kan die wel door de beugel wat betreft de nieuwe privacywet? Ja, is het korte antwoord van directeur Erik de Vries. ,,In Arnhem is een rechtszaak verloren rond de chip, maar dat komt omdat daar geen diftar (gedifferentieerd tarief, red.) is en er dus geen goede reden is om die gegevens te verzamelen. Wij hebben wel diftar. We gebruiken hem om als er verkeerde afvalstoffen in de kliko zitten, de eigenaar te kunnen achterhalen.’’ De chip is op de restafvalkliko's geplaatst als vervanging van stickers met het adres.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland