Volledig scherm
Vrijwilligers aan het werk in een hoogstamboomgaard. © DG

Nog geringe animo voor plukdagen

OPIJNEN / GELLICUM / OPHEMERT - Ze hebben nog twee weken tot de eerste plukdag, maar de tien vrijwilligers die zich tot nu toe hebben aangemeld om de hoogstamfruitbomen in Opijnen, Gellicum en Meteren van hun appels te verlossen zijn niet voldoende. ,,Dan moeten ze wel heel hard plukken’’, zegt Dagmar Kroezen van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). 

Namens de gemeente Geldermalsen organiseert SLG twee plukdagen: op zaterdag 22 en zaterdag 29 september. ,,We denken dat mensen het weer willen afwachten’’, zoekt Kroezen naar een verklaring voor de geringe animo. De 'plukploeg' heeft minimaal twintig vrijwilligers nodig om alle appels uit de bomen te halen. 

De hoogstamboomgaarden worden gekoesterd als Betuws erfgoed, maar omdat het fruit niet machinaal geoogst kan worden (het hangt te hoog) en de particuliere eigenaren vaak al op leeftijd zijn, blijven vrijwilligers bikkelhard nodig om de boomgaarden in ere te houden. 

Traditie

De Stichting Landschaps Beheer streeft naar een nieuwe traditie, waarbij een vaste groep vrijwilligers elk jaar wordt ingezet om de bomen te snoeien en appels te plukken. ,,Zodat ze de boomgaard en de eigenaar leren kennen. Dat het vertrouwd wordt’’, zegt Kroezen. ,,Een deel van de oogst mogen de plukkers houden, de rest wordt verwerkt tot Betuwse streekcider. Zo maken we een lokale circulaire economie.’’

Aanmelden voor de plukdagen in hoogstamboomgaarden van de drie dorpen kan op de site landschapsbeheergelderland.nl.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland